Wandelroute Termunterzijl

Download route
Waar ben ik?
8 km

De Kleine Polder

Op de grens van land en zee waar zoet en zout water elkaar ontmoeten, ligt de Kleine Polder, een gebied dat in 2022 is heringericht. Het westelijk deel is een prachtig recreatief gebied met zwemplas, speeleiland en natuurlijk een uitkijktoren, de Golf van Termunterzijl. Het oostelijk deel is prachtig ontwikkeld als natuurgebied waar volop ruimte is voor broedende vogels, vissen en planten weelderig kunnen groeien.

Kerk Termunten

In het dorp Termunten staat een restant van een grote middeleeuwse kruiskerk. Dit neemt niet weg dat het een mooie kerk is met onder meer siermetselwerk, spitsbogen en rondvensters. Van mei tot en met oktober kan de kerk dagelijks bezocht worden.

Museumgemaal Cremer

Omdat de twee sluizen in Termunterzijl hun maximum bereiken, bouwt het Waterschap in 1930 dit gemaal te bouwen, zodat water dag en nacht naar de zee kan worden gepompt. Het gemaal werd vernoemd naar vader en zoon Cremer, beiden waterbouwkundigen bij het Waterschap Oldambt.

Wil je het museumgemaal bezoeken? Dat kan. Iedere zondag is het ’s middags open. De vrijwilligers laten dan beide dieselmotoren enkele keren draaien.

Gemaal Rozema

Een gemaal zorgt ervoor dat bij hoge waterstanden het water uit het gebied kan pompen. Gemaal Rozema, vernoemd naar een waterbouwkundige van het Waterschap in de regio, is sinds 2000 in gebruik. Hiervoor zorgde het oude gemaal Cremer hiervoor dat nu een museum is.  

Termunterzijl

In dit Groningse dorpje aan de Eems is het goed toeven. Termunterzijl is in 1601 ontstaan na de bouw van een sluis over het Termunterzijldiep. Dit water heeft altijd een belangrijke rol gespeeld. De haven van Termunterzijl groeide in de 19de eeuw zelfs uit tot een belangrijke zeehandelshaven. Ook werd in die tijd een tweede sluis aangelegd. Verschillende bezienswaardigheden herinneren ons nog uit die tijd, waaronder gemaal Rozema en het museumgemaal Cremer. Tegenwoordig is het vooral een gezellig dorp met jachthaven, strandje, musea en leuke horecagelegenheden.

Eems

Deze 371 kilometer lange rivier ontspringt in het Duitse natuurgebied Senne en mondt via de Dollard uit in de Noordzee.

Parkeerplaats de Golf van Termunterzijl

Er is parkeergelegenheid bij de ingang van de Kleine Polder. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

In het uiterste noorden van Groningen zijn de vergezichten eindeloos. Tijdens een wandeling kun je hier uitstekend van genieten. Maar daarnaast ontdek je er ook mooie dorpjes met een rijke geschiedenis. De Wandelroute Termunterzijl is een ideale manier om te genieten van natuur, weidse vergezichten en een stukje historie van Termunterzijl.

ParkerenParkeren is mogelijk bij de ingang van De Kleine Polder. Navigeer hiervoor naar gemaal Rozema, Mello Coendersbuurt 1 Termunterzijl. De parkeerplaats ligt aan het weggetje ten oosten van dit gemaal.
StartpuntDe parkeerplaats. Vanaf daar wandel je in oostelijke richting naar knooppunt 53.
Afstand8 km
Knooppunten52 – 53 – 54 – 51 – 41 – 15 – 52
Uitkijktoren Golf van Termunterzijl
Uitkijktoren De Golf van Termunterzijl

Weids genieten in en om Termunterzijl

De acht kilometer lange Wandelroute Termunterzijl start vlakbij het niet zo lang geleden heringerichte natuurgebied De Kleine Polder aan de rand van Termunterzijl. Je kunt ervoor kiezen De Kleine Polder als eerste te bezoeken of aan het einde van de wandeling. Wie hiermee begint, moet beslist uitkijktoren De Golf van Termunterzijl beklimmen. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over De Kleine Polder waar de natuur in oostelijke richting volop de ruimte heeft gekregen om zich te ontwikkelen.

De route voert eerst door het dorp Termunterzijl. Ontdek gemaal Rozema die ervoor zorgt dat we in dit gebied droge voeten houden. Je wandelt sowieso door een waterrijk gedeelte van de route, want om je heen zie je het Termunterzijldiep. Vervolgens wandel je naar het museumgemaal Cremer, het oude gemaal die op zondagmiddagen open is en dan volop in bedrijf is. Zeker een bezoek waard dus.

Je vervolgt de route langs de Eems, het dorp uit. Kijk af en toe ook even over de dijk, want je ontdekt prachtig weidse vergezichten over het water. De wandelroute gaat weer het binnenland in. Onderweg wandel je in de bermen van enkele dorpswegen en kleinere bosgebiedjes om vervolgens bij het Termunterzijldiep uit te komen. Je wandelt daarna langs het water en steekt via de Wartumerklapbrug de rivier over. Hierna ontdek je al wandelend over landweggetjes prachtig weidse uitzichten over de Groningse akkers van Oude Ae. Genieten dus. Daarna ga je in de richting van het dorpje Termunten. Bezoek als het kan even de van oorsprong grote middeleeuwse kruiskerk. Tenslotte wandel je vanuit dit dorp weer terug naar De Kleine Polder waar zich ook het beginpunt van de route bevindt.

Zin in een hapje of drankje? In het dorp Termunterzijl is het goed toeven en vindt je enkele leuke horecagelegenheden met gezellige terrassen. Heerlijk om hier even uit te rusten na een fijne wandeling.

Andere wandelroutes in de omgeving van Termunterzijl

Kun je geen genoeg krijgen van deze prachtige regio? In de omgeving ontdek je nog een andere wandelroute: wandelen bij de Kiekkaaste. Deze dertien kilometer lange wandelroute voert onder meer langs uitkijktoren Kiekkaaste.

Zien en doen bij Wandelroute Termunterzijl

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.