Rondje noordoosthoek

Download route
Waar ben ik?
47 km

Waaiboei

Bij het parkeren van je auto wordt je aandacht gelijk getrokken naar dit acht meter hoge kunstwerk, dat lijkt op een boei en een kerktoren tegelijk. De Waaiboei, ontworpen door Martin Borchert, staat boven maar los op de dijk, waardoor het kunstwerk met de wind meebeweegt. Doordat de onderkant is verzwaard met beton, blijft het kunstwerk op zijn plek liggen. Wel zo veilig. De locatie van dit kunstwerk is niet voor niets gekozen, want de boei staat op het meest noord-oostelijke punt van Nederland. Op de grens tussen land en water.

De Dollard

Aan de rand van Groningen én van Nederland ligt een enorm en uniek stuk ongerepte natuur, de Dollard. Uniek omdat het zoete water van de Eems en het zoute water van de Waddenzee hier elkaar treffen. En ongerept vanwege de kwelders, de slikvelden en het (droogvallend) wad. Ontdek zeldzame planten en dieren in dit bijzondere natuurgebied, zoals de uitgestrekte zeeastervelden die in de nazomer lila kleuren. Een prachtig gezicht! Vogelliefhebbers kunnen hier ook hun hart ophalen, want de Dollard is een geliefd broed-, rust- en voedselgebied voor heel veel vogels. Spot onder meer strandlopers, fraters en andere watervogels. Het is een lust voor het oog.

Bezoekerscentrum Dollard

Wil je de natuur van de Dollard intrekken? Start dan bij bezoekerscentrum Dollard die in een oude boerderij gevestigd is. Bekijk een korte film en ontdek waarom de Dollard zo bijzonder is. En bezoek het prachtige uitkijkpunt boven in het bezoekerscentrum. Het bezoekerscentrum is niet het hele jaar open, dus check vooraf de openingstijden.

Polder Breebaart

Ook polder Breebaart ligt in het natuurgebied de Dollard, een prachtig stuk nieuwe natuur waar je bedreigde vogelsoorten zoals de kluut, de kokmeeuw en noordse stern weer volop tegen komt. De polder herbergt zelfs de grootste klutenkolonie van Europa! Ontdek zeekraal en het goudknopje op lage, vochtige gronden en spot steltlopers, lepelaars en andere bijzondere vogels in dit gebied.

Punt van Reide

De Punt van Reide is een schiereiland in het natuurgebied de Dollard. Omdat de zandbanken dicht bij de kust liggen, spot je hier in de zomermaanden veel zeehonden. Zeehonden komen hier namelijk naartoe om even te rusten, te baren of hun jongen te voeden. De Punt van Reide wordt daarom ook wel de kraamkamer van de Waddenzee genoemd.

Zeehondenkijkwand

Wil je zeehonden spotten, bezoek dan zeker de zeehondenkijkwand aan de zuidkant van het schiereiland Punt van Reide. Elk jaar plaatst het Groninger Landschap van mei tot en met september een zeehondenkijkwand waarachter je talrijke zeehonden kunt spotten zonder ze te storen. Hoe uniek is dat!

Vogelkijkhut polder Breebaart

Midden in natuurgebied polder Breebaart ligt een vogelkijkhut. Vanuit deze vogelkijkhut spot je allerlei bijzondere vogels, zoals bonte strandloper, roodhalsganzen, steltlopers en misschien ook wel de zwarte ooievaar en de zeearend.

Batterij Fiemel

Batterij Fiemel maakt vanwege zijn strategische ligging deel uit van de Atlantikwall: de ruim 6.000 kilometer lange Duitse verdedigingslinie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van Noorwegen tot Spanje werden bunkers en batterijen geplaatst, ook hier bij Fiemel. In 1943 legden de Duitsers Marine Flak Batterie aan, kortweg Batterij Fiemel genoemd. Vandaag de dag staan twee bunkers nog steeds in het landschap. Eén bunker is een overnachtingsplek voor vleermuizen, maar de andere is te bezoeken. 

Vestingmuseum Oudeschans

Ontdek het vestingmuseum in het pittoreske en authentieke vestingsdorp Oudeschans, een van de acht mooiste dorpen van Nederland. In het museum beleef je de vesting in de 17de en 18de eeuw. De geschiedenis met veel oorlogsgeweld komt tot leven door de vele gebruiksvoorwerpen uit die tijd; rijkversierde aardewerken, huishoudelijke voorwerpen, schoenen, muilen, wapens en kanonskogels. Wat een beleving!

Oldambtmeer

Op dit enorme meer kun je heerlijk windsurfen, zwemmen, suppen of bootje varen. Maar wist je dat Oldambtmeer een kunstmatig meer is? Het is aangelegd als onderdeel van Blauwestad, een groot woon- en recreatieproject. Er zijn twee zandstranden waar je veilig kunt zwemmen. Ontdek het meer al wandelend of fietsend op de speciaal hiervoor aangelegde paden.

Westerwoldse Aa

De Westerwoldse Aa is een rivier in Westerwolde en wordt gevormd uit de beken Mussel Aa en Ruiten Aa. Het stroomt bij Nieuwe Statenzijl in de Dollard.

Parkeerplaats de Kiekkaaste

Er zijn een aantal parkeerhavens nabij uitkijktoren de Kiekkaaste. Check 'praktisch' voor alle info.

Download route

Tijdens de fietsroute Rondje Noordoosthoek ontdek je weidse uitzichten, De Dollard, Oldambtmeer en natuurlijk niet te vergeten uitkijktoren De Kiekkaaste aan de rand van een prachtig kwelgebied. Het Rondje Noordoosthoek is een ideale manier om deze weidse omgeving te ontdekken.

ParkerenVlakbij sluizencomplex de Westerwoldse Aa is genoeg parkeerruimte. Navigeer hiervoor naar parkeerplaats Nieuwe Statenzijl in Drieborg.
StartpuntVanaf de parkeerplaats fiets je de dijk op en daar begint de route bij knooppunt 91. Vervolgens fiets je de sluis over en volg je borden naar knooppunt 6.
Afstand47 km
Knooppunten91 – 6 – 5 – 4 – 92 – 73 – 18 – 15 – 14 – 12 – 90 – 92 – 96 – 97 – 22- 91
Fietsen door Groningen en ontdek het Oldambtmeer
Oldambtmeer – Oostwolde

Fietsen door het noordoosten van Groningen

Het Rondje Noordoosthoek start vlak bij de uitkijktoren De Kiekkaaste midden in de rietlanden van natuurgebied De Dollard. Een wandeling naar deze uitkijktoren over het Marcelluspad is beslist een aanrader, want vanaf dit ‘huisje’ heb je de mooiste vergezichten over de kwelders, slikvelden en wadden van dit prachtige natuurgebied. Vervolgens fiets je in zuidelijke richting, langs de Westerwoldse Aa af. De route voert hier de grens over naar Duitsland. Daarna steek je weer de grens over en gaat de route door het dorpje Bad Nieuweschans.

Je fietst vervolgens door het weidse Groningse landschap. Maak even een klein uitstapje naar Oudeschans, want dit pittoreske en authentieke vestingdorp behoort tot een van de acht mooiste dorpen van Nederland. Daarna pik je de fietsroute weer op en fiets je via Beerta langs het Oldambtmeer af. Op dit kunstmatige meer kun je onder andere suppen, bootje varen en windsurfen. Vervolgens voert de route weer naar het noorden, in de richting van De Dollard. Ten slotte fiets je weer terug naar het startpunt van dit unieke rondje. Kortom, fietsen door Groningen is op en top genieten.

Meer fietsroutes in de omgeving van uitkijktoren De Kiekkaaste

Kun je geen genoeg krijgen van deze regio? Ontdek de andere fietsroutes in de omgeving, zoals de fietsroute Dwars door Drenthe die onder meer langs het Boomkroonpad voert. Of, ten oosten, de Fietsroute De Onlanden. Tijdens deze fietsroute ontdek je onder andere uitkijktoren De Onlanden.  

Zien en doen bij Rondje noordoosthoek

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.