Uitkijktoren Vlinderbalg - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Vlinderbalg

Terug Lauwersoog · Groningen
Spot vanaf deze uitkijktoren de zeearend of een van de vele andere vogelsoorten. Maar wie ’s nachts eropuit trekt, ontdekt vanaf dit hemelplatform de mooiste sterrenhemel van Nederland.
2018
3 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2018
3 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Spot vanaf deze uitkijktoren de zeearend of een van de vele andere vogelsoorten. Maar wie ’s nachts eropuit trekt, ontdekt vanaf dit hemelplatform de mooiste sterrenhemel van Nederland.

Tip! Beklim deze uitkijktoren als het donker en helder is en ontdek de Melkweg.

Foto's van de Uitkijktoren Vlinderbalg

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Tip! Beklim deze uitkijktoren als het donker en helder is en ontdek de Melkweg.

· 9976 Lauwersoog

Bewonder het ontwerp

Deze uitkijktoren, of eigenlijk hemelplatform, is speciaal ontworpen om de duisternis ’s nachts te beleven. De 3 meter hoge uitkijktoren Vlinderbalg, omkleed met hout, bestaat uit een moderne stalen trap die uitkomt op een platform. Wat de toren zo bijzonder maakt, is dat de zijwanden naar voren geschoven kunnen worden. Hierdoor krijg je geen stijve nek als je ’s nachts naar de sterrenhemel kijkt. Betekent dit dat er overdag niks te zien is? Nee hoor, in tegendeel. Overdag kijk je prachtig uit op de Vlinderbalg en het Lauwersmeer en is het een toplocatie om vogels te spotten.

Beeldmerk bij uitkijktoren Vlinderbalg

Check de leukste feitjes

Dark Sky Park

Het hemelplatform is natuurlijk niet voor niets op deze locatie geplaatst. Het Nationaal Park Lauwersmeer, waar deze uitkijktoren te vinden is, is een van de laatste plekken in Nederland waar het zo donker is dat je de nachtelijke sterrenhemel en de Melkweg nog echt goed kunt zien. Het gebied is daardoor uitgeroepen tot Dark Sky park; een gebied waar de duisternis blijft en waar bezoekers ’s nachts het donker en de heldere sterrenhemel kunnen beleven. Op sommige dagen is zelfs het Noorderlicht te zien! Dus ga eens ’s nachts op avontuur en ontdek deze unieke ervaring! Dat kan ook georganiseerd via Staatsbosbeheer. Meer weten? Ga dan naar Visit Groningen voor alle info.

Rondje Lauwersmeer

Uitkijktoren Vlinderbalg is onderdeel van het project Rondje Lauwersmeer. Langs deze 43 kilometer lange route valt van alles te zien en te beleven. Kijk vanaf de uitkijktoren naar het Lauwersmeer en herken de vormen van de vroegere zeebodem.

Koninkspaarden in de buurt van het Lauwersmeer

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Warfhuizen Luchtwachttoren 701, in Groningen uitkijktoren De Onlanden, in Ravenswoud uitkijktoren De Zeven en in Appelscha de Bosbergtoren. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is dagelijks geopend. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

In de omgeving van uitkijktoren Vlinderbalg is geen parkeerplaats, maar parkeren is in principe mogelijk in de brede bermen. De dichtstbijzijnde parkeerplaats is bij het activiteitencentrum Lauwersnest, een kleine twee kilometer van het hemelplatform vandaan. Navigeer hiervoor naar activiteitencentrum Lauwersnest in Lauwersoog. Vanaf de parkeerplaats loop je via de Strandweg in twintig minuten naar de toren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren Vlinderbalg

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Vlinderbalg

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De mooiste fietsroutes in de lente

05 apr 2023

Frisgroene natuur, blatende lammetjes en kleurige bloemen. Pak je fiets en beleef de lente met deze mooie fietsroutes die je langs toffe uitkijktorens brengt.

7x de leukste uitkijktorens voor kinderen

15 dec 2022

Zin in een leuk uitstapje met het hele gezin? Beklim dan eens een uitkijktoren en ontdek samen met je kinderen de mooiste vergezichten. Check hier de leukste uitkijktorens voor kinderen.