Rondje Vlinderbalg

Download route
Waar ben ik?
13 km

Nationaal Park Lauwersmeer

Wil je in een dag 30.000 ganzen zien overvliegen? Dat kan in het Nationaal Park Lauwersmeer. Het Lauwersmeer is in 1969 ontstaan doordat de Lauwerszee werd afgesloten van de Waddenzee en de afsluitdijk. Hierdoor kwam de overgang van zout naar zoet water. Inmiddels is het Nationaal Park een prachtig natuurgebied met een afwisseling van bossen, rietvelden, graslanden en water. Het gebied is een walhalla voor vogelliefhebbers. In de ruige riet- en graslanden broeden meer dan 100 vogelsoorten en zie je duizenden ganzen overvliegen. Een indrukwekkend schouwspel! Spot op een van de vele uitkijkpunten die dit Nationaal Park rijk is bijzondere vogels als de lepelaar en de zeearend of ontdek, op de grond, Schotse Hooglanders en konikpaarden.

Activiteitencentrum Lauwersnest

Wil je de natuur van Nationaal Park Lauwersmeer intrekken? Start dan bij het activiteitencentrum Lauwersnest van Staatsbosbeheer. In Lauwersnest zijn korte films over dit prachtige natuurgebied te zien en vind je ook nog allerlei andere informatie over het Nationaal Park. Vanaf dit punt worden allerlei activiteiten georganiseerd, zoals nachtwandelingen en een cursus junior boswachter. Maar er is meer. Rondom het centrum is van alles te beleven. Ontdek het natuurpad en het bijenhotel. Voor kinderen is er het kabouterpad, het vogelbeleefpad en het naastgelegen huttenbouwbos waar ze heerlijk kunnen spelen en hutten bouwen. Veel speelplezier gegarandeerd. Check voor je bezoek de openingstijden.

Vogelkijkhut Jaap Deensgat

Rondom het Lauwersmeer liggen tal van observatieplateaus, kijkheuvels en vogelkijkhutten. In de omgeving van uitkijktoren Vlinderbalg staat vogelkijkhut Jaap Deensgat. Vanuit deze vogelkijkhut zijn al tal van vogelsoorten ontdekt, zoals de porseleinhoen, roerdomp en allerlei trekvogels. In de omliggende rietlanden ontdek je karekieten, rietgorzen en rietzangers.

Observatietoren Ballastplaatbos

Het Ballastplaatbos werd geplant na afsluiting van de Lauwerszee. Half verscholen in de bosrand ontdek je deze observatietoren. Vanaf de observatietoren kijk je prachtig uit op het Lauwersmeer, de graslanden en de rietzomen. Wie weet spot je de zeearend. Al wandelend door het bos ontdek je mogelijk nog andere roofvogels.

Hemelplatform Achter de Zwarten

In het Nationaal Park Lauwersoog is een tweede uitkijktoren/hemelplatform geplaatst; Achter de Zwarten. Het ontwerp is identiek aan het hemelplatform Vlinderbalg. In tegenstelling tot de Vlinderbalg is dit uitkijkpunt alleen te voet te bereiken. Ook hier kunnen de zijwanden van het hemelplatform kantelen en gebruiken als hoofdsteun. Wat een prachtige sterrenhemel!

Parkeerplaats uitkijktoren Vlinderbalg

In de berm bij uitkijktoren Vlinderbalg kan in principe geparkeerd worden, maar er is volop parkeergelegenheid bij activiteitencentrum Lauwersnest. Check 'praktisch' voor alle info.

Download route

In de omgeving van uitkijktoren Vlinderbalg midden in Nationaal Park Lauwersmeer is het heerlijk wandelen. De wandelroute ‘Rondje Vlinderbalg’ leent zich uitstekend om een deel van dit nationale park te ontdekken.

Parkeren en startpuntDe route start bij Activiteitencentrum Lauwersnest. Navigeer hiervoor naar de Rug 1, 9976 VT Lauwersoog
Afstand13 km
Knooppunten83 – 21 – 60 – 30 – 12 – 92 – 82 – 83
Vlinderbalg

Wandelen door Nationaal Park Lauwersmeer

Je start je wandelroute Vlinderbalg bij activiteitencentrum Lauwersnest van Staatsbosbeheer waar je je auto ook parkeert. In dit bezoekerscentrum vind je informatie over het nationaal park, een goed begin van deze mooie wandeling. Rondom het activiteitencentrum is er van alles te doen en te beleven voor jong en oud. Vrij snel na de start van de wandeling kom je langs uitkijktoren Vlinderbalg. Vanaf de uitkijktoren geniet je van prachtig weidse uitzichten. De wandeltocht voert je langs vogelkijkhut Jaap Deensgat, een toplocatie om allerlei vogelsoorten te spotten. Verder wandel je langs de Willem Lodewijk van Nassaukazerne, geniet je van nog meer weidse uitzichten en loop je langs en door bosgebieden. Aan het einde van de wandelroute kun je nog een frisse duik nemen bij het strand Brilduiker. Lekker na zo’n wandeling! Kortom, wandelroute Vlinderbalg is een heerlijke tocht.

Zin in een hapje of drankje? Langs de wandelroute kom je geen horecagelegenheid tegen. Wel kun je bij activiteitencentrum Lauwersmeer terecht voor koffie of thee. Wil je meer, dan is het nabijgelegen restaurant Suyderoogh aan te bevelen. Hier kun je heerlijk neerstrijken op het terras. Bezoek dan ook gelijk observatietoren Ballastplaatbos en het hemelplatform/uitkijktoren Achter de Zwarten, op loopafstand van deze uitspanning.  

Zien en doen bij Rondje Vlinderbalg

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.