Bewonder het ontwerp
Aan de buitenhaven van Zoutkamp staat een uitkijktoren met een wel heel bijzonder ontwerp: uitkijktoren Kaap Garmt, een zeskantig uitzichtpunt dat wat breder van onder is en taps toe naar boven loopt. Kaap Garmt is, op het huisje onderin na, geheel gemaakt van staal. Het bouwwerk onderin stelt een drenkelingehuisje voor en is gemaakt van hout.
Het uitzichtpunt is een replica van de houten zeekaap op Engelsmanplaat, een zandplaat in de Waddenzee tussen Ameland en Schiermonnikoog, en was ooit een herkenningspunt dat tevens diende als navigatiebaken voor scheepvaart en wadlopers.
Via een loopbrug over het water kom je uit bij de uitkijktoren die in het Zoutkamperril staat. Een smalle wenteltrap in het midden van de toren slingert zich een weg naar boven. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over Zoutkamp, Zoutkamperril en het Lauwersmeer. Wat een weidse uitzichten!
Check de leukste feitjes
Grensgeval
Kaap Garmt ligt in het Zoutkamperril dat ook gelijk de grens is met Friesland. Sta je boven op de Groningse toren dan kijk je dus ook deels uit op het Friese land.
–> Tip: wil je Zoutkamp en de prachtige omgeving al fietsend ontdekken? Ga dan voor het Rondje Lauwersmeer (44 km).
Ontdek de geschiedenis van uitkijktoren Kaap Garmt
De uitkijktoren Kaap Garmt is een kopie van een kaap die van 1947 tot 1968 op Engelsmanplaat stond. De eerste kaap op Engelsmanplaat werd in 1919 gebouwd en was een houten drenkelingenhuisje op palen, bedoeld als schuilplaats voor schipbreukelingen. In 1947 werd dit houten huisje vervangen door een ijzeren kaap.
Vanwege verschuivingen van de zandplaat begon de kaap op een gegeven moment flink over te hellen. Daarom werd in 1968 besloten de kaap af te breken. Het drenkelingenhuisje werd door een Zoutkamper aannemer verwijderd. Hij nam het huisje mee naar Zoutkamp waar het tot 2007 dienstdeed als tuinhuisje achter zijn huis. Hierna kwam het huisje in bezit van het Visserijmuseum dat het restaureerde en in 2015 terugplaatste in de ijzeren replica van de kaap in Zoutkamp.
Zoutkamp is onlosmakelijk verbonden met zijn rijke maritieme verleden. Tot 1969 was het een belangrijke uitvalsbasis voor de visserij en voor veerdiensten naar Schiermonnikoog. Na de afsluiting van de Lauwerszee kwam daar een einde aan en kreeg Zoutkamp een binnenhaven. Uitkijktoren Kaap Garmt is een eerbetoon aan die vroegere connectie met de Waddenzee en de rol die het vissersdorp hierin speelde.
Ontdek andere uitkijktorens in de regio
Wist je dat er in de omgeving nog verschillende andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je nabij het Lauwersmeer uitkijktoren Vlinderbalg in Lauwersoog en uitkijktoren Reiddomp in Kollumerpomp. Ten oosten ontdek je de historische Luchtwachttoren 701 in Warfhuizen. Of bekijk het volledige overzicht van uitkijktorens in Nederland.
Tips voor je dagje (of nachtje) uit
Fijne wandelschoenen, een hippe regenjas of handige rugzak? Je vindt het allemaal bij Bever.nl, onzWist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Kamiël van Piël nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je ten noorden uitkijktoren De Paardekop in Ysselsteyn, ten zuiden uitkijktoren Belfort de Vossenberg in Meijel en, vlakbij, uitkijktoren De Groote Peel in Ospel. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.e favoriete buitensportwinkel. | |
| In de regio van Zoutkamp is het prachtig fietsen. Bepaal zelf je route met deze uitgebreide Falk Fietsknooppuntenkaart. Ga je liever een wandelen? Gebruik dan deze handige ANWB Wandelregiokaart Groninger Wad. |
Een verrekijker maakt je uitje in de natuur zó veel leuker. Verrekijkershop.nl heeft ze in alle soorten en maten. Een echte specialist. | |
Boek een vakantiehuisje in een historisch vissershuisje in het centrum Zoutkamp of de Sluismeesterwoning net buiten het dorp bij Camping de Rousant. | |
Liever kamperen? Net buiten Zoutkamp aan de Reitdiep vind je Camping de Rousant, Camping t’Ol Gat en Camping Robersum. Op Camping Robersum vind je ook enkele vakantiehuisjes. |
Deze pagina bevat links en advertenties. Als je via deze links iets bestelt, krijgen we hiervoor een kleine vergoeding. Het mooie is: jij betaalt hiervoor niks extra’s. Hiermee kunnen we onze website verbeteren en bijvoorbeeld nog meer uitkijktorens plaatsen.