Wandelen rond de luchtwachttoren

Download route
Waar ben ik?
13 km

Onze Lieve Vrouwe van de Besloten Tuin

Niet ver van de luchtwachttoren ligt het oude terpendorpje Warfhuizen waar sinds 2001 Onze Lieve Vrouw van de Besloten tuin te vinden is, een Rooms-Katholieke kluis. Dit is een huisje tegen een kapel dat is bewoond door een in afzondering levende kluizenaar. Al een aantal eeuwen passen kluizenaars op afgelegen kapellen waar bedevaarten naar toe trekken. Dat is ook hier het geval. Aan het begin van de jaren 2000 werd in deze kapel een beeld van de huilende Maria geplaatst. Sindsdien komen mensen naar deze kapel om te bidden.

Kromme Raken

Ten oosten van Warfhuizen ligt het riviertje de Kromme Raken dat onderdeel is van een stelsel van kleine rivieren en kanalen dat ook wel het marengebied wordt genoemd. Zin om te kanoën? Dat kan volop op deze riviertjes en kanalen. De naam Kromme Raken is trouwens bijzonder, want rak of raken betekent recht. Beetje vreemd als er vervolgens krom voor staat, toch?

Bos Abelstok

Ontdek Bos Abelstok, een voor een deel verwilderde fruitboomgaard te vinden over het water van de Kromme Raken. Begin 20ste eeuw vestigde een kweker op deze plek en legde er een appel- en perenboomgaard aan. In de hippietijd is het nog even een macrobiotische commune geweest, maar tegenwoordig is het een dorpsbos vol wandelpaden. Langs het water loopt ook een leuk fietspad.

Museum Landgoed Verhildersum

Aan de rand van het pittoreske dorpje Leens ligt een prachtige parel met een authentiek kasteel, museum Landgoed Verhildersum. Het landgoed en museum vertelt het verhaal van het 19de eeuwse Hoogeland. Laat je verrassen en meevoeren naar het verleden en beleef de geschiedenis van Groningen aan de waddenkust door de ogen van de adel, de boer en de landarbeider.  

DoeZoo

Prikkel je zintuigen in DoeZoo, het park waar je heel veel dieren ontmoet. Een slang om je nek, een stinkdier aaien of een kikker kussen? Het kan hier allemaal. Ook de wereld van insecten ontmoet je in DoeZoo. Je ontdekt de dieren zowel binnen als buiten, dus ook bij slecht weer is DoeZoo een ideaal uitje.

Parkeerplaats Luchtwachttoren 701

Er is een kleine parkeerplaats naar de luchtwachttoren. Check 'praktisch' voor alle info.

Download route

Vanaf luchtwachttoren 701 kijk je weids uit over het Groningse landschap. De luchtwachttoren is een opvallend landmark in dit open gebied. De wandelroute ‘Wandelen rond de luchtwachttoren’ is een ideale manier om het Groningse landschap te ontdekken.

Parkeren en startpuntEr is een kleine parkeerplaats naast de uitkijktoren. Navigeer hiervoor naar Luchtwachttoren 701, Baron van Asbeckweg 2 in Warfhuizen.
Afstand13 km
KnooppuntenVanaf de parkeerplaats wandel je naar Warfhuizen en aan de overkant van brug over de Warfhuister Loopdiep volg je de volgende knooppunten: 66 – 54 – 52 – 43 – 49 – 50 – 51 – 53 – 65 – 64 – 60 – 62 – richting 66.
wandelen door Warfhuizen
Warfhuizen

Wandelen door het Groningse landschap

Je start je wandeling bij de luchtwachttoren 701 van het Groningse landschap waar je je auto ook parkeert. Dit opvallend gebouw in het Groningse landschap net buiten het dorpje Warfhuizen is niet altijd open, dus check vooraf de openingstijden. De klim naar boven is namelijk beslist de moeite waard. Je kijkt prachtig weids uit. Je wandelt door het oude terpendorpje Warfhuizen waar Onze Lieve Vrouwe van de Besloten Tuin staat. In deze kapel werd ruim twintig jaar geleden een beeld van de huilende Maria geplaatst. Sindsdien komen veel mensen naar deze kapel om te bidden. De wandeltocht voert je langs het idyllische riviertje de Kromme Raken en bos Abelstok, een verwilderde fruitboomgaard waar je heerlijk doorheen kunt wandelen. Via het dorp Wehe-Den Hoorn, waar je even kunt uitrusten op het terras van Hoornstertil, wandel je verder door het Groningse landschap dat je trakteert op weidse uitzichten.  Zie je de luchtwachttoren trots in het landschap staan?

Zien en doen bij Wandelen rond de luchtwachttoren

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.