Rondje Maashorst

Download route
Waar ben ik?
54 km

Herperduin

Uitkijktoren Herperduin ligt in het gelijknamige natuurgebied dat onderdeel uitmaakt van het oergebied Maasthorst. In Herperduin, ook wel Herpse Bossen genoemd, kun je flink wat hoogtemeters maken. Niet alleen door de uitkijktoren te beklimmen, maar ook vanwege de stuifduinen die hier nog steeds te vinden zijn. Vroeger was dit 400 hectare grote natuurgebied een en al open heide- en stuifzandgebied, maar vanaf eind 19e eeuw is Herperduin grotendeels beplant met grove den. Heel handig voor het leveren van mijnhout en het vastleggen van het stuifzand die eerst alle kanten op stoof. Vandaag de dag is Herperduin een gevarieerder en meer open bosgebied voorzien van vennen, heide en gelukkig ook nog overblijfselen van de zandverstuivingen waar de uitkijktoren op uitkijkt en op staat.

Klompven en Ganzenven

In dit natuurgebied ontdek je twee grote vennen: Klompven en Ganzenven. Vanaf de uitkijktoren zie je het Klompven zo liggen, een ven dat is uitgegraven voor de aanleg van de A50. Wat verder weg, midden in het hart van Herperduin, vind je de Ganzenven, een geliefd oord voor padden, salamanders en libellen.

Grave

Strategisch gelegen, aan de Maas en op de grens van Noord-Brabant en Gelderland, is Grave de meest belegerde vestingstad van Nederland. De sporen van de vele veldslagen zijn nog steeds zichtbaar in de prachtige, goed bewaarde historische binnenstad. De nauwe straatjes, vele doorkijkjes en de groene omgeving maken het een heerlijke, haast romantische plaats. Ontdek een van de vele monumenten, zoals het Arsenaal of de Bagijnenkerk. Beroemd in de omgeving zijn de Maasheggen, het oudste cultuurlandschap van Nederland en UNESCO werelderfgoed.

De Maashorst

Dit is niet zomaar een gebied, De Maashorst is hét oergebied in Brabant en met 2400 hectare het grootste natuurgebied van deze prachtige provincie. Enorm gevarieerd ook, met bossen, heidevelden, stuifduinen, akkers, vennen en oude dreven. Alsof je je duizenden jaren terug in de tijd waant. Ontdek de oorspronkelijke oerbewoners die hier sinds enkele jaren weer rondstruinen: wisenten, Exmoor pony’s en taurossen. Zij houden het gebied open en gevarieerd. Wist je trouwens dat de Maas in de ijstijd door dit gebied stroomde? In de loop van de tijd is de Maas verschoven, maar de rivier liet grote keien achter. Tip: Ontdek deze en andere verborgen natuurparels en oerschatten via de virtuele verrekijker van uitkijktoren Herpenduin.

Natuurcentrum Maashorst

Dit informatiecentrum is hét startpunt om het oergebied de Maashorst in te gaan. Alle info om wandelend of fietsend het gebied te ontdekken vind je bij de informatiebalie. En terwijl de kinderen spelen in het buitenterrein genieten de ouders van een hapje of drankje bij de horecagelegenheid van het centrum.

Speelbos Herperduin ‘da’s leuk’

Klimmen, klauteren, glijden, hutten bouwen of in greppels spelen. Bij Speelbos Herperduin kan het allemaal, te vinden aan de rand van het prachtige natuurgebied Herperduin. In het speelbos staat een gigantisch, houten speeltoestel van wel 33 meter lang die de vorm van een das heeft en daardoor logischerwijs ook De Das wordt genoemd. In De Das is van alles te ontdekken en te ervaren: klimnetten, klimtouwen, klimwanden en nog veel meer. Urenlang speelplezier gegarandeerd. Entree? Helemaal gratis!

Natuurspeeltuin Klauterwoud

Deze natuurspeeltuin bevindt zich aan de westkant van natuurgebied Herperduin. Kinderen tot en met de basisschoolleeftijd kunnen hier hun hartje ophalen met een dassentunnel, stapdammen, een waterpomp, zigzag palen en natuurlijk heel veel zand. Lekker picknicken of even van het zonnetje genieten? Ook dat kan, er zijn bankjes genoeg.

Openluchttheater Hoessenbosch

Zin in een toneelvoorstelling, film of muziekvoorstelling in de openlucht? In natuurgebied Herperduin vind je een groot openluchttheater, prachtig gelegen midden in de bossen. Een unieke beleving!

Parkeerplaats uitkijktoren Herperduin

Er is volop parkeergelegenheid bij parkeerplaats Speelbos Herperduin. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

ParkerenEr is volop parkeergelegenheid aan de rand van natuurgebied Herperduin aan de Schaijkseweg. Navigeer hiervoor naar Parkeerplaats natuurgebied Herperduin.
StartpuntKnooppunt 17, bij de entree van de parkeerplaats en de ingang van het bos
Afstand54 km
Knooppunten17 – 23 – 34 – 29 – 33 – 44 – 68 – 69 – 53 – 81 – 54 – 55 – 56 – 92 – 91 – 46 – 90 – 89 – 37 – 84 – 82 – 81 – 5 – 80 – 4 – 3 – 20 – 31 – 30 – 27 – 26 – 25 – 60 – 17
Rondje Maasthorst
De Maashorst

tip

Herperduin

Uitkijktoren Herperduin ligt in het gelijknamige natuurgebied dat onderdeel uitmaakt van het oergebied Maasthorst. In Herperduin, ook wel Herpse Bossen genoemd, kun je flink wat hoogtemeters maken. Niet alleen door de uitkijktoren te beklimmen, maar ook vanwege de stuifduinen die hier nog steeds te vinden zijn. Vroeger was dit 400 hectare grote natuurgebied een en al open heide- en stuifzandgebied, maar vanaf eind 19e eeuw is Herperduin grotendeels beplant met grove den. Heel handig voor het leveren van mijnhout en het vastleggen van het stuifzand...

Meer weten

Zien en doen bij Rondje Maashorst

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.