Uitkijktoren De Groenlanden - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren De Groenlanden

Terug Ooij · Gelderland
Vanaf dit bijzondere ooievaarsnest ontdek je niet alleen de prachtige natuur van de uiterwaarden van de Waal maar ook een geheime linie van weleer.
2008
6 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2008
6 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Vanaf dit bijzondere ooievaarsnest ontdek je niet alleen de prachtige natuur van de uiterwaarden van de Waal maar ook een geheime linie van weleer.

Ontdek vanaf de uitkijktoren een paalnest waar elk jaar ooievaars broeden. Wat bijzonder!

Foto's van de Uitkijktoren De Groenlanden

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Ontdek vanaf de uitkijktoren een paalnest waar elk jaar ooievaars broeden. Wat bijzonder!

Bewonder het ontwerp

Wat een bijzonder ontwerp! De 6 meter hoge uitkijktoren De Groenlanden is wellicht niet zo groot, maar de vorm van deze toren maakt dat meer dan goed. Het ontwerp is namelijk gebaseerd op een ooievaarsnest. Dit is niet toevallig; vanaf de top van de uitkijktoren zie je een paalnest waar ieder jaar ooievaars broeden. Een lust voor het oog. Ontdek vanaf de top van de toren het prachtige natuurgebied De Groenlanden en de stuwwal van Nijmegen. Via een wenteltrap bereik je het brede platform dat gemaakt is van kastanje houtwerk.

Uitkijktoren De Groenlanden

Check de leukste feitjes

Ontdek de geheime NAVO-linie

Je zou het niet zeggen, maar het idyllische weggetje waar uitkijktoren De Groenlanden aan ligt, was vroeger een verdedigingsdijk. De Langstraat zoals die tegenwoordig heet, was in de jaren vijftig van de vorige eeuw aangelegd als Defensiedijk en was onderdeel van de IJssellinie. Dit was een geheime linie van de NAVO om ons in de Koude Oorlog te beschermen tegen het communistische Rusland. In 1964 is de IJssellinie opgeheven, doordat de verdedigingslijn richting Duitsland werd verlegd. Heb je de betonnen bunkers aan dit idyllische straatje al ontdekt? Dit zijn overblijfselen van deze koude periode tussen oost en west.

Beleef de natuur

De locatie van uitkijktoren De Groenlanden is niet voor niets gekozen. Het staat namelijk precies op de grens van een wandelgebied en een gebied dat niet toegankelijk is, zodat de natuur hier echt zijn gang kan gaan. Ontdek vanaf de top van deze uitkijktoren ooibossen en open moeras. Spot ijsvogels, broedende ooievaars, grazende konikpaarden en galloways of, in de schemering, dassen, hazen en vossen.

Voetgangersbrug naar de Ooijpolder

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Arnhem uitkijktoren De Belvédère, in Loo uitkijktoren Panorama Fibula en in Beek gemeente Montferland uitkijktoren Hulzenberg. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Er is geen parkeerplaats bij of in de omgeving van deze uitkijktoren. Parkeren is alleen mogelijk in de bermen van de Ooijse Bandijk of langs het iets lager gelegen Vlietberg. Navigeer hiervoor naar Vlietberg in Ooij. Let op: beide wegen zijn smal. Parkeer de auto daarom volledig in de berm. Steek de Ooijse Bandijk over. Tegenover ligt een smalle, doodlopende weg. Loop deze weg in en binnen tien minuten bereik je uitkijktoren Groenlanden.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren De Groenlanden

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren De Groenlanden

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.