Uitkijktoren De Groenlanden

Terug Ooij · Gelderland
2008
6 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Vanaf dit bijzondere ooievaarsnest ontdek je niet alleen de prachtige natuur van de uiterwaarden van de Waal maar ook een geheime linie van weleer.
Vanaf dit bijzondere ooievaarsnest ontdek je niet alleen de prachtige natuur van de uiterwaarden van de Waal maar ook een geheime linie van weleer.

Ontdek vanaf de uitkijktoren een paalnest waar elk jaar ooievaars broeden. Wat bijzonder!

2008
6 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open

Foto's van de Uitkijktoren De Groenlanden

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Ontdek vanaf de uitkijktoren een paalnest waar elk jaar ooievaars broeden. Wat bijzonder!

Bewonder het ontwerp

Wat een bijzonder ontwerp! De 6 meter hoge uitkijktoren De Groenlanden is wellicht niet zo groot, maar de vorm van deze toren maakt dat meer dan goed. Het ontwerp is namelijk gebaseerd op een ooievaarsnest. Dit is niet toevallig; vanaf de top van de uitkijktoren zie je een paalnest waar ieder jaar ooievaars broeden. Een lust voor het oog. Ontdek vanaf de top van de toren het prachtige natuurgebied De Groenlanden en de stuwwal van Nijmegen. Via een wenteltrap bereik je het brede platform dat gemaakt is van kastanje houtwerk.

Uitkijktoren De Groenlanden

Check de leukste feitjes

Ontdek de geheime NAVO-linie

Je zou het niet zeggen, maar het idyllische weggetje waar uitkijktoren De Groenlanden aan ligt, was vroeger een verdedigingsdijk. De Langstraat zoals die tegenwoordig heet, was in de jaren vijftig van de vorige eeuw aangelegd als Defensiedijk en was onderdeel van de IJssellinie. Dit was een geheime linie van de NAVO om ons in de Koude Oorlog te beschermen tegen het communistische Rusland. In 1964 is de IJssellinie opgeheven, doordat de verdedigingslijn richting Duitsland werd verlegd. Heb je de betonnen bunkers aan dit idyllische straatje al ontdekt? Dit zijn overblijfselen van deze koude periode tussen oost en west.

Beleef de natuur

De locatie van uitkijktoren De Groenlanden is niet voor niets gekozen. Het staat namelijk precies op de grens van een wandelgebied en een gebied dat niet toegankelijk is, zodat de natuur hier echt zijn gang kan gaan. Ontdek vanaf de top van deze uitkijktoren ooibossen en open moeras. Spot ijsvogels, broedende ooievaars, grazende konikpaarden en galloways of, in de schemering, dassen, hazen en vossen.

Voetgangersbrug naar de Ooijpolder

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Arnhem uitkijktoren De Belvédère, in Beek uitkijktoren Hulzenberg, in Lunteren uitkijktoren De Koepel en in Oss uitkijktoren Herperduin. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Groenlanden

Wist je dat op het noordelijk deel van dit prachtige natuurgebied vroeger een steenfabriek stond? De fabriek staat er natuurlijk niet meer, maar de resten ervan zie je nog steeds in de natuur, waaronder verschillende ovens en een tasveld, een gecementeerde plaats waar vroeger bakstenen werden opgetast. Bezoek dit hoger gelegen voor bezoekers openbaar gebied en spot prachtige dieren zoals broedende ooievaars en grazende koniks. Verder bestaat dit natuurgebied uit zand- en kleiputten en ooibossen met open moeras.

Meer weten

Ooijpolder / Nationaal Park De Gelderse Poort

Natuurgebied De Groenlanden ligt in het grotere Ooijpoldergebied dat weer onderdeel is van Nationaal Park De Gelderse Poort. Een stukje puur natuur in de uiterwaarden van rivier de Waal waar laarzen beslist geen overbodige luxe zijn. Struin door dit ruige, uitgestrekte polderlandschap afgewisseld door graslanden, ruigtes en ooibossen. Wie weet spot je wilde dieren zoals galloway runderen of konikpaarden. Tip: in de schemering stuit je wellicht ook op andere wilde dieren, zoals bevers, dassen, hazen en vossen. Wat een natuurbeleving!

Meer weten

Tiengeboden

De Tiengeboden, tegenwoordig een buurtschap, is vernoemd naar de tien arbeidershuisjes die langs de Ooijse Bandijk stonden en hoorden bij de voormalige steenovenfabriek. Vandaag de dag staan er nog vijf huisjes.

Meer weten

Bisonbaai

Waar de naam vandaan komt, is niet bekend, maar deze baai is een begrip in de regio. In de zomer, wanneer de zon goed schijnt en de temperaturen flink stijgen, is de Bisonbaai een populaire plas voor een verfrissende duik. En terwijl je een plons waagt of op het strand van de zon geniet, heb je uitzicht op grazende galloways en konikpaarden.

Oude Waal

Vroeger was het meer de Oude Waal onder fervent natuurliefhebbers een bekend moerasgebied waar bijzondere vogelsoorten leefden, zoals de roerdomp en de karekiet. Door verdroging verdween dit allemaal. Sinds 2008 is het waterpeil in de Oude Waal weer veel hoger en weten duizenden water- en moerasvogels de Oude Waal weer goed te vinden. Een prachtig gezicht!

Meer weten

Stadswaard

Vlak bij de oude stad Nijmegen, vanaf de Waalkade, steek je via een voetgangersbrug zo de groene natuur in, de Stadswaard, een relatief nieuw natuurgebied. In de Stadswaard is landbouwgrond omgezet in nieuwe natuur en zijn oude geulen open gegraven. De Nijmegenaar komt hier ’s zomers om te zonnen op een van de stranden aan de Waal of om te genieten van de uiterwaardennatuur.

Meer weten

Parkeerplaats De Groenlanden

Op tien minuten loopafstand van uitkijktoren De Groenlanden kan beperkt geparkeerd worden. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Meer weten

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Er is geen parkeerplaats bij of in de omgeving van deze uitkijktoren. Parkeren is alleen mogelijk in de bermen van de Ooijse Bandijk of langs het iets lager gelegen Vlietberg. Navigeer hiervoor naar Vlietberg in Ooij. Let op: beide wegen zijn smal. Parkeer de auto daarom volledig in de berm. Steek de Ooijse Bandijk over. Tegenover ligt een smalle, doodlopende weg. Loop deze weg in en binnen tien minuten bereik je uitkijktoren Groenlanden.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren De Groenlanden

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

tip

Bisonbaai

Waar de naam vandaan komt, is niet bekend, maar deze baai is een begrip in de regio. In de zomer, wanneer de zon goed schijnt en de temperaturen flink stijgen, is de Bisonbaai een populaire plas voor een verfrissende duik. En terwijl je een plons waagt of op het strand van de zon geniet, heb je uitzicht op grazende galloways en konikpaarden.

Zien en doen bij Uitkijktoren De Groenlanden

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De 6 mooiste herfstwandelingen in de Nederlandse natuur

03 okt 2022

Ontdek de prachtige herfstkleuren in de natuur. Bekijk het eens op hoogte en beklim een uitkijktoren. Dit zijn de 6 mooiste herfstwandelingen in de Nederlandse natuur.

5 uitkijktorens op bijzondere locaties

05 aug 2022

Een bezoek aan een uitkijktoren is al een belevenis op zich, maar deze 5 uitkijktorens op bijzondere locaties maken het wel extra speciaal. Ontdek ze in dit blogbericht.