Ooijroute

Download route
Waar ben ik?
37 km

Groenlanden

Wist je dat op het noordelijk deel van dit prachtige natuurgebied vroeger een steenfabriek stond? De fabriek staat er natuurlijk niet meer, maar de resten ervan zie je nog steeds in de natuur, waaronder verschillende ovens en een tasveld, een gecementeerde plaats waar vroeger bakstenen werden opgetast. Bezoek dit hoger gelegen voor bezoekers openbaar gebied en spot prachtige dieren zoals broedende ooievaars en grazende koniks. Verder bestaat dit natuurgebied uit zand- en kleiputten en ooibossen met open moeras.

Ooijpolder / Nationaal Park De Gelderse Poort

Natuurgebied De Groenlanden ligt in het grotere Ooijpoldergebied dat weer onderdeel is van Nationaal Park De Gelderse Poort. Een stukje puur natuur in de uiterwaarden van rivier de Waal waar laarzen beslist geen overbodige luxe zijn. Struin door dit ruige, uitgestrekte polderlandschap afgewisseld door graslanden, ruigtes en ooibossen. Wie weet spot je wilde dieren zoals galloway runderen of konikpaarden. Tip: in de schemering stuit je wellicht ook op andere wilde dieren, zoals bevers, dassen, hazen en vossen. Wat een natuurbeleving!

Tiengeboden

De Tiengeboden, tegenwoordig een buurtschap, is vernoemd naar de tien arbeidershuisjes die langs de Ooijse Bandijk stonden en hoorden bij de voormalige steenovenfabriek. Vandaag de dag staan er nog vijf huisjes.

Oude Waal

Vroeger was het meer de Oude Waal onder fervent natuurliefhebbers een bekend moerasgebied waar bijzondere vogelsoorten leefden, zoals de roerdomp en de karekiet. Door verdroging verdween dit allemaal. Sinds 2008 is het waterpeil in de Oude Waal weer veel hoger en weten duizenden water- en moerasvogels de Oude Waal weer goed te vinden. Een prachtig gezicht!

Stadswaard

Vlak bij de oude stad Nijmegen, vanaf de Waalkade, steek je via een voetgangersbrug zo de groene natuur in, de Stadswaard, een relatief nieuw natuurgebied. In de Stadswaard is landbouwgrond omgezet in nieuwe natuur en zijn oude geulen open gegraven. De Nijmegenaar komt hier ’s zomers om te zonnen op een van de stranden aan de Waal of om te genieten van de uiterwaardennatuur.

Bisonbaai

Waar de naam vandaan komt, is niet bekend, maar deze baai is een begrip in de regio. In de zomer, wanneer de zon goed schijnt en de temperaturen flink stijgen, is de Bisonbaai een populaire plas voor een verfrissende duik. En terwijl je een plons waagt of op het strand van de zon geniet, heb je uitzicht op grazende galloways en konikpaarden.

Landschapmuseum

Ontdek hoe de oorspronkelijke landschappen in Nederland eruit zagen en bewonder de 11 miniatuurlandschappen in dit museum. Sta oog in oog met levende dassen, de ambassadeur van het boerenlandschap. En de entree? Die is helemaal gratis.  

Millingerwaard

De Millingerwaard is een van de oudste natuurontwikkelingsgebieden langs de Waal en maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Gelderse Poort. Het bestaat uit bosgebied met schietwilgen, moeras, weilanden en water. In de Millingerwaard zijn bevers uitgezet.

Leuth

Vlak bij de grens met Duitsland ligt het dorpje Leuth dat tot 1815 tot Pruisen heeft behoord. Bewonder de Sint-Remigiuskerk en de markante schoorsteenpijp van de voormalige stoomzuivelfabriek De Duffelt. De fabriek werd in 1911 gebouwd.

Foto: voormalige stoomzuivelfabriek 'De Duffelt' in Leuth

Parkeerplaats Ooijpolder

De Ooijpolder heeft geen vaste, openbare parkeerplaats. Er is een kleine parkeergelegenheid aan de rand van de Ooijpolder. Deze vind je op de kruising tussen de Ooysedijk en de Persingensestraat.

Download route

ParkerenEr is een kleine parkeergelegenheid aan de rand van de Ooijpolder. Deze vind je op de kruising tussen de Ooysedijk en de Persingensestraat.
StartpuntFiets op de Ooysedijk in oostelijke richting naar knooppunt 48
Afstand37 km
KnooppuntenRichting 48 – 55 – 74 – 50 – 49 – 67 – 95 – 71 – 72 – 94 – 93 – 65 – 66 – 64 – 61 – 62 – 63 – 51 – 16 – richting 48
Ooijpolder

tip

Bisonbaai

Waar de naam vandaan komt, is niet bekend, maar deze baai is een begrip in de regio. In de zomer, wanneer de zon goed schijnt en de temperaturen flink stijgen, is de Bisonbaai een populaire plas voor een verfrissende duik. En terwijl je een plons waagt of op het strand van de zon geniet, heb je uitzicht op grazende galloways en konikpaarden.

Zien en doen bij Ooijroute

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.