Fietsen rond het Bergherbos

Download route
Waar ben ik?
52 km

Bergherbos

Door de hoogteverschillen in de bossen van dit enorme 1800 hectare natuurgebied en de glooiende akkers waan je je net in het buitenland. Het Bergherbos ligt op een stuwwal, die ongeveer 200.000 jaar gelden is ontstaan doordat enorme ijsmassa’s vanuit het noorden bergen van grond en stenen voor zich uit stuwden. Door de hoogteverschillen die hierdoor zijn ontstaan, heb je de prachtigste vergezichten. In het bos, die vol naald- en loofbomen staat met steeds meer inheemse bomen zoals eiken en beuken, is het heerlijk wandelen en fietsen. Misschien spot je wel een ree of hoor je spechten tikken. Tip: bezoek ‘s zomers de biologische akkers, gelegen aan de randen van dit natuurgebied. Door de vele akkerbloemen die hier dan weeldig bloeien en de akkervogels is het hier echt genieten geblazen. Natuurmonumenten kent nog veel meer verhalen over dit bijzondere bos.

De Zandbulten

De naam verraadt het al. Hier vind je zand, veel zand, afkomstig uit de laatste ijstijd en gevormd toen ook het Bergherbos is ontstaan door de stuwing van de ijsmassa’s. De Zandbulten wordt veel bezocht door gezinnen, want kinderen kunnen zich hier in het zand en in de (klim)bomen naar hartenlust uitleven.

Galgenberg

De Galgenberg is een heuvel in het natuurgebied Montferland, een deel van het Bergherbos. Het is een flinke ‘berg’ voor Nederlandse begrippen; het telt een hoogte van 77 meter boven NAP. Volgens de overlevering kent de berg een lugubere historie. Op deze heuvel zou namelijk een aantal eeuwen geleden een wipgalg hebben gestaan, waarbij de veroordeelde via een hefboom omhoog werd getakeld, als een vorm van intimidatie. Ook zou in de 17de eeuw op deze berg de vermeende en veroordeelde heks Mechteld ten Ham op een brandstapel zijn verbrand. In 1772 is de galg verdwenen. Tegenwoordig is de Galgenberg een Rijksmonument.

Montferland

Het Bergherbos en Montferland worden vaak door elkaar gebruikt, maar het Montferland is feitelijk een van de noordelijkere heuvels in het Bergherbos. Op de top van de heuvel Montferland vind je de grootste motte van Nederland; een kunstmatige heuvel die in de middeleeuwen 1000 jaar geleden is aangelegd en die als inspiratiebron diende voor uitkijktoren Hulzenberg. De top van deze heuvel steekt vandaag de dag nog steeds 17 meter boven het landschap uit. Moet je nagaan hoe imposant die dus 1000 jaar geleden was! Tegenwoordig staat op deze plek restaurant Het Montferland.

Duitse loopgraven Beek

Duitse loopgraven in Nederland? Jazeker, je leest het goed. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bouwden de Duitsers een verdedigingslinie van loopgraven en bunkers, mocht er een aanval vanuit Nederlands grondgebied komen. De bunkers zijn na de oorlog gesloopt. Na een grenscorrectie in de jaren zestig van de vorige eeuw lag deze voormalige verdedigingslinie plots op Nederlands gebied.

Min40celsius

Min40celsius is een verrassend bezoekerscentrum die het verhaal over het landschap van de regio vertelt: de geologische geschiedenis, unieke fossielen, archeologie en ijstijdzoogdieren. Graag naar botten als een echte geoloog, probeer vuur te maken met een vuursteen of meld je aan voor een heuse zoekexcursie.

Oude IJssel

De Oude IJssel begint in Duitsland en mondt bij Doesburg in de IJssel uit. Langs deze oude rivier is de Nederlandse ijzerindustrie ontstaan, vanwege de ijzeroer die er in de grond zit. Ook was het een transportkanaal. Vandaag de dag voert deze rivier vooral regenwater uit Duitsland en de Achterhoek af.

Sluis de Pol

Midden in de Oude IJssel ligt Sluis de Pol. Bij de bouw van de sluis in 1953 is de rivier hiervoor zelfs verlegd. Om de sluis ligt een vispassage waardoor vissen de sluis en de stuw kunnen passeren. Ook ontdek je er een van de kleurrijke kunstwerken van kunstenaar Alexander Schabracq.

Stroombroek

Ontdek dit prachtige recreatiegebied Stroombroek. Geniet van het water en het strand of ga actief waterskiën. Kom tot rust in een wellnesscentrum. Voor de allerkleinsten is er het Land van Jan Klaassen.

Dickens Museum

Parkeerplaats Hulzenberg

Er is volop parkeergelegenheid bij parkeerplaats Hulzenberg. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

ParkerenBij Parkeerplaats Hulzenberg zijn voldoende parkeerplaatsen. Navigeer hiervoor naar de Eltenseweg in Beek (gem. Montferland).
StartpuntFiets vanaf de parkeerplaats in oostelijke richting over de Eltenseweg naar knooppunt 85
Afstand52 km
KnooppuntenRichting 85 – 76 – 79 – 77 – 78 – 83 – 53 – 50 – 49 – 47 – 48 – 46 – 45 – 44 – 19 – 23 – 4 – 64 – 75 – 10 – richting 85
Zeddam

tip

Bergherbos

Door de hoogteverschillen in de bossen van dit enorme 1800 hectare natuurgebied en de glooiende akkers waan je je net in het buitenland. Het Bergherbos ligt op een stuwwal, die ongeveer 200.000 jaar gelden is ontstaan doordat enorme ijsmassa’s vanuit het noorden bergen van grond en stenen voor zich uit stuwden. Door de hoogteverschillen die hierdoor zijn ontstaan, heb je de prachtigste vergezichten. In het bos, die vol naald- en loofbomen staat met steeds meer inheemse bomen zoals eiken en beuken, is het heerlijk wandelen...

Meer weten

Zien en doen bij Fietsen rond het Bergherbos

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.