Uitkijktoren De Belvédère

Terug Arnhem · Gelderland
1826
29 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Beleef Arnhem eens op hoogte en beklim deze oude Belvédère omgeven door de eeuwenoude stadsparken Sonsbeek, Zypendaal en Gulden Bodem.
Beleef Arnhem eens op hoogte en beklim deze oude Belvédère omgeven door de eeuwenoude stadsparken Sonsbeek, Zypendaal en Gulden Bodem.

Wil je meer weten over deze oude uitkijktoren en het bijzondere park Sonsbeek? Ga dan met een gids op pad.

1826
29 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden

Foto's van de Uitkijktoren De Belvédère

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Wil je meer weten over deze oude uitkijktoren en het bijzondere park Sonsbeek? Ga dan met een gids op pad.

Bewonder het ontwerp

Midden tussen de bomen van het stadspark Sonsbeek staat deze oude, vierkanten belvédère uit 1824. Anders dan de meeste uitkijktorens in Nederland is deze bakstenen toren erg gesloten; behalve de ingang en enkele vensters is de toren helemaal ommuurd. Bijzonder zijn de neogotische details. En als je goed kijkt, zie je dat de vensters ieder een eigen vorm hebben.

Oorspronkelijk was uitkijktoren De Belvédère 24 meter hoog, maar rond 1950 hebben ze de toren verhoogd tot bijna 29 meter. Tel daarbij op dat de toren op de 70 meter hoge Ruyterenberg staat en je begrijpt dat het panorama in de top van de toren adembenemend is. Na 140 treden via een open wenteltrap heb je een fenomenaal uitzicht; je ziet niet alleen de prachtige stad Arnhem, maar ook de stuwwal waar dit uitkijkpunt op staat, de Rijn en je kijkt op de ‘brug te ver’, de bekendste brug uit de Tweede Wereldoorlog. Bij helder weer kun je zelfs Tiel, Nijmegen en het Duitse Emmerik zien! Meer weten over dit rijksmonument? Check dan Rijksmonumenten.nl.

Check de leukste feitjes

Ontdek de gidswandelingen

Wil je meer weten over uitkijktoren de Belvédère en het bijzondere park Sonsbeek? Ga dan op pad met een gids van bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek en ontdek alles over dit prachtige park met bijzondere rijksmonumenten waaronder De Belvédère. Check voor meer informatie over deze of andere gidswandelingen op Natuurcentrum Arnhem.

Over de geschiedenis van uitkijktoren De Belvédère

De Belvédère in Park Sonsbeek werd aan het begin van de 19de eeuw gebouwd in opdracht van baron van Heeckeren van Enghuizen. De baron was in 1821 eigenaar geworden van dit park en liet enkele jaren later, tussen 1824 en 1826, deze uitzichttoren bouwen, zodat hij kon genieten van het weidse uitzicht over Arnhem en de omgeving. Rond 1950 is de toren met anderhalve verdieping verhoogd. Sindsdien heeft het zijn huidige hoogte.

Park Sonsbeek

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Ooij uitkijktoren De Groenlanden, in Beek uitkijktoren Hulzenberg, in Lunteren uitkijktoren De Koepel en in Oss uitkijktoren Herperduin . Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Park Sonsbeek

Kenmerkend aan dit park zijn de hoogteverschillen, ontstaan in een van de ijstijden 100.000 jaar geleden toen gletsjers keien en zand vooruitschoven en (onder meer) het Veluwegebied opstuwde. De oorsprong van het park gaat ook ver terug. In 1821 kocht Baron van Heeckeren het landgoed Sonsbeek en legde een park aan in Engelse landschapstijl met bossen, landerijen, waterpartijen, een landhuis, moestuin, hertenkamp en de belvédère. Zijn zoon had minder interesse in Sonsbeek en verkocht delen van het park waar vervolgens woningen op werden gebouwd. Na de Tweede Wereldoorlog organiseerde de stad jaarlijks kunsttentoonstellingen in het park. Park Sonsbeek is hierdoor heel bekend geworden. Werken van bekende kunstenaars zoals Picasso en Rodin waren er bijvoorbeeld te zien! De kunsttentoonstelling ‘Sonsbeek’ wordt nog steeds georganiseerd. Vandaag de dag geniet jong en oud van het bekendste stadspark van Arnhem: een ommetje door het park met verschillende watervallen, picknicken op een van de weides, schaatsen op de grote vijver, genieten van het openluchttheater of cultureel festival. Het kan er allemaal. En zin in een hapje of een drankje? Bezoek dan zeker een van de horecagelegenheden in het park.

Meer weten

Bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek

Een bezoek aan het stadspark Sonsbeek begint bij het bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek, gevestigd in een oude molenschuur uit de 18de eeuw. Hier kom je alles te weten over park Sonsdeel en de andere parken. Ook organiseert het bezoekerscentrum allerlei activiteiten op het gebied van landschap, biodiversiteit en cultuurhistorie, zoals gidswandelingen. Hét startpunt voor een belevingsvol dagje natuur genieten. Ook vind je in deze oude molenschuur een winkeltje en kun je er terecht voor een drankje of overheerlijke lunch.

Meer weten

Witte Watermolen

Direct naast de oude molenschuur ontdek je een van de oudste gebouwen van Arnhem, de Witte Watermolen. Deze molen maalt al sinds de 15de eeuw koren. Heel bijzonder! Wil je de molenaars aan het werk zien en de grote houten raderen en assen bewonderen? Bezoek dan vooral deze Witte Watermolen tijdens de openingstijden.

Meer weten

Nederlands Watermuseum

Ontdek dit interactief doe-museum in een oude bagijnemolen uit de 15de eeuw, deels verborgen onder het park Sonsbeek! Een Waterlab, Waterwerkplaats, een Waterspeelplaats, filmzalen, interactieve tentoonstellingen: je ontdek hier alles over het water. Een echte waterbelevenis voor het hele gezin!

Meer weten

IJskelder

Deze ‘vergeten’ eeuwenoude kelder werd in 1999 herontdekt en gerestaureerd. ’s Winters werd de kelder gevuld met ijs uit de vijvers van het park. Door de goede isolatie en de bijzondere architectuur, waaronder de schuine wanden, smolt het ijs maar heel langzaam. Hierdoor bleef eten en drinken in de kelder het hele jaar gekoeld. De ijskelder is in de zomermaanden te bezoeken onder leiding van een gids.

Meer weten

Lorentzmonument

Een man met een lange jas op een sokkel. Zijn naam is Hendrik Lorentz; Nobelprijswinnaar voor natuurkunde in 1902, vriend van en inspirator voor de wereldberoemde Albert Einstein. Lorentz was dus een groot natuurkundig wetenschapper voor zijn tijd. Reden genoeg om in 1931 een monument voor hem op te richten. In 2008, tijdens de kunsttentoonstelling Sonsbeek, kwamen daar de namen van natuurkundigen uit de 20ste eeuw bij.   

Meer weten

Steile Tuin

Op de plaats van de oude, verwilderde moestuin werd in 1999 de Steile Tuin aangelegd, ter gelegenheid van het 100 jaar bestaan van het park. De naam van de tuin is niet voor niets gekozen: het hoogteverschil van deze tuin is namelijk 16 meter. Ontdek de prachtig, kleurrijke bloemen in deze tuin. Die bloemen trekken weer insecten, vlinders en veel vogels aan. Een lust voor het oog.

Tellegenbank

Vlak bij de grote vijver staat deze monumentale, half cirkelvormige bank uit 1928 ter herinnering aan ingenieur Tellegen, directeur Gemeentewerken van de gemeente Arnhem eind 19de eeuw. Hij zorgde voor de aankoop van het stadspark.

Meer weten

Vlindertuin Sonsbeek

Zie je ze fladderen? In de vlindertuin, die vol staat met kleurige zomerbloemen, bramenstruiken en andere planten, struiken en bomen kun je wel twintig soorten dagvlinders ontdekken. Wandel hier heerlijk rond en prikkel je zintuigen.

Meer weten

Park Zypendaal

Ten noorden van park Sonsbeek ligt dit monumentale park, een afwisselend openbaar landschapspark en landgoed dat ruim 250 jaar lang in bezit is geweest van familie Brantsen. Het park kenmerkt zich door grote hoogteverschillen. Net als in park Sonsbeek ligt Zypendaal gedeeltelijk op een stuwwal die in de ijstijd door gletsjers is opgestuwd. In het lager gelegen dal staat het statige kasteel Zypendaal. Wist je trouwens dat het park zijn naam dankt aan het water dat op sommige plaatsen uit de grond sijpelt. Hier ontspringt namelijk de Sint Jansbeek die enkele jaren geleden deels in ere is hersteld. 

Meer weten

Park Gulden Bodem

Dit park was de overtuin van het naastgelegen landgoed Zypendaal die, gescheiden door de Sint Jansbeek, de familie Brantsen had verworven. Vrijwel alle oude gebouwen zijn inmiddels verdwenen, maar het Koetshuis is gespaard gebleven van sloop.

Meer weten

Parkeerplaats Sonsbeek

Er zijn verschillende parkeermogelijkheden rondom de parken. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Meer weten

Openingstijden

De uitkijktoren is in de zomermaanden juni, juli en augustus iedere zondag van 14.00 tot 16.00 uur te bezoeken onder leiding van een torengids die bij de ingang staat. In de overige maanden is De Belvédère iedere laatste zondag van de maand geopend, ook weer tussen 14.00 en 16.00 uur. Wil je op een andere dag of tijdstip de toren bezoeken? Voor groepen zijn er, op aanvraag, meer mogelijkheden. Neem hiervoor contact op met Natuurcentrum Arnhem.

Entree

Wil je de toren beklimmen? De toegang tot de uitkijktoren op zondagmiddag bedraagt € 1,- per persoon en is ter plaatse te betalen. Buiten de reguliere openingstijden betalen groepen € 2,- per persoon met een minimum van € 20,-.

Parkeren

Er zijn verschillende parkeergelegenheden rondom het park Sonsbeek waar De Belvédère staat. De dichtstbijzijnde parkeermogelijkheid om de uitkijktoren te bezoeken, is aan een deel van de Apeldoornseweg. Daar liggen een aantal parkeerhavens. Navigeer hiervoor naar Apeldoornseweg in Arnhem. Aan de Wagnerlaan is ook een kleine parkeerplaats voor enkele auto’s. Aan de andere kant van het park is parkeerplaats Zypendaal Sonsbeek.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren De Belvédère

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

tip

Bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek

Een bezoek aan het stadspark Sonsbeek begint bij het bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek, gevestigd in een oude molenschuur uit de 18de eeuw. Hier kom je alles te weten over park Sonsdeel en de andere parken. Ook organiseert het bezoekerscentrum allerlei activiteiten op het gebied van landschap, biodiversiteit en cultuurhistorie, zoals gidswandelingen. Hét startpunt voor een belevingsvol dagje natuur genieten. Ook vind je in deze oude molenschuur een winkeltje en kun je er terecht voor een drankje of overheerlijke lunch.

Meer weten

Zien en doen bij Uitkijktoren De Belvédère

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De 6 mooiste herfstwandelingen in de Nederlandse natuur

03 okt 2022

Ontdek de prachtige herfstkleuren in de natuur. Bekijk het eens op hoogte en beklim een uitkijktoren. Dit zijn de 6 mooiste herfstwandelingen in de Nederlandse natuur.

5 uitkijktorens op bijzondere locaties

05 aug 2022

Een bezoek aan een uitkijktoren is al een belevenis op zich, maar deze 5 uitkijktorens op bijzondere locaties maken het wel extra speciaal. Ontdek ze in dit blogbericht.