Uitkijktoren De Belvédère - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren De Belvédère

Terug Arnhem · Gelderland
Beleef Arnhem eens op hoogte en beklim deze oude Belvédère omgeven door de eeuwenoude stadsparken Sonsbeek, Zypendaal en Gulden Bodem.
1826
29 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
1826
29 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Beleef Arnhem eens op hoogte en beklim deze oude Belvédère omgeven door de eeuwenoude stadsparken Sonsbeek, Zypendaal en Gulden Bodem.

Wil je meer weten over deze oude uitkijktoren en het bijzondere park Sonsbeek? Ga dan met een gids op pad.

Foto's van de Uitkijktoren De Belvédère

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Wil je meer weten over deze oude uitkijktoren en het bijzondere park Sonsbeek? Ga dan met een gids op pad.

Bewonder het ontwerp

Midden tussen de bomen van het stadspark Sonsbeek staat deze oude, vierkanten belvédère uit 1824. Anders dan de meeste uitkijktorens in Nederland is deze bakstenen toren erg gesloten; behalve de ingang en enkele vensters is de toren helemaal ommuurd. Bijzonder zijn de neogotische details. En als je goed kijkt, zie je dat de vensters ieder een eigen vorm hebben.

Oorspronkelijk was uitkijktoren De Belvédère 24 meter hoog, maar rond 1950 hebben ze de toren verhoogd tot bijna 29 meter. Tel daarbij op dat de toren op de 70 meter hoge Ruyterenberg staat en je begrijpt dat het panorama in de top van de toren adembenemend is. Na 140 treden via een open wenteltrap heb je een fenomenaal uitzicht; je ziet niet alleen de prachtige stad Arnhem, maar ook de stuwwal waar dit uitkijkpunt op staat, de Rijn en je kijkt op de ‘brug te ver’, de bekendste brug uit de Tweede Wereldoorlog. Bij helder weer kun je zelfs Tiel, Nijmegen en het Duitse Emmerik zien! Meer weten over dit rijksmonument? Check dan Rijksmonumenten.nl.

Check de leukste feitjes

Ontdek de gidswandelingen

Wil je meer weten over uitkijktoren de Belvédère en het bijzondere park Sonsbeek? Ga dan op pad met een gids van bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek en ontdek alles over dit prachtige park met bijzondere rijksmonumenten waaronder De Belvédère. Check voor meer informatie over deze of andere gidswandelingen op Natuurcentrum Arnhem.

Over de geschiedenis van uitkijktoren De Belvédère

De Belvédère in Park Sonsbeek werd aan het begin van de 19de eeuw gebouwd in opdracht van baron van Heeckeren van Enghuizen. De baron was in 1821 eigenaar geworden van dit park en liet enkele jaren later, tussen 1824 en 1826, deze uitzichttoren bouwen, zodat hij kon genieten van het weidse uitzicht over Arnhem en de omgeving. Rond 1950 is de toren met anderhalve verdieping verhoogd. Sindsdien heeft het zijn huidige hoogte.

Uitkijktoren Belvedere staat in park Sonsbeek
Park Sonsbeek

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je eveneens in Arnhem uitkijktoren Take Off, in Ooij uitkijktoren De Groenlanden, in Loo uitkijktoren Panorama Fibula, in Beek uitkijktoren Hulzenberg, en in Oss uitkijktoren Herperduin . Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is in de zomermaanden juni, juli en augustus iedere zondag van 14.00 tot 16.00 uur te bezoeken onder leiding van een torengids die bij de ingang staat. In de overige maanden is De Belvédère iedere laatste zondag van de maand geopend, ook weer tussen 14.00 en 16.00 uur. Wil je op een andere dag of tijdstip de toren bezoeken? Voor groepen zijn er, op aanvraag, meer mogelijkheden. Neem hiervoor contact op met Natuurcentrum Arnhem.

Entree

Wil je de toren beklimmen? De toegang tot de uitkijktoren op zondagmiddag bedraagt € 1,- per persoon en is ter plaatse te betalen. Buiten de reguliere openingstijden betalen groepen € 2,- per persoon met een minimum van € 20,-.

Parkeren

Er zijn verschillende parkeergelegenheden rondom het park Sonsbeek waar De Belvédère staat. De dichtstbijzijnde parkeermogelijkheid om de uitkijktoren te bezoeken, is aan een deel van de Apeldoornseweg. Daar liggen een aantal parkeerhavens. Navigeer hiervoor naar Apeldoornseweg in Arnhem. Aan de Wagnerlaan is ook een kleine parkeerplaats voor enkele auto’s. Aan de andere kant van het park is parkeerplaats Zypendaal Sonsbeek.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren De Belvédère

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren De Belvédère

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.