Trappetjeswandeling park Sonsbeek

Download route
Waar ben ik?
4 km

Bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek

Een bezoek aan het stadspark Sonsbeek begint bij het bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek, gevestigd in een oude molenschuur uit de 18de eeuw. Hier kom je alles te weten over park Sonsdeel en de andere parken. Ook organiseert het bezoekerscentrum allerlei activiteiten op het gebied van landschap, biodiversiteit en cultuurhistorie, zoals gidswandelingen. Hét startpunt voor een belevingsvol dagje natuur genieten. Ook vind je in deze oude molenschuur een winkeltje en kun je er terecht voor een drankje of overheerlijke lunch.

Park Sonsbeek

Kenmerkend aan dit park zijn de hoogteverschillen, ontstaan in een van de ijstijden 100.000 jaar geleden toen gletsjers keien en zand vooruitschoven en (onder meer) het Veluwegebied opstuwde. De oorsprong van het park gaat ook ver terug. In 1821 kocht Baron van Heeckeren het landgoed Sonsbeek en legde een park aan in Engelse landschapstijl met bossen, landerijen, waterpartijen, een landhuis, moestuin, hertenkamp en de belvédère. Zijn zoon had minder interesse in Sonsbeek en verkocht delen van het park waar vervolgens woningen op werden gebouwd. Na de Tweede Wereldoorlog organiseerde de stad jaarlijks kunsttentoonstellingen in het park. Park Sonsbeek is hierdoor heel bekend geworden. Werken van bekende kunstenaars zoals Picasso en Rodin waren er bijvoorbeeld te zien! De kunsttentoonstelling ‘Sonsbeek’ wordt nog steeds georganiseerd. Vandaag de dag geniet jong en oud van het bekendste stadspark van Arnhem: een ommetje door het park met verschillende watervallen, picknicken op een van de weides, schaatsen op de grote vijver, genieten van het openluchttheater of cultureel festival. Het kan er allemaal. En zin in een hapje of een drankje? Bezoek dan zeker een van de horecagelegenheden in het park.

Vlindertuin Sonsbeek

Zie je ze fladderen? In de vlindertuin, die vol staat met kleurige zomerbloemen, bramenstruiken en andere planten, struiken en bomen kun je wel twintig soorten dagvlinders ontdekken. Wandel hier heerlijk rond en prikkel je zintuigen.

Lorentzmonument

Een man met een lange jas op een sokkel. Zijn naam is Hendrik Lorentz; Nobelprijswinnaar voor natuurkunde in 1902, vriend van en inspirator voor de wereldberoemde Albert Einstein. Lorentz was dus een groot natuurkundig wetenschapper voor zijn tijd. Reden genoeg om in 1931 een monument voor hem op te richten. In 2008, tijdens de kunsttentoonstelling Sonsbeek, kwamen daar de namen van natuurkundigen uit de 20ste eeuw bij.   

Nederlands Watermuseum

Ontdek dit interactief doe-museum in een oude bagijnemolen uit de 15de eeuw, deels verborgen onder het park Sonsbeek! Een Waterlab, Waterwerkplaats, een Waterspeelplaats, filmzalen, interactieve tentoonstellingen: je ontdek hier alles over het water. Een echte waterbelevenis voor het hele gezin!

Park Zypendaal

Ten noorden van park Sonsbeek ligt dit monumentale park, een afwisselend openbaar landschapspark en landgoed dat ruim 250 jaar lang in bezit is geweest van familie Brantsen. Het park kenmerkt zich door grote hoogteverschillen. Net als in park Sonsbeek ligt Zypendaal gedeeltelijk op een stuwwal die in de ijstijd door gletsjers is opgestuwd. In het lager gelegen dal staat het statige kasteel Zypendaal. Wist je trouwens dat het park zijn naam dankt aan het water dat op sommige plaatsen uit de grond sijpelt. Hier ontspringt namelijk de Sint Jansbeek die enkele jaren geleden deels in ere is hersteld. 

Witte Watermolen

Direct naast de oude molenschuur ontdek je een van de oudste gebouwen van Arnhem, de Witte Watermolen. Deze molen maalt al sinds de 15de eeuw koren. Heel bijzonder! Wil je de molenaars aan het werk zien en de grote houten raderen en assen bewonderen? Bezoek dan vooral deze Witte Watermolen tijdens de openingstijden.

IJskelder

Deze ‘vergeten’ eeuwenoude kelder werd in 1999 herontdekt en gerestaureerd. ’s Winters werd de kelder gevuld met ijs uit de vijvers van het park. Door de goede isolatie en de bijzondere architectuur, waaronder de schuine wanden, smolt het ijs maar heel langzaam. Hierdoor bleef eten en drinken in de kelder het hele jaar gekoeld. De ijskelder is in de zomermaanden te bezoeken onder leiding van een gids.

Steile Tuin

Op de plaats van de oude, verwilderde moestuin werd in 1999 de Steile Tuin aangelegd, ter gelegenheid van het 100 jaar bestaan van het park. De naam van de tuin is niet voor niets gekozen: het hoogteverschil van deze tuin is namelijk 16 meter. Ontdek de prachtig, kleurrijke bloemen in deze tuin. Die bloemen trekken weer insecten, vlinders en veel vogels aan. Een lust voor het oog.

Tellegenbank

Vlak bij de grote vijver staat deze monumentale, half cirkelvormige bank uit 1928 ter herinnering aan ingenieur Tellegen, directeur Gemeentewerken van de gemeente Arnhem eind 19de eeuw. Hij zorgde voor de aankoop van het stadspark.

Parkeren bij Molenplaats Sonsbeek

Aan de Zijpendaalseweg, tegenover Bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek, zijn diverse parkeerplaatsen.

Download route

Midden in Arnhem ontdek je het twee eeuwen oude park Sonsbeek waar het heerlijk wandelen is. Vanaf de enorme uitkijktoren De Belvéldère kijk je niet alleen uit op het park in Engelse landschapsstijl, maar overzie je ook het prachtige Arnhem. De wandelroute ‘Trappetjeswandeling Park Sonsbeek’ is een ideale manier om het bekendste stadspark van Arnhem te ontdekken.

Parkeren en startpuntAan de Zijpendaalseweg, tegenover Bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek, zijn diverse parkeerplaatsen. De route start bij het bezoekerscentrum.
Afstand4 km
RoutebeschrijvingDe route is niet bewegwijzerd. Met de bovenstaande kaart kan je prima navigeren via je mobiel. Er is ook een lange routebeschrijving beschikbaar.
wandeling park Sonsbeek
Ven Park Sonsbeek

Wandelen door Park Sonsbeek

Wat is Sonsbeek een sprookjesachtig, heuvelachtig stadspark! Het park is in 1821 aangekocht door Baron van Heeckeren en legde er prachtige bossen, verschillende waterpartijen en uitkijktoren De Belvédère aan. Start je wandeling bij Bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek en laat je uitgebreid informeren over park Sonsbeek en de andere omliggende parken. Ontdek direct naast het bezoekerscentrum een van de oudste gebouwen van Arnhem, de Witte Watermolen. Hier zie je de molenaars nog echt aan het werk. Een unieke ervaring! De wandeling voert je onder meer langs het Nederlands Watermuseum, een echte waterbelevenis voor het hele gezin, en de Steile Tuin die zijn naam eer aan doet. Stap vooral ook even van de wandelroute af om een aantal historische bezienswaardigheden te ontdekken, zoals de Tellegenbank en het Lorentzmonument. Zin om nog meer betoverende parken te bezoeken? Ten noorden van park Sonsbeek ontdek je het eeuwenoude en statige Park Zypendaal en het naastgelegen Park Gulden Bodem. Beide parken zijn een lust voor het oog. De Trappetjes wandeling park Sonsbeek is een heerlijke wandelroute.

Zin in een hapje of drankje? Ontdek de verschillende horecagelegenheden in Park Sonsbeek, voor ieder wat wils. 

Zien en doen bij Trappetjeswandeling park Sonsbeek

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.