Uitkijktoren Panorama Fibula - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Panorama Fibula

Terug Loo · Gelderland
Beleef de Romeinse geschiedenis en beklim deze bijzondere uitkijktoren die geïnspireerd is op een Romeins sieraad.
2022
4,3 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2022
4,3 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beleef de Romeinse geschiedenis en beklim deze bijzondere uitkijktoren die geïnspireerd is op een Romeins sieraad.

Luister naar bijzondere verhalen over dit historisch gebied op de Panorama Fibula.

Foto's van de Uitkijktoren Panorama Fibula

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Luister naar bijzondere verhalen over dit historisch gebied op de Panorama Fibula.

Loowaard 5 · 6924 SG Loo

Bewonder het ontwerp

Boven op een heuvel in natuurgebied Loowaard staat uitkijktoren Panorama Fibula. De toren is met zijn 4,3 meter niet heel erg hoog, maar de bijzondere vorm en de gedachte achter het kunstwerk maakt het meer dan goed. De vorm van de toren is ontstaan uit een kledingspeld, de fibula, die in de Romeinse tijd op kleding werd gedragen om op die manier de kleding bij elkaar te houden. Tijdens opgravingen is zo’n Romeinse speld in natuurgebied Loowaard gevonden. Waarschijnlijk heeft op deze plek een Romeinse wachttoren, een castellum, gestaan. De uitkijktoren verwijst naar dit stukje historie. De ontwerpster van de toren, Heidi Linck, wilde graag het verfijnde van dit Romeinse sieraad verwerken in haar ontwerp. En zo geschiedde.

De uitkijktoren is gebouwd van eikenhout, cortenstaal en (de trappen) van larikshout. Het roestige van het staal en de grijzige kleur van het eikenhout gaan goed op in het landschap. Via een trap kom je uit op het platform van de toren dat bestaat uit zes balkons. Vanaf één van deze balkons kijk je uit op de vermoedelijke locatie van het castellum. Op de overige balkons kijk je prachtig uit op onder meer natuurgebied Loowaard, de middeleeuwse havezate en, in de verte, de Veluwezoom en de heuvels van Montferland. Je ontdekt de mooiste vergezichten dus vanaf uitkijktoren Loowaard.

uitzicht vanaf uitkijktoren Panorama Fibula

Check de leukste feitjes

Toren vol verhalen

Eenmaal op de uitkijktoren heb je niet alleen een prachtig uitzicht, maar er staat nog een andere verrassing te wachten. Op de zes balkons van de toren hoor je met behulp van een QR-code zes bijzondere verhalen van onder meer een archeoloog, boeren, bewoners en enkele lokale kinderen. Ieder vertelt zijn eigen verhaal over Loowaard, het natuurgebied waar Panorama Fibula staat. Samen vormt het een prachtig kunstwerk.

Het winnende ontwerp

Wist je dat de bewoners van Loo betrokken zijn geweest bij het winnende ontwerp? Er werden namelijk drie ontwerpen van verschillende kunstenaars aan hen gepresenteerd. Uiteindelijk kwam het ontwerp van Atelier Heidi Linck als winnaar uit de bus vanwege de vorm van de toren. Ook zou die het beste op de locatie passen.

Over de geschiedenis van uitkijktoren Panorama Fibula

Het natuurgebied waar uitkijktoren Panorama Fibula staat kent een rijke geschiedenis. Het is vrij zeker dat op deze plek vroeger een castellum stond, een Romeins fort voor hulptroepen, als onderdeel van de Limes, de grens van het Romeinse Rijk. In dit gebied zijn bij opgravingen wel 600 voorwerpen uit die tijd gevonden, waaronder dus de fibula. De Panorama Fibula is een herinnering aan deze Romeinse tijd. Later heeft op de heuvel van Loowaard een steenfabriek gestaan. Inmiddels is het gebied ontwikkeld tot een prachtig natuurgebied.

Fibula – Romeinse kledingspeld

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

In de omgeving zijn nog diverse andere uitkijktorens te ontdekken? Zo vind je in Arnhem uitkijktoren De Belvédère en uitkijktoren Take Off, nabij Beek uitkijktoren Hulzenberg en vlakbij Nijmegen uitkijktoren De Groenlanden. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar tussen zonsopgang en zonsondergang te beklimmen.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Parkeren is mogelijk bij de havezate, het oude landhuis. Navigeer hiervoor naar Huis Loowaard. Via het hiervoor aangelegde pad wandel je in ongeveer vijf minuten naar uitkijktoren Loowaard.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Panorama Fibula

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland

04 nov 2023

Laat je bloed sneller lopen en ontdek de meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland. Hier moet je zijn als je een echte durfal bent.

De mooiste fietsroutes in de lente

05 apr 2023

Frisgroene natuur, blatende lammetjes en kleurige bloemen. Pak je fiets en beleef de lente met deze mooie fietsroutes die je langs toffe uitkijktorens brengt.