Bewonder het ontwerp
Op het schiereilandje in het Weurtse Grindgat kan sinds 2018 dit bijzondere uitzichtpunt beklommen worden: uitkijktoren Weurt. Het stenen ontwerp doet je wellicht denken aan een schoorsteen. Dat kan kloppen, want het ontwerp van Dirk Oomen is geïnspireerd op een oude schoorsteen, een verwijzing naar de schoorsteen van een oude steenoven die hier ooit stond.
Het onderste deel van het uitkijkpunt is opgetrokken uit steen. Het bovenste deel heeft een meer open karakter, met een wenteltrap die naar boven slingert, omkleed met dunne houten latjes. Ook het ronde uitkijkplatform, ondersteund door bruinstalen palen, is omkleed met diezelfde houten latjes. Het hout geeft de toren een speels karakter.
Vanaf de top van deze uitzichttoren heb je een weids uitzicht over de voorbijvarende schepen in de Waal, de prachtige uiterwaarden, het Grindgat, Weurt en, in de verte, Nijmegen.
Check de leukste feitjes
Funderingsresten
Rondom de uitkijktoren vind je naast bankjes en fietsenrekken verschillende stenen resten. Dit zijn overgebleven funderingsresten van oude woningen die hier ooit stonden. Op en rondom deze resten kunnen kinderen naar hartenlust klauteren en spelen, als een soort van ruïnespeelplek. Nog een leuk weetje: het pad naar de uitkijktoren is gemaakt van puinbrokken die op het schiereiland gevonden zijn, restanten van muren, vloeren en kades. In vroegere tijden stond op dit eiland een steenfabriek. Wat later vond je hier een smederij en haventje.
Brievenbussen
Wie goed kijkt, valt op dat op het uitzichtpunt enkele ‘brievenbussen’ met contouren van een vleermuis te zien zijn. Door de gleuf van deze grijze stenen worden echter geen brieven gedeponeerd, ze zijn bestemd voor vleermuizen. Het zijn namelijk invlieggaten. Achter die gaten zitten vleermuiskasten, zodat ze veilig kunnen schuilen.
Over de geschiedenis van uitkijktoren Weurt
Deze plek stond vroeger in het teken van bouwen. Sinds 1873 stond hier een steenfabriek van de gebroeders Burgers, wat later gevolgd door een haventje en smederij. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd alles gesloopt. Hierna verwilderde dit gebied.
Maar daar kwam verandering in door het project Waalweelde, waar ook uitkijktoren Weurt onderdeel van uitmaakt. Het doel van dit project was de uiterwaarden bij Weurt en Beuningen te veranderen in een prachtig natuurgebied waar je heerlijk doorheen kunt struinen en spelen. En dat is gelukt! De uiterwaarden hebben een ware metamorfose ondergaan met meer ruimte voor de Waal, meer (toegankelijke) natuur, picknicktafels, zitbankjes en een uitkijktoren in de vorm van een historische schoorsteen.
Ontdek andere uitkijktorens in de regio
Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Weurt nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je eveneens aan de Waal uitkijktoren De Groenlanden in Ooij, ten zuiden uitkijktoren Mookerschans in Mook en ten noordoosten uitkijktoren Panorama Fibula in het Gelderse Loo. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.
Tips voor je dagje (of nachtje) uit
Fijne wandelschoenen, een hippe regenjas of handige rugzak? Je vindt het allemaal bij Bever.nl. | |
| In deze regio is het prachtig fietsen. Bepaal zelf je route met deze uitgebreide ANWB Fietsknooppuntenkaart. Ga je liever een wandelen? Gebruik dan deze handige ANWB Regiowandelkaart Rijk van Nijmegen. |
Een verrekijker maakt je uitje in de natuur zó veel leuker. Verrekijkershop.nl heeft ze in alle soorten en maten. Een echte specialist. | |
In en rondom Weurt zijn allerlei mogelijkheden. In Weurt vind je enkele B&B’s: d’Alde Coninckshof en Villa Vundi. Of boek een kamer in Hotel ’t Centrum Weurt. | |
Liever kamperen? Dat kan eveneens aan de Waal bij Camping De Grote Altena of bij Camping De Muk in het nabijgelegen Winssen. |
Deze pagina bevat links en advertenties. Als je via deze links iets bestelt, krijgen we hiervoor een kleine vergoeding. Het mooie is: jij betaalt hiervoor niks extra’s. Hiermee kunnen we onze website verbeteren en bijvoorbeeld nog meer uitkijktorens plaatsen.