Boswachterspad Ooijpolder

Download route
Waar ben ik?
14 km

Groenlanden

Wist je dat op het noordelijk deel van dit prachtige natuurgebied vroeger een steenfabriek stond? De fabriek staat er natuurlijk niet meer, maar de resten ervan zie je nog steeds in de natuur, waaronder verschillende ovens en een tasveld, een gecementeerde plaats waar vroeger bakstenen werden opgetast. Bezoek dit hoger gelegen voor bezoekers openbaar gebied en spot prachtige dieren zoals broedende ooievaars en grazende koniks. Verder bestaat dit natuurgebied uit zand- en kleiputten en ooibossen met open moeras.

Ooijpolder / Nationaal Park De Gelderse Poort

Natuurgebied De Groenlanden ligt in het grotere Ooijpoldergebied dat weer onderdeel is van Nationaal Park De Gelderse Poort. Een stukje puur natuur in de uiterwaarden van rivier de Waal waar laarzen beslist geen overbodige luxe zijn. Struin door dit ruige, uitgestrekte polderlandschap afgewisseld door graslanden, ruigtes en ooibossen. Wie weet spot je wilde dieren zoals galloway runderen of konikpaarden. Tip: in de schemering stuit je wellicht ook op andere wilde dieren, zoals bevers, dassen, hazen en vossen. Wat een natuurbeleving!

Tiengeboden

De Tiengeboden, tegenwoordig een buurtschap, is vernoemd naar de tien arbeidershuisjes die langs de Ooijse Bandijk stonden en hoorden bij de voormalige steenovenfabriek. Vandaag de dag staan er nog vijf huisjes.

Bisonbaai

Waar de naam vandaan komt, is niet bekend, maar deze baai is een begrip in de regio. In de zomer, wanneer de zon goed schijnt en de temperaturen flink stijgen, is de Bisonbaai een populaire plas voor een verfrissende duik. En terwijl je een plons waagt of op het strand van de zon geniet, heb je uitzicht op grazende galloways en konikpaarden.

Oude Waal

Vroeger was het meer de Oude Waal onder fervent natuurliefhebbers een bekend moerasgebied waar bijzondere vogelsoorten leefden, zoals de roerdomp en de karekiet. Door verdroging verdween dit allemaal. Sinds 2008 is het waterpeil in de Oude Waal weer veel hoger en weten duizenden water- en moerasvogels de Oude Waal weer goed te vinden. Een prachtig gezicht!

Stadswaard

Vlak bij de oude stad Nijmegen, vanaf de Waalkade, steek je via een voetgangersbrug zo de groene natuur in, de Stadswaard, een relatief nieuw natuurgebied. In de Stadswaard is landbouwgrond omgezet in nieuwe natuur en zijn oude geulen open gegraven. De Nijmegenaar komt hier ’s zomers om te zonnen op een van de stranden aan de Waal of om te genieten van de uiterwaardennatuur.

Parkeerplaatsen Lindenberghaven

Aan de Lindenberghaven en de Waalkade zijn diverse parkeerplaatsen

Download route

Op een steenworp afstand van de stad Nijmegen, langs de uiterwaarden van de Waal, vind je een idyllisch paradijsje waar het heerlijk rustig wandelen is. De wandelroute ‘Boswachterpad Ooijpolder’ voert je door het prachtige natuurgebied Groenlanden dat in de Ooijpolder ligt. Galloway runderen, konikpaarden, talloze ganzen en ooievaars, je spot ze hier allemaal.

Parkeren en startpuntDe route start bij de Bastei nabij de Waalkade in Nijmegen, waar je terecht kunt voor allerlei informatie over de Gelderse Poort. Zowel aan de Waalkade als Lindenberghaven zijn diverse parkeerplaatsen.
Afstand14 km
BewegwijzeringVanaf de Bastei volg je de bruine routebordjes.
Wandelroute Ooijpolder
De Ooijpolder

Wandelen door de Ooijpolder

De 12 kilometer lange wandelroute ‘Boswachterspad Ooijpolder’ voert je dwars door De Groenlanden in de Ooijpolder. In de Groenlanden, waar ook uitkijktoren De Groenlanden staat, stond vroeger een steenfabriek. De resten ervan zie je nog steeds in de natuur terug. Ontmoet prachtige dieren, zoals broedende ooievaars en grazende konikpaarden. Wie weet spot je wel een ooievaar vanaf de uitkijktoren die qua ontwerp veel weg heeft van een ooievaarsnest. Struin door het ruige, uitgestrekte polderlandschap van de Ooijpolder met zijn graslanden, ruigtes en ooibossen. Schitterend! Spot wilde dieren zoals galloway runderen en, in de schemering, misschien ook wel dassen en vossen. De wandeltocht voert je onder meer langs de Bisonbaai, een populaire plas in de regio en de oude Waal waar weer veel water- en moerasvogels te vinden zijn. De wandelroute Ooijpolder is een ideale manier om dit prachtige gebied te ontdekken. 

Zin in een hapje of drankje? Ontdek een tweetal restaurants langs de wandelroute of neem je eigen proviand mee.    

Zien en doen bij Boswachterspad Ooijpolder

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.