Natuurleerpad de Paardekop

Download route
Waar ben ik?
3 km

De Paardekop

Natuurgebied De Paardekop is een groot, gemengd bosgebied dat vooral bestaat uit loof- en naaldhout. Een groot deel ervan is nog vrij jong. In de jaren negentig zijn namelijk veel zieke bomen gekapt vanwege de zuren regen. Gelukkig is daarna alles weer aangeplant en groeit dit bos met wel een boom per dag! Ook vind je in dit natuurgebied enkele kleine natuurterreinen en vennen. De heide op deze open natuurterreinen wil men zo goed mogelijk bewaren door de inzet van een schaapskudde van 250 Kempische Heideschapen die in de zomer het terrein begrazen. Als je geluk hebt, kom je ze misschien wel tegen. Sinds de komst van deze schapen zijn allerlei planten- en dierensoorten weer gespot: zonnedauw, dophei, wollig veenpluis en ook de nachtzwaluw is weer terug.

Griendtsveen

Hoewel het dorp Griendtsveen zich niet echt op loopafstand van de uitkijktoren Paardekop bevindt, is een bezoek aan dit schilderachtige dorpje beslist aan te raden. Dit oude dorpje, ontstaan in de veenkoloniale tijd, ademt nog echt de sfeer van vroeger. Kanalen, ophaalbruggetjes, de oude villa van de familie Van de Griendt, de historische herberg aan het water, alsof je direct terug in de tijd stapt. Griendtsveen heeft niet voor niets een beschermd dorpsgezicht. Zin in een hapje of drankje? Het dorpje kent een gezellig restaurant in het dorpscentrum en bij Natuurpoort De Peel, even buiten het centrum bij het Toon Kortoomspark. Ontdek wat er allemaal te zien en te doen.

Duitse Oorlogsbegraafplaats

Dit Duits militair kerkhof is met bijna 32.000 graven de grootste oorlogsbegraafplaats van Nederland. Daarnaast is het ook de enige Duitse begraafplaats in Nederland. Er liggen vooral omgekomen Duitse soldaten begraven die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Parkeerplaats De Paardekop

Er is volop parkeergelegenheid bij parkeerplaatse De Paardekop. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

In de bosrijke omgeving van uitkijktoren Paardekop in het Limburgse Ysselsteyn is het heerlijk wandelen. Dwars door het bos De Paardekop loopt een 3 kilometer lang natuurleerpad. Een ware ontdekkingstocht voor zowel jong als oud.

ParkerenParkeren is mogelijk bij de parkeerplaats Paardekop. Navigeer hiervoor naar Parkeerplaats Paardekop, Konijnenweg in Ysselsteyn
StartpuntKnooppunt 35, iets ten noorden van de parkeerplaats.
Afstand3 km
Knooppunten35 – 60 – 61 – 36 – 37 – 33 – 32 – 31 – 34 – 35
Duitse Oorlogsbegraafolaats bij natuurgebied de Paardekop
Duitse Oorlogsbegraafplaats

Wandelen via het Natuurleerpad de Paardekop

Tijdens deze belevingsroute dwars door de bossen van de Paardekop kom je onderweg van alles tegen, zoals een poel met stapstenen, een plaggenhut, een hotel waarin je alleen vliegend kunt komen en natuurlijk de 18 meter hoge uitkijktoren de Paardekop. Klim vooral naar boven, want vanaf de top van deze toren kijk je prachtig uit op het Limburgse landschap. Verder ontdek je langs de wandelroute de Duitse Oorlogsbegraafplaats, de enige in Nederland. Ook staan er een aantal bankjes waar je even uit kunt rusten. Wat is het Natuurleerpad de Paardekop toch een mooie wandeling door de prachtige Limburgse natuur.

Wil je na de wandeling nog meer bijzondere locaties ontdekken? Pak dan de auto en bezoek het schilderachtige dorpje Griendtsveen: smalle kanalen, ophaalbruggetjes en een aantal prachtig historische gebouwen. Alsof je direct terug in de tijd stapt. Ontdek net buiten Griendtsveen het Toon Kortoomspark, een belevenis voor iedereen.

Zin in een hapje of drankje gekregen? Ontdek enkele restaurants met gezellige terrasjes in Griendtsveen en bij het Toon Kortoomspark.

Zien en doen bij Natuurleerpad de Paardekop

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.