Stadswandeling Tilburg

Download route
Waar ben ik?
5 km

Spoorpark

Het Spoorpark, wat logischerwijs naast het spoor ligt, is geen traditioneel stadspark, maar een hip park waar van alles te zien, te doen en te beleven valt en dat, heel bijzonder, door burgerinitiatief is ontstaan. Op dit voormalige industrieterrein ontdek je naast de hoogste uitkijktoren van Brabant nog veel meer. Bij binnenkomst word je verwelkomd door het kunstwerk De Rits van kunstenaar Marieke Vromans dat verwijst naar het ‘Bels Lijntje’ en Tilburg Textielstad. En net als een eeuw geleden stroomt er weer water in het park. Dit water, een meanderend beekje, verbindt de verschillende gedeeltes van het park aan elkaar. Wat nog leuker is: je mag er gewoon in! Aan de westkant van het park is de sportieve zone met onder meer gave beachsportvelden, fitness mogelijkheden, een skatepark en een pumptrackbaan. Voor de inwendige mens is ook gezorgd: midden in het park vind je namelijk het T-Huis. En wil je overnachten? Dat kan op een te gekke stadscamping, gewoon in het Spoorpark.

Lochal

Op een kwartiertje lopen van het Spoorpark vind je het iconische LocHal, oftewel de (oude) locomotiefhal. In deze hoge loods werden vroeger locomotieven gerepareerd. Een aantal jaren geleden is deze oude werkplaats omgetoverd tot een kunst- en cultuurcentrum, waar maken & experimenteren, zien & doen centraal staan. Ontdek de nieuwste technologie in het DigiLab, verken de toekomst in het FutureLab of loop het GameLab binnen voor de vetste games en retro spellen. Ook zijn er tal van exposities te zien en kun je kiezen uit allerlei activiteiten. Volop inspiratie bij de Lochal!

Natuurmuseum Brabant

Heb je na een bezoek aan het Spoorpark nog niet genoeg natuur ontdekt? Ga dan vooral ook naar het Natuurmuseum Brabant dat vlakbij het Spoorpark te vinden is. In dit museum ga je op ontdekkingstocht door de natuur. Bewonder planten, dieren, stenen en fossielen, maar je kunt ze ook zelf onderzoeken. Het is een echt doe museum voor alle leeftijden. Ontdek het zelf!

Paleis-Raadhuis

Een van markantste gebouwen in Tilburg centrum is zonder twijfel het Paleis-Raadhuis, een voormalig kasteel dat ooit gebouwd is in opdracht van Koning Willem II. Hij was van plan er zelf te gaan wonen, legde er in 1847 de eerste steen, maar stierf drie weken voor de oplevering in 1849. Een tweetal decennia later deed het dienst als HBS, met onder meer een tekenopleiding. Niemand minder dan Vincent van Gogh volgde er van 1866 tot 1868 les. En niet voor niets zoals we nu weten. Tijdens de Eerste Wereldoorlog fungeerde het kasteel onder meer als opvangplek voor Belgische soldaten. Tegenwoordig is Paleis-Raadhuis een plek voor trouwceremonies en lezingen.

Download route

In de omgeving van uitkijktoren De Kempentoren in het Brabantse Tilburg is het verrassend heerlijk wandelen. De wandelroute ‘stadswandeling Tilburg’ is een ideale manier om niet alleen het Spoorpark, waar uitkijktoren de Kempentoren staat, te ontdekken, maar zeker ook andere parels in het centrum van deze oude textielstad.

ParkerenParkeergarage Knegsel
StartpuntHazelaarstraat, 5038 LB Tilburg
Afstand4,6 km
KnooppuntenNaar 75 – 74 – 63 – 47 – 48 – 49 – 73 – 76 – 75 – richting 24
Paleis-Raadhuis, onderdeel van de stadswandeling Tilburg
Paleis-Raadhuis Tilburg

Wandelen door Tilburg

Over de schoonheid van het centrum van Tilburg zijn de meningen verdeeld. Misschien komt dat wel omdat er van alles wat te vinden is; van eeuwenoude, cultuurhistorische gebouwen tot moderne en kunstzinnige architectuur. En eigenlijk maakt dát Tilburg ook wat het is; een smeltkroes van stijlen, culturen en vooral leuke mensen. Ga het zelf ontdekken tijdens de Stadswandeling Tilburg. Het startpunt is het Spoorpark waar ook de Kempentoren staat. De route voert onder meer langs het belevingsvolle Natuurmuseum Brabant, door het gezellige ‘Dwaalgebied’ (de sfeervolle zijstraten van de oude Tilburgse binnenstad met zijn statige herenhuizen), langs het Paleis-Raadhuis en de Spoorzone met de prachtige Lochal. Door de Stadswandeling Tilburg leer je deze veelzijdige stad goed kennen.

Zin in een hapje of drankje tijdens je wandeling? Uiteraard vind je in deze gezellige en bourgondische stad op elke straathoek een gezellig restaurant, terras of café. De keuze is dus reuze.

Zien en doen bij Stadswandeling Tilburg

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.