Wandelen door de Vossenberg

Download route
Waar ben ik?
10 km

Nationaal Park De Groote Peel

Nationaal Park De Groote Peel is een prachtig weids, waterrijk en stil hoogveengebied van 1500 hectare, bekend om zijn vele vogelsoorten en bijzondere geschiedenis. In het landschap zijn de ‘littekens’ van de turfwinning van veen in vroegere tijden nog heel goed zichtbaar. Het gebied kent hierdoor een variatie aan landschappen: kleine en grote waterplassen, moerassen, heide, open terreinen en kleine bosgebieden. Doordat hoogveengebieden voedselarm zijn, groeien hier maar weinig plantensoorten, maar wel bijzondere, zoals de vleesetende zonnedauw, de veenbes en de lavendelheide. Aan vogels zijn hier overigens geen gebrek. Je vindt hier een grote hoeveelheid watervogels. Ook talloze trekvogels strijken hier in het voor- en najaar neer. Over dit prachtige Nationale Park is nog zoveel meer te vertellen.

Peeltroef

Wist je dat Vesting Vossenberg een Peeltroef is? Peeltroeven zijn belangrijke en mooie plekjes van de Peel. Achter elke troef schuilt een verhaal. Samen vertellen de troeven de geschiedenis van het Peelgebied met als rode draad; turf, oorlog en hoogveen. Wandel door Vesting Vossenberg, beklim het Belfort de Vossenberg en beleef het verhaal van deze Peeltroef. De Peeltroef is zichtbaar gemaakt met een kunstwerk die ook op het terrein staat, ontworpen door de Peelse kunstenaar Dirk Verberne. Tip: pak de fiets en ontdek alle Peeltroeven via een uitgestippelde fietsroute.

Vesting Vossenberg

Vesting Vossenberg is een uniek terrein waar je een stukje oorlogshistorie beleeft. Zowel de Duitsers als de geallieerden maakten gebruik van dit terrein die vol stonden met kazematten. Vandaag de dag staan die kazematten er nog steeds. Ontdek daarnaast ook de schuttersputten, een luisterkei, het evacuatiepad en de peeltroef op dit terrein. Ieder vertelt zijn eigen verhaal van wat hier in de tijd van de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. Tip: Loop met een interactieve kaart langs alle objecten en ontdek dit stukje oorlogsgeschiedenis.

De Kazematten

Op Vesting Vossenberg ontdek je, verspreid over het terrein, een zestal kazematten. Het was de bedoeling dat deze kazematten in de meidagen van 1940 zouden worden ingezet om de Duitse opmars door Nederland te stoppen, maar zoals je wellicht bij ‘ontdek zijn geschiedenis’ hebt gelezen, is hier tijdens de eerste oorlogsdagen nauwelijks gevochten. Je ontdekt op dit terrein verschillende typen kazematten. De een is nog vrijwel gaaf en toegankelijk, terwijl van de ander enkel nog een ruïne over is gebleven. Maar ieder vertelt zijn eigen, unieke verhaal.

Evacuatiepad

Vlak bij Belfort de Vossenberg loopt een historische weg, het evacuatiepad. Dit pad vormde niet alleen de ontsnappingsroute van het Limburgse Meijel naar het Brabantse Heusden tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar was al eeuwenlang een belangrijke route voor de turfwinning in de Peel.

Parkeerplaats Vesting Vossenberg

Parkeren is mogelijk langs de weg Vossenberg. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

Fervente wandelaar opgelet: deze 10 kilometer lange wandelroute ‘Wandelen door de Vossenberg’ is beslist iets voor jou. Wat een afwisselende wandeltocht! Struinen door de prachtige natuur van Nationaal Park De Groote Peel en het Simonshoekse bos, wandelen over uitgestrekte boeren landschappen en dwars door het Peelse Meijel. Prachtig!

ParkerenParkeren is mogelijk langs de weg Vossenberg. Navigeer hiervoor naar Vossenberg Meijel. Bij de T-splitsing loop je het zandpad in. Na een paar minuten zie je Belfort de Vossenberg aan je linkerzijde.
StartpuntKnooppunt 34, vlakbij de uitkijktoren
Afstand10 km
Knooppunten34 – 23 – 22 – 53 – 54 – 61 – 60 – 62 – 34
Wandelen Groote Peel
Nationaal Park de Groote Peel

Wandelen door het Limburgse land

De naam zegt het al. Nationaal Park de Groote Peel is zo enorm groot dat je een aantal dagen nodig hebt om het hele natuurgebied al wandelend te ontdekken. Met de wandelroute Wandelen door de Vossenberg loop je over het zuidelijk deel van dit prachtig, voormalige hoogveengebied. De geschiedenis van de turfwinning en ander gebruik van het veen leeft voort in de veldnamen, zoals ’t Eeuwig Leven en Lumme Buske. Uiteraard wandel je langs Vesting Vossenberg, een historisch terrein en onderdeel van de Peel-Raamstelling die net voor de Tweede Wereldoorlog is aangelegd. Vesting Vossenberg zou worden ingezet om de Duitse opmars door Nederland te stoppen. Luister vooral ook naar het bijzondere bevrijdingsverhaal bij de luistersteen, onderdeel van de Liberation Route. En vergeet Belfort de Vossenberg niet te beklimmen. Je wordt getrakteerd op een fenomenaal uitzicht. Het laatste deel van de route Wandelen door de Vossenberg loop je langs het Nationaal Park af en voert je door het Limburgse buitengebied met weidse uitzichten over boerenlandschappen. De route Wandelen door de Vossenberg is een ideale manier om het zuidelijk deel van de Groote Peel te ontdekken.

Let op: een deel van Nationaal Park De Groote Peel is vanwege het broedseizoen en de vogeltrek voor bezoekers gesloten, en wel van 15 maart tot 15 juli en van 15 oktober tot 30 november. Bij Vesting Vossenberg wandel je langs het nationaal park af. Check de website van Staatsbosbeheer voor meer informatie over de aangewezen gebieden. 

Zien en doen bij Wandelen door de Vossenberg

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.