Wandelroute Schimmert – Waterval

Download route
Waar ben ik?
11 km

Schimmert

Uitkijktoren De Reusch ligt in Schimmert, een dorpje in het glooiende Limburgse landschap dat boven op een plateau ligt dat is ontstaan door de erosie van omliggende rivieren en beken. Het dorp kent een gezellige en historische dorpskern rondom de Sint-Remigiuskerk. Naast de regionale lekkernijen die er in De Reusch te vinden zijn, tref je in het dorp zelf ook een aantal horecagelegenheden waar je kunt eten en drinken of kunt neerstrijken op een terras.

Sint-Remigiuskerk

De kerk van Schimmert is gewijd aan Remigius van Reims, een Frankische bisschop van Reims en heilige van de Rooms-Katholieke Kerk. Wil je de kerk bezoeken? Dat kan, maar check wel vooraf de openingstijden. Buiten de mis is de kerk beperkt open. 

Boerderijmuseum

Altijd meer willen weten over het leven op de Limburgse boerderij? Bezoek dan het Boerderijmuseum en ontdek de grote collectie tractoren, machines en andere voorwerpen die je op de boerderij tegen komt. Zie een boerengezin aan het werk in vroegere tijden en bekijk verschillende demonstraties zoals ploegen, dorsten, stroop stoken en vlaaien bakken. In de tuin vind je bloemen, groenten en gewassen die echt bij de boerderij horen.  

Waterval

Parkeerplaats watertoren De Reusch

Bij watertoren de Reusch is voldoende parkeergelegenheid. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

In het glooiende Limburgse landschap vlak bij de oude watertoren De Reusch in Schimmert is het heerlijk wandelen. Wandelgids Zuid-Limburg heeft hier een mooie 11 kilometer lange wandelroute uitgezet. Ontdek prachtige panoramische uitzichten, niet alleen vanaf uitkijktoren De Reusch, maar zeker ook tijdens de wandeling door het Zuid-Limburgse landschap.

Parkeren en startpuntBij de uitkijktoren is parkeergelegenheid. Navigeer hiervoor naar De Bockhofweg 1 in Schimmert.
Afstand11 km
BewegwijzeringDe route is niet bewegwijzerd, maar met het kaartje hierboven kan je prima navigeren. Ook vind je hier een routebeschrijving.
Proosdijmolen Schimmert
Proosdijmolen Schimmert

Wandelen door het Zuid-Limburgse landschap

Wat is wandelen door het glooiende Zuid-Limburgse landschap toch mooi! Je start je wandeling ‘Wandelroute Schimmert – Waterval’ bij de oude watertoren De Reusch in Schimmert dat tegenwoordig hét centrum van Limburgse streekproducten is. Wat een beleving! Geniet zeker ook van de mooiste vergezichten vanaf de top van deze oude watertoren, die tegenwoordig ook dienstdoet als uitkijktoren, voordat je je wandeling voortzet. Tijdens deze heuvelachtige wandeling loop je over idyllische veldwegen langs akkers richting buurtschap Raar. Je wandelt langs een tweetal landgoederen waar wijn wordt gemaakt. Onderweg zijn een aantal klimmen en prachtige uitzichten. De wandeling voert je door het lieflijke gehucht Waterval. De Watervalderbeek, een mooi kabbelende beek, ontspringt in een bos nabij deze buurtschap.

Zin in een hapje of drankje? Langs de route is geen horecagelegenheid, maar in het gehucht Raar ligt net van de route af café Ghijsen. Of bezoek een van de cafés en restaurants die Schimmert rijk is. Schimmert heeft een gezellige en historische dorpskern rondom de Sint-Remigiuskerk. Ontdek ook het Boerderijmuseum aan de Hoofdstraat. De Wandelroute Schimmert – Waterval is een ideale manier om het prachtig glooiende Limburgse landschap rondom Schimmert te ontdekken.

Zien en doen bij Wandelroute Schimmert – Waterval

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.