Uitkijktorens in aanbouw - Uitkijktorens.nl

Uitkijktorens in aanbouw

Nederland kent zo’n 250 uitkijktorens. Jaarlijks komen er ook nog eens enkele spiksplinternieuwe bij, veelal ware architectonische hoogstandjes. Zo ook dit voorjaar. Wil jij als een van de eersten de torens bewonderen en van het uitzicht genieten? Pak je kans!

Uitkijktoren aan de Hitsertse Kade

Locatie: Zuid-Beijerland (Zuid-Holland)
Opening: 4 april 2024

Uitkijktoren aan de Hitsertse Kade

Wat een bijzonder ontwerp! Deze uitkijktoren aan de Hitsertse Kade bij het Haringvliet is ontworpen door Ro& Ad Architecten. De toren is een walhalla voor vogelliefhebbers, want vanaf de top kun je vele vogels van dichtbij bewonderen. Niet voor niets is Vogelbescherming Nederland betrokken geweest bij de komst van deze toren. Opvallend aan het ontwerp zijn de steenschotten. De naam doet anders vermoeden, maar dat zijn schotten gemaakt van hout. Hoe de toren zal heten, is nog niet bekend. Die zal tijdens de opening door de winnaar van de namenwedstrijd onthuld worden.  

Uitkijktoren in natuurgebied Einderheide

Locatie: Riethoven (Noord-Brabant)
Opening: begin juni 2024

Deze 26 meter hoge uitkijktoren vind je in de bossen van Einderheide, wat ook gelijk de naam van de toren verklaart. Hoe de toren er precies uit komt te zien, laten we nog even in het midden, maar bijzonder is die zeker. De houten uitkijktoren is namelijk niet alleen bedoeld voor mensen, maar ook voor vleermuizen. De menselijke bezoekers zullen via de wenteltrap opwaarts gaan om daar van het uitzicht te genieten. Voor de vleermuizen zal de kelder van de toren hun nieuwe thuis worden.

Uitkijktoren aan de Oostvaardersplassen

Locatie: Lelystad (Flevoland)
Opening: in de loop van 2024

Sinds februari staat aan de Oostvaardersplassen in het Nationaal Park Nieuw Land een nieuwe uitkijktoren te schitteren. Vanaf de top kijk je uit op het moeras en de natte graslanden van dit waterrijke natuurgebied. Ook deze toren is zo nieuw dat het nog geen naam heeft. Die mogen kinderen van basisscholen zelf bedenken. En de winnaar? Die mag met de hele klas op vogelsafari en krijgt een belangrijke rol tijdens de officiële opening.