Bewonder het ontwerp
Hoewel deze uitkijktoren nog behoorlijk nieuw is (uit 2018), zou de toren ook enkele decennia terug ontworpen kunnen zijn. Het ontwerp van Radartoren Ossenisse lijkt met name functioneel te zijn. De immense toren heeft immers ook een andere (primaire) functie: die van radar voor de voorbijvarende schepen op de Westerschelde.
De Schelderadarketen gaf opdracht tot de bouw van deze radar- en uitkijktoren. Opvallend aan deze achthoekige grijze toren, bekleed met beton, is de stalen trap met 156 treden die om de kern van de toren omhoog kronkelt. Ook de radar bovenin is een opvallend detail.
Het uitzicht daarentegen is panoramisch! Vanaf de top van deze dertig meter hoge toren heb je een geweldig weids en 360 graden uitzicht over de Westerschelde, de immense containerschepen die voorbijvaren, de contouren van het noordelijk deel van Zeeuws-Vlaanderen en de Kop van Ossenisse. Wie weet spot je ook wel een zeehond die op een zandbak wat uitrust. Dus neem vooral je verrekijker mee.
Over de geschiedenis van Radartoren Ossenisse
Radartoren Ossenisse maakt onderdeel uit van een reeks van radartorens die langs de kust van de Noordzee en de Westerschelde tot aan de haven van Antwerpen te vinden zijn. Sinds 1991 begeleidt de Schelderadarketen de scheepvaart op de Westerschelde waardoor ze veilig door de Westerschelde kunnen varen.
In de loop der jaren zijn meer radartorens toegevoegd, waaronder dus Radartoren Ossenisse en Radartoren Ouden Doel, eveneens een uitkijktoren. Deze torens zorgen voor een nog betere radardekking in een van de drukst bevaren wateren van de wereld. In totaal staan er vanaf de kust tot in Antwerpen meer dan twintig radartorens langs de Westerschelde.
Ontdek de andere uitkijktorens in de regio
In de omgeving van Radartoren Ossenisse zijn niet zoveel andere uitkijktorens te vinden. Dat maakt deze uitzichttoren ook uniek! Eveneens op Zeeuws-Vlaanderen ligt uitkijktoren Niemandsland, precies op de Nederlands-Belgische grens. Wat verder, op het Zeeuwse Walcheren ontdek je in Westkapelle twee vuurtorens die ook als uitkijktoren fungeren: ’t Hoge Licht (of Zuiderhoofd) en Noorderhoofd (of ’t Lage Licht). Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.