Uitkijktoren Vragenderveen - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Vragenderveen

Terug Vragender Β· Gelderland
Beklim uitkijktoren Vragenderveen aan de rand van het (niet vrij toegankelijke) moerassige hoogveen en ontdek bijzondere verhalen over turfstekers en onderduikers.
2014
15 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
2014
15 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Beklim uitkijktoren Vragenderveen aan de rand van het (niet vrij toegankelijke) moerassige hoogveen en ontdek bijzondere verhalen over turfstekers en onderduikers.

Wist je dat de SMVV, de stichting die het Vragenderveen beschermt, de oudste agrarische natuurbeschermingsorganisatie van Nederland is?

Foto's van de Uitkijktoren Vragenderveen

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Wist je dat de SMVV, de stichting die het Vragenderveen beschermt, de oudste agrarische natuurbeschermingsorganisatie van Nederland is?

Β· Vragender

Bewonder het ontwerp

Uitkijktoren Vragenderveen is eigenlijk geen uitkijktoren, maar staat officieel omschreven als een natuurobservatiepost. En natuur observeren is zeker iets wat je vanaf de top kan doen, want het ligt aan de rand van het centrale moerassige deel van het Vragenderveen.

De 15 meter hoge toren, volledig gemaakt van staal, heeft verschillende trappen en uitkijkpunten die worden ondersteund door vier pilaren. De uitkijkplatforms op weg naar de top geven uitzicht op enerzijds het uitgestrekte moerassige veen en anderzijds op de bossen rondom het open veen. Eenmaal boven kom je uit op een rond uitkijkplatform waar je een 360 graden uitzicht hebt. Zo kun je toch genieten van het uitgestrekte hoogveengebied, want dit deel is op eigen gelegenheid niet vrij toegankelijk.

Uitzicht vanaf het natuurobservatiepunt op Vragenderveen

Check de leukste feitjes

Beklim en ontdek

Wist je dat de uitkijktoren niet alleen als natuurobservatietoren fungeert, maar ook als informatiepunt? Bij en op de toren ontdek je namelijk verschillende informatieborden met verhalen over dit uniek stukje natuur. Zo leer je alles over het ontstaan van hoogveen en waarom er nog maar weinig van deze unieke (nog levende) moerasgebieden te vinden zijn. Ook ontdek je een bijzonder verhaal over villa Duikelaar, een onderduikersbult die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het veen heeft gestaan en waar veel jonge mannen uit Vragender zich verstopten als er weer een razzia dreigde. Deze villa heeft er tot het einde van de oorlog gestaan. Helaas liep het veel minder goed af met enkele Joodse onderduikers die aan de zuidkant van het veen in barakken ondergedoken zaten. Zij werden al na drie maanden ontdekt.  

Het veen in

Het moerassige hoogveen mag je niet op eigen gelegenheid betreden. Niet alleen omdat het een kwetsbaar natuurgebied is, maar ook omdat het te gevaarlijk is. Wil je het veen toch een keer van dichtbij zien? Dat kan! Onder begeleiding van een gids wordt er van mei tot in de herfst veenexcursies georganiseerd. Meer weten? Ga dan naar de website van Vragenderveen.

Uitkijktoren Vragenderveen

Over de geschiedenis van uitkijktoren Vragenderveen

In 2014 heeft Stichting Marke Vragenderveen (SMVV) dit open uitzichtpunt laten bouwen. Deze stichting bestaat al sinds 1956 met als doel het Vragenderveen te beschermen. De aanleiding van de komst van de toren was dat steeds meer mensen wilden genieten van het levende Vragenderveen. Dat is natuurlijk niet gek, want het is een prachtig stukje natuur. Maar hoogveen is ook kwetsbaar. Om mensen (op gepaste afstand) toch te kunnen laten genieten van het centrale deel van het moerassige veen en het kwetsbare veen te ontlasten, werd besloten een natuurobservatiepost te bouwen. En zo geschiedde.

Uitzicht vanaf uitkijktoren Vragenderveen

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Vragenderveen nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je in Lievelde uitkijktoren Engelse Schans en in Winterswijk uitkijktoren Linde Arboretum. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Vragenderveen

Het Vragenderveen, onderdeel van het Korenburgerveen, is een uniek stukje hoogveengebied, want het leeft en groeit (weer). In vroegere tijden bestond een groot deel van de Achterhoek en het aangrenzende deel van Duitsland uit moerassig veen. Door afgravingen, verdroging en het binnenstromen van voedselrijk water is daar slechts een klein deel van over. In het veen zijn bijzondere dieren en planten te vinden, zoals de kleine zonnedauw, een vleesetende plant. Om dit stukje natuur te behouden, is enkele decennia geleden een herstelplan bedacht en uitgevoerd. Hierdoor is het veen weer tot leven gekomen en zijn planten en dieren weer teruggekomen.

Meer weten

Korenburgerveen

Het Korenburgerveen vormt samen met het Vragenderveen, het Corlese veen en het Meddosche Veen een groot hoogveengebied. Door eeuwenlange afgravingen zijn nog maar een paar hoogveengebieden over, maar doordat er een herstelplan is gemaakt en uitgevoerd, groeit er weer nieuw hoogveen. Wat een uniek en afwisselend gebied! Ontdek levend hoogveen, betoverende moerasbossen, natte heide en kabbelende beekjes. Je kunt hier heerlijk dwalen over de gemarkeerde routes, maar neem je laarzen mee, want het kan er nogal drassig zijn.

Meer weten

Uitkijkplatform Korenburgerveen

Naast uitkijktoren Vragenderveen ontdek je nog een uitkijkpunt: het uitkijkplatform aan de noordzijde van dit hoogveengebied. Hoewel het weliswaar veel minder hoog is, heb je ook vanaf dit ruim twee meter hoge platform een prachtig uitzicht op de kraamkamer van de kraanvogel.

Meer weten

Corlese Veen

Ook het Corlese Veen maakt onderdeel uit van het unieke hoogveengebied in het oostelijk deel van de Achterhoek. Samen vormen ze een beschermd Natura 2000-gebied. Wandel door het veen over het vlonderpad dat is aangelegd. Β 

Meer weten

Informatiecentrum SMVV

Bezoek het informatiecentrum van Stichting Marke Vragenderveen in het gelijknamige dorp. In het centrum dat door vrijwilligers wordt gerund, krijg je een goed beeld van het hoogveengebied, hoe het is ontstaan en welke maatregelen zijn genomen om ervoor te zorgen dat het veen zich weer heeft hersteld. Β 

Meer weten

Parkeerplaats uitkijktoren Vragenderveen

Bij de toegang naar het veengebied is een parkeerplaats. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar van zonsopgang tot zonsondergang te beklimmen.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Parkeren is mogelijk op de parkeerplaats bij de toegang naar het natuurgebied. Navigeer hiervoor naar Parkeerplaats Vragenderveen. Vanaf de parkeerplaats wandel je via het wandelpad in enkele minuten naar de natuurobservatiepost.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

 

Zien en doen bij Uitkijktoren Vragenderveen

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Bezoek uitkijktorens tijdens Open Monumentendag op 14 en 15 september

06 sep 2024

Tijdens de Open Monumentendag op 14 en 15 september zijn tal van historische uitkijktorens en andere monumenten gratis te bezoeken. Ontdek ze hier.

De winnaar van de Zomer Winactie

16 jul 2024

De winnaar van de Zomer Winactie is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt en welke foto het is geworden.