Uitkijktoren Engelse Schans - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Engelse Schans

Terug Lievelde · Gelderland
Durfallen opgelet: beklim de open uitkijktoren Engelse Schans die bovenin wat meebeweegt en ontdek een stukje historie van de Tachtigjarige Oorlog.
2010
20 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2010
20 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Durfallen opgelet: beklim de open uitkijktoren Engelse Schans die bovenin wat meebeweegt en ontdek een stukje historie van de Tachtigjarige Oorlog.

Wist je dat deze toren een tweede naam heeft? Bouke’s Toren, als ode aan een bijzonder persoon.

Foto's van de Uitkijktoren Engelse Schans

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Wist je dat deze toren een tweede naam heeft? Bouke’s Toren, als ode aan een bijzonder persoon.

Bewonder het ontwerp

Uitkijktoren Engelse Schans heeft een slanke en open constructie en is helemaal van staal gemaakt. Het uitzichtpunt heeft onderaan een breed basement en loopt smal naar boven toe. Aan de bovenkant waaiert de toren weer wat breder uit. Wie Uitkijktorens.nl vaker bezoekt, ziet mogelijk sterke gelijkenissen met uitkijktoren De Oelemars. En dat klopt ook; het is nagenoeg hetzelfde ontwerp.

Middenin bevindt zich de hoge en open wenteltrap, ondersteund door drie vakwerkstaanders. Wie via deze trap naar boven klimt, voelt dat de stalen toren licht meebeweegt, een uitdaging voor sommigen dus. Daarentegen heb je vanwege het open ontwerp vanaf elke traptrede een prachtig uitzicht.

Vanaf de top heb je een fenomenaal uitzicht op de Engelse Schans, een rijksmonument. Bovendien ontdek je de mooiste vergezichten en kun je in de verte de kerktorens van Groenlo en Bredevoort zien. Ben je niet van deze streek? Geen nood, de borden boven op de toren informeren je hier ook over.

Check de leukste feitjes

Bouke’s Toren

De uitzichttoren aan de Engelse Schans wordt ook wel Bouke’s Toren genoemd. Een plaquette op de toren geeft deze tweede naam prijs. Het is een ode aan Bouke ten Brinke die een jaar voor realisatie van de uitkijktoren overleed. Hij was voorzitter van Stichting Engelse Schans en de MACL, de Vereniging Motor- en Autoclub Lichtenvoorde, en heeft veel voor deze clubs betekent. Een prachtige ode aan een bijzondere persoon. 

Zwarte Cross

Een aantal dagen per jaar staat de omgeving van uitkijktoren Engelse Schans in het teken van iets heel anders; muziek en motorcross. Sinds 1997 vindt hier namelijk de Zwarte Cross plaats, het grootste muziekfestival van Nederland en de grootste motorcross ter wereld. Ronkende motoren, stuntspektakel, verschillende podia met opzwepende muziek, ludiek vermaak en natuurlijk heel veel bier. Weer eens wat anders 😉.  

Engelse Schans

Over de geschiedenis van uitkijktoren Engelse Schans

Naast de uitkijktoren ontdek je de Engelse Schans, een verdedigingswerk uit de Tachtigjarige Oorlog. Nadat het zijn functie in de 17de eeuw verloor nam de natuur de schans beetje bij beetje over. In 1990 werden er plannen gemaakt om de Engelse Schans weer in ere te herstellen. Dat werd meer dan tien jaar later werkelijkheid. Tijdens de reconstructie van de schans werd een hoogwerker gebruikt. Hierdoor ontstond het idee om een uitkijktoren te bouwen, zodat bezoekers dit eeuwenoude verdedigingswerk ook echt konden beleven. En zo geschiedde in 2010. Meer weten over dit stukje historie? Kijk op de website van Lichtenvoorde.

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Engelse Schans nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je ten zuiden uitkijktoren Hulzenberg in het Montferland, ten westen uitkijktoren Emmapiramide in Rozendaal en ten noorden uitkijktoren het Weusthag in Hengelo en uitkijktoren De Oelemars in Losser. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

In de omgeving van uitkijktoren Engelse Schans in Lievelde is van alles te ontdekken en te beleven.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Bij uitkijktoren Engelse Schans kunnen in principe enkele auto’s parkeren. Navigeer hiervoor naar uitkijktoren Engelse Schans in Lievelde. Is de Schansweg, de zandweg naar de uitzichttoren, te modderig, parkeer dan je auto aan het begin van de Schansweg. Hier vind je een kleine parkeergelegenheid. Vanaf dit punt is het ongeveer 300 meter tot aan de uitkijktoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Engelse Schans

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Wandelen bij het Moergestels Broek

29 jun 2024

Op de eerste zomerse dag van 2024 hebben we het Rondje Reuselhoeve gewandeld. Ontdek wat we allemaal zijn tegengekomen.

Zomer Winactie: fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

22 jun 2024

Het is eindelijk zomer! Speciaal daarvoor organiseren we samen met Verrekijkershop een zomerse fotowedstrijd.