Fietsen langs het IJsselmeer

Download route
Waar ben ik?
62 km

Natuurgebied Vatrop

Ontdek het natuurgebied Vatrop dat is ontstaan uit kleigrond dat men weghaalde voor de bouw van dijken waardoor een kleiput ontstond. Dit charmante natuurgebied is een walhalla voor vogelliefhebbers. Ontdek onder meer grutto’s, wulpen, scholeksters en bonte strandlopers. En in het voorjaar ontdek je broedende kluten en visdiefjes.

Den Oever

Dit vissersdorp ligt op het voormalige eiland Wieringen. In het dorp is van alles te zien en te doen. Naast de grote haven met de vissershallen ontdek je molen De Hoop, een korenmolen uit de 17de eeuw en het Viking Informatie Centrum, waar je alles te weten komt over de Vikingen die op dit eiland zijn geweest. Ook vind je er een vuurtoren uit 1885, een herinnering uit de tijd dat Den Oever nog op een eiland lag. Vergeet niet de wekelijkse vismarkt te bezoeken. En kom je in de zomermaanden? Ga dan op robbentocht vanuit de haven naar de Waddenzee.

Waddenzee

De Waddenzee is een enorm gebied dat zich uitstrekt van Noord-Holland tot aan Denemarken. Vanwege de prachtige en waardevolle natuur staat de Waddenzee sinds 2009 op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het bijzondere landschap van de Waddenzee bestaat uit slikken, kwelders, duinen, geulen en zandplaten. In dit bijzondere getijdengebied vind je vele vogels en vissen, waaronder roofvogels, zeehonden en bruinvissen. Neem de tijd en ontdek nog veel meer.

IJsselmeer

Wist je dat het IJsselmeer het grootste meer van Nederland is? Vroeger was het echter een zee, de Zuiderzee, die in 1932 door de Afsluitdijk tot een meer is gemaakt. Vandaag de dag is het IJsselmeer een zoetwaterreservoir. Ook is de enorme waterplas een favoriete bestemming voor watersporters. Rondom het IJsselmeer is van alles te doen en te beleven. Zo ontdek je er verschillende stranden, oude vissersdorpen zoals Marken, Volendam en Urk en authentieke stadjes zoals de kaasstad Edam en de Hanzestad Stavoren.

Afsluitdijk

Sinds 1932 verbindt de Afsluitdijk Noord-Holland met Friesland. Deze 32 kilometer lange dijk is aangelegd om het land te beschermen tegen overstromingen bij slecht stormachtig weer. Maar daarnaast is het ook een belangrijke verkeersroute. Op de Afsluitdijk zijn tal van monumenten en andere bezienswaardigheden te ontdekken, waaronder de Afsluitdijk Wadden Center, het Kazemattenmuseum, het Vlietermonument en het standbeeld van Cornelis Lely, ontwerper van de Afsluitdijk.

Vlietermonument

Midden op de Afsluitdijk ontdek je het Vlietermonument. Dit monument staat op de plaats waar de Afsluitdijk in 1932 dicht werd gemaakt. Het Vlietermonument is niet alleen een monument, maar ook een uitkijktoren, ontworpen door architect Willem Dudok. Beklim de wenteltrap en ontdek het weidse uitzicht over de Waddenzee en het IJsselmeer.

Medemblik

In dit oude stadje stap je zo terug in de tijd. Ontdek het verhaal van Floris V in het kasteel Radboud, bezoek het Bakkerijmuseum De Oude Bakker en proef de sfeer van vroeger, letterlijk en figuurlijk. Of struin door de straatjes van het historische stadscentrum en ontdek knusse winkels en gezellige restaurants, terrasjes en cafés.

Kazemattenmuseum

Het Kazemattenmuseum vertelt het verhaal van 225 Nederlandse soldaten die het enorme Duitse leger tijdens de begindagen van de Tweede Wereldoorlog in mei 1940 wisten tegen te houden, de enige plek in Europa. Maar er is meer. Het museum vertelt ook het verhaal van de bouw van de Afsluitdijk tot de periode van de Koude Oorlog.

Parkeerplaats Waddenbelevingspunt

Er is parkeergelegenheid in de Vissershaven van Den Oever. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

Langs het IJsselmeer is het heerlijk fietsen. Maar deze route brengt je niet alleen langs het grootste meer van Nederland. De route voert ook dwars door de weidse omgeving van de kop van Noord-Holland en het voormalige eiland Wieringen.

ParkerenParkeren is mogelijk op de parkeerplaats in de Vissershaven. Navigeer hiervoor naar de parkeerplaats aan de Havenkade in Den Oever.
StartpuntFiets vanaf de parkeerplaats in oostelijke richting naar knooppunt 66
Afstand62 km
KnooppuntenRichting 66 – 39 – 25 – 28 – 97 – 98 – 63 – 62 – 69 – 59 – 60 – 47 – 19 – 20 – 21 – 76 – 23 – 24 – richting 66
Medemblik

Fietsen langs het IJsselmeer en door de kop van Noord-Holland

Deze 62 kilometer lange fietsroute start bij Den Oever, niet ver van het Waddenbelevingspunt. Beklim voordat je op je fiets stapt eerst even deze uitkijktoren op zee, want het uitzichtpunt ligt niet aan deze route. In het vissersdorp Den Oever ontdek je onder meer molen De Hoop, een oude korenmolen, de haven en de vissershallen.

Je fietst vervolgens in zuidoostelijke richting naar het Robbenoordbos. Daarna voert de fietsroute langs het IJsselmeer. Ooit was dit de Zuiderzee, maar de Afsluitdijk maakte er het grootste meer van Nederland van. Niet veel later ontdek je een aantal monumenten; het Dijkgat Monument en het Monument Opblazen Dijk Wieringermeer, een herinnering aan de Tweede Wereldoorlog toen de dijk door de Duitsers werd opgeblazen en dit gebied onder water kwam te staan. Daarna voert de fietsroute verder langs het IJsselmeer af om vervolgens in Medemblik uit te komen, de kleinste en oudste stad van Westfriesland. Stap hier vooral even af en bezoek onder meer het Bakkerijmuseum De Oude Bakker, de historische Waag en het belevingsvolle kasteel Radboud.

Vervolgens fiets je dwars door het weidse landschap van de kop van Noord-Holland, langs het Groetkanaal en het Waardkanaal af. Aan het einde voert de route langs het Amstelmeer en door het dorp Hippolytushoef. Ten slotte fiets je met zicht op de Waddenzee door het natuurgebied Vatrop om vervolgens weer bij het beginpunt van de fietsroute in Den Oever aan te komen. De route Fietsen langs het IJsselmeer is volop genieten dus.

Zin in een lekker pauze? De fietsroute Fietsen langs het IJsselmaar voert door verschillende plaatsen waar je heerlijk kunt neerstrijken op een gezellig terras of warm café.

Andere fietsroutes in de omgeving van het Waddenbelevingspunt

Kun je geen genoeg krijgen van deze regio? Ontdek de andere fietsroutes in de omgeving, zoals de fietsroute Rondje Castricum – Egmond – Bergen die langs uitkijktoren Papenberg voert.

Zien en doen bij Fietsen langs het IJsselmeer

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.