Uitkijktoren Papenberg - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Papenberg

Terug Castricum · Noord-Holland
Beklim ‘de golf’ op het hoogste puntje van Castricum en de Papenberg, een van de vele duinen in het prachtige Noordhollands Duinreservaat.
2021
7 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2021
7 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim ‘de golf’ op het hoogste puntje van Castricum en de Papenberg, een van de vele duinen in het prachtige Noordhollands Duinreservaat.

Tip! Kom bij helder weer wat later op de dag. Dan kun je de zon in de zee zien zakken.

Foto's van de Uitkijktoren Papenberg

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Tip! Kom bij helder weer wat later op de dag. Dan kun je de zon in de zee zien zakken.

Onderlangs 3 · 1901 NE Castricum

Bewonder het ontwerp

Een opvallend ontwerp op een bijzondere locatie: zo kun je 7 meter hoge uitkijktoren op de Papenberg het beste omschrijven. 7 meter voor een uitkijktoren lijkt niet erg hoog, maar doordat de toren op een 31 meter hoge duin staat, geniet je op de top van deze golvende toren van de mooiste vergezichten. De vorm van de cortenstalen uitzichttoren is al even bijzonder: het is geïnspireerd op de asymmetrische vorm van een golf. Voor de golvende beweging van het loopdeel stonden de duinen zelf centraal, de golvende dynamiek van zand, water en wind. Het raamwerk van de buizen die de golf draagt, verwijst naar waterleidingen.

Leuk detail: je kunt op twee manieren uitkijktoren Papenberg beklimmen: via de 149 treden tellende trap aan de voet van de duin of wandel eromheen en klim via de glooiende duinen geleidelijk naar boven. Eenmaal boven heb je een fenomenaal uitzicht over enerzijds Castricum en het omliggende landschap. Anderzijds kijk je weids uit over de duinen en de zee. Kom je wat later op de dag? Dan kun je wellicht de zon in de zee zien zakken. Wat een genot! Meer weten over dit opvallende ontwerp? Ga dan naar de website van adviesbureau Eelerwoude, ontwerper van deze uitkijktoren.

Check de leukste feitjes

On top of Castricum

De uitkijktoren staat boven op de Papenberg, een 31 meter hoge duin. Het is daarmee het hoogste punt van Castricum. Dit levert natuurlijk een prachtig ver uitzicht op!

Duurzame bouw

Bij de bouw van uitkijktoren Papenberg is alles gedaan om de impact op de natuur te minimaliseren. Zo heeft de aannemer de trap volledig elektrisch gebouwd: er zijn enkel elektrisch aangedreven machines gebruikt, gereedschap op accu’s en is er ook het nodige met handkracht gerealiseerd.

Duinkaart

Wil je de duinen in? Dan is een Duinkaart verplicht voor iedere volwassene. Koop een duinkaart bij de automaten aan de rand van het duingebied, op een van de verschillende andere verkooppunten, zoals bij bezoekerscentrum De Hoep of heel makkelijk online. Met dit geld wordt de natuur in deze prachtige duinen netjes onderhouden. Kijk voor meer informatie op PWN, beheerder van het Noordhollands Duingebied.

Over de geschiedenis van uitkijktoren Papenberg

In dit gebied stroomde ooit de Oer-IJ. De oorsprong ervan ligt in de late ijstijd. In die tijd waren er nog geen duinen. Door het smeltende water ontstond er een kustlijn. De zee creëerde hierna zandbanken, waardoor strandwallen en vervolgens duinen konden ontstaan. Heel veel eeuwen later, in 1799, is de Papenbergduin vanwege een strategisch belang het middelpunt geweest bij de veldslag om Castricum. Vanaf de Papenberg had je namelijk goed zicht op de troepen. Het Russisch-Engelse invasieleger stuitte hier op de Fransen en Nederlanders.

Noordhollands Duinreservaat

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Zaandam uitkijktoren Kalverpolder, op Texel uitkijktoren Fonteinsnol en op de Marker Wadden uitkijktoren De Steltloper. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is dagelijks geopend. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Bij uitkijktoren Papenberg kan niet geparkeerd worden. Er is een grote parkeerplaats bij het station van Castricum, tegenover het Archeologiemuseum Huis van Hilde. Navigeer hiervoor naar P&R Castricum Station, Kramersweg 1 in Castricum. Vanaf de parkeerplaats loop je om Huis van Hilde heen. Wandel vervolgens de weg helemaal af totdat je bij het bos bent. Via het bospad loop je in vijf minuten naar de uitkijktoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren Papenberg

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Papenberg

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.