Uitkijktoren Fonteinsnol - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Fonteinsnol

Terug Den Burg · Noord-Holland
Ontdek de mooiste vergezichten op Texel en beklim uitkijktoren Fonteinsnol boven op een duin. Geniet van het afwisselende landschap op het prachtige Waddeneiland.
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Ontdek de mooiste vergezichten op Texel en beklim uitkijktoren Fonteinsnol boven op een duin. Geniet van het afwisselende landschap op het prachtige Waddeneiland.

Wist je dat VVV Texel al in 1936 de eerste uitkijktoren op de Fonteinsnol liet bouwen? Hij was wel 2,5 meter hoog.

Foto's van de Uitkijktoren Fonteinsnol

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Wist je dat VVV Texel al in 1936 de eerste uitkijktoren op de Fonteinsnol liet bouwen? Hij was wel 2,5 meter hoog.

Rozendijk 35 · 1791 PD Den Burg

Bewonder het ontwerp

Midden in de bossen van De Dennen staat, op een duin, uitkijktoren Fonteinsnol. Via een trap beklim je de duin en kom je uit bij de volledig houten uitkijktoren. De toren steunt op vier houten pilaren die in de grond zijn verankerd. Via een aantal trappen en een bordes klim je naar de top van de toren. Eenmaal boven heb je vanaf een uitkijkplatform een prachtig 360 graden uitzicht over Texel: het bosgebied De Dennen, de duinen, de zee en de prachtige Texelse landerijen. Je ontdekt de mooiste vergezichten. Kijk op Texel.net voor meer informatie over de uitkijktoren.

Uitkijktoren Fonteinsnol

Check de leukste feitjes

What’s in a name?

De naam van deze uitkijktoren, Fonteinsnol, is een beetje apart. De toren is genoemd naar een waterbron die hier vroeger heeft gelegen, maar inmiddels is opgedroogd. Een nol is een ander wordt voor duin. Samengevoegd krijg je: fonteinsnol.

Over de geschiedenis van uitkijktoren Fonteinsnol

Aan het eind van de 19de eeuw werd begonnen met de aanleg van een bos rondom de Fonteinsnol. De aanwezig waterbron (fontein) verdween hiermee. In de jaren die volgden bleek dat de bomen slecht groeiden waardoor ze werden vervangen door andere exemplaren. Rond de Fonteinsnol zie je nog steeds de verschillende boomsoorten. Toen de bomen uiteindelijk begonnen te groeien, verdween het mooie uitzicht vanaf de duin. In 1936 liet VVV Texel daarom de eerste uitkijktoren met een hoogte van wel 2,5 meter bouwen die door de jaren heen steeds werd verhoogd. Die uitkijktoren is later vervangen door dit houten exemplaar. Meer details weten? Ga dan naar de Boswachtersblog.

Uitzicht vanaf uitkijktoren Fonteinsnol
Uitzicht vanaf uitkijktoren Fonteinsnol

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je op het vaste land in Den Helder uitkijktoren Balgzandpolder en uitkijktoren De Helderse Vallei, in Den Oever het Waddenbelevingspunt en op de Marker Wadden uitkijktoren De Steltloper. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is dagelijks geopend. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Uitkijktoren Fonteinsnol ligt midden in de bossen. De dichtstbijzijnde parkeergelegenheid is bij Parkeerplaats Fonteinsnol. Navigeer hiervoor naar Rozendijk 29 in Den Burg. Vanaf de parkeerplaats loopt er een wandelpad rechtstreeks naar de Texelse uitkijktoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren Fonteinsnol

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Fonteinsnol

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland

04 nov 2023

Laat je bloed sneller lopen en ontdek de meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland. Hier moet je zijn als je een echte durfal bent.

De mooiste fietsroutes in de lente

05 apr 2023

Frisgroene natuur, blatende lammetjes en kleurige bloemen. Pak je fiets en beleef de lente met deze mooie fietsroutes die je langs toffe uitkijktorens brengt.