Uitkijktoren Fonteinsnol

Terug Den Burg · Noord-Holland
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Ontdek de mooiste vergezichten op Texel en beklim uitkijktoren Fonteinsnol boven op een duin. Geniet van het afwisselende landschap op het prachtige Waddeneiland.
Ontdek de mooiste vergezichten op Texel en beklim uitkijktoren Fonteinsnol boven op een duin. Geniet van het afwisselende landschap op het prachtige Waddeneiland.

Wist je dat VVV Texel al in 1936 de eerste uitkijktoren op de Fonteinsnol liet bouwen? Hij was wel 2,5 meter hoog.

Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open

Foto's van de Uitkijktoren Fonteinsnol

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Wist je dat VVV Texel al in 1936 de eerste uitkijktoren op de Fonteinsnol liet bouwen? Hij was wel 2,5 meter hoog.

Rozendijk 35 · 1791 PD Den Burg

Bewonder het ontwerp

Midden in de bossen van De Dennen staat, op een duin, uitkijktoren Fonteinsnol. Via een trap beklim je de duin en kom je uit bij de volledig houten uitkijktoren. De toren steunt op vier houten pilaren die in de grond zijn verankerd. Via een aantal trappen en een bordes klim je naar de top van de toren. Eenmaal boven heb je vanaf een uitkijkplatform een prachtig 360 graden uitzicht over Texel: het bosgebied De Dennen, de duinen, de zee en de prachtige Texelse landerijen. Je ontdekt de mooiste vergezichten. Kijk op Texel.net voor meer informatie over de uitkijktoren.

Uitkijktoren Fonteinsnol

Check de leukste feitjes

What’s in a name?

De naam van deze uitkijktoren, Fonteinsnol, is een beetje apart. De toren is genoemd naar een waterbron die hier vroeger heeft gelegen, maar inmiddels is opgedroogd. Een nol is een ander wordt voor duin. Samengevoegd krijg je: fonteinsnol.

Over de geschiedenis van uitkijktoren Fonteinsnol

Aan het eind van de 19de eeuw werd begonnen met de aanleg van een bos rondom de Fonteinsnol. De aanwezig waterbron (fontein) verdween hiermee. In de jaren die volgden bleek dat de bomen slecht groeiden waardoor ze werden vervangen door andere exemplaren. Rond de Fonteinsnol zie je nog steeds de verschillende boomsoorten. Toen de bomen uiteindelijk begonnen te groeien, verdween het mooie uitzicht vanaf de duin. In 1936 liet VVV Texel daarom de eerste uitkijktoren met een hoogte van wel 2,5 meter bouwen die door de jaren heen steeds werd verhoogd. Die uitkijktoren is later vervangen door dit houten exemplaar. Meer details weten? Ga dan naar de Boswachtersblog.

Uitzicht vanaf uitkijktoren Fonteinsnol

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Castricum uitkijktoren Papenberg, in Zaandam uitkijktoren Kalverpolder en op de Marker Wadden uitkijktoren De Steltloper. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Nationaal Park Duinen van Texel

Wat zijn de duinen van Texel toch mooi! Het duinlandschap is heel afwisselend met veel natte duinvalleien, droge duinen, besloten bossen, heidevelden, kwelders en uitgestrekte strandvlakten. Ontdek al wandelend of fietsend dit uitgestrekte gebied. Spot de vele trekvogels zoals grutto’s en lepelaars die, op de grens van water en land, over Texel vliegen. Vooral waterrijke plekken zoals De Slufter en De Muy zijn ideale plekken om allerlei vogels waar te nemen. Tip: sta eens vroeg op en ervaar de zonsopkomst in de duinen. Een geweldige ervaring, mits het niet bewolkt is natuurlijk.

Meer weten

Speelbos Fonteinsnol

Kinderen kunnen op de Fonteinsnol hun hart ophalen. Dit duingebied is een echt bosspeelplek. Op de uitkijktoren klimmen, hutten bouwen met losliggende takken, roetsjen van de glijbaan of spelen met het treintje in de speeltuin. Het kan hier allemaal. Urenlang speelplezier gegarandeerd.

Meer weten

Oorlogsmonument Lancaster ND-421

In de nacht van 15 januari 1944 vlogen 500 Engelse bommenwerpers naar Brunswijk in Duitsland. Na een groot luchtgevecht werden 38 vliegtuigen neergeschoten, ook de Lancaster ND-421. Het Engels gevechtsvliegtuig stortte uiteindelijk neer op de plek waar nu een herdenkingsmonument staat. Vijf bemanningsleden kwamen daarbij om.

Meer weten

De Dennen

Bosgebied De Dennen maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Duinen van Texel. Aan het begin van de 20ste eeuw plantte Staatsbosbeheer voornamelijk dennen, vandaar de naam ‘De Dennen’. Het bos was oorspronkelijk bedoeld voor de houtproductie, maar dat is al lang niet meer het geval. Vandaag de dag is het een gevarieerd bos met naald- en loofbomen, open plekken en moerasgebieden waar je allerlei broedvogels kunt ontdekken; de grote bonte specht, de goudhaan, de houtsnip of de ransuil. In het vroege voorjaar zijn er veel sneeuwklokjes, een prachtig gezicht! En ga je in de herfst op pad? Kijk dan uit naar de vele paddenstoelen. 

Meer weten

BBQ-terrein

Zin om eens in de bossen te barbecueën? Dat kan! In de bossen van De Dennen is een barbecueplaats waar je gratis gebruik van kunt maken. Ook is er een toilet aanwezig. Dus koelbox en barbecuegereedschap mee en genieten maar. 

Meer weten

Parkeerplaats uitkijktoren Fonteinsnol

Parkeren is mogelijk bij parkeerplaats Fonteinsnol. Check 'praktisch' voor alle info.

Meer weten

Openingstijden

De uitkijktoren is dagelijks geopend. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Uitkijktoren Fonteinsnol ligt midden in de bossen. De dichtstbijzijnde parkeergelegenheid is bij Parkeerplaats Fonteinsnol. Navigeer hiervoor naar Rozendijk 29 in Den Burg. Vanaf de parkeerplaats loopt er een wandelpad rechtstreeks naar de Texelse uitkijktoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren Fonteinsnol

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

tip

Nationaal Park Duinen van Texel

Wat zijn de duinen van Texel toch mooi! Het duinlandschap is heel afwisselend met veel natte duinvalleien, droge duinen, besloten bossen, heidevelden, kwelders en uitgestrekte strandvlakten. Ontdek al wandelend of fietsend dit uitgestrekte gebied. Spot de vele trekvogels zoals grutto’s en lepelaars die, op de grens van water en land, over Texel vliegen. Vooral waterrijke plekken zoals De Slufter en De Muy zijn ideale plekken om allerlei vogels waar te nemen. Tip: sta eens vroeg op en ervaar de zonsopkomst in de duinen. Een geweldige...

Meer weten

Zien en doen bij Uitkijktoren Fonteinsnol

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De 6 mooiste herfstwandelingen in de Nederlandse natuur

03 okt 2022

Ontdek de prachtige herfstkleuren in de natuur. Bekijk het eens op hoogte en beklim een uitkijktoren. Dit zijn de 6 mooiste herfstwandelingen in de Nederlandse natuur.

5 uitkijktorens op bijzondere locaties

05 aug 2022

Een bezoek aan een uitkijktoren is al een belevenis op zich, maar deze 5 uitkijktorens op bijzondere locaties maken het wel extra speciaal. Ontdek ze in dit blogbericht.