Uitkijktoren Balgzandpolder - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Balgzandpolder

Terug Den Helder · Noord-Holland
Uitkijktoren Balgzandpolder is een must voor elke vogelliefhebber. Deze toren is namelijk speciaal geplaatst om de vele vogels in Balgzand(polder) te spotten.
2021
10 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2021
10 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Uitkijktoren Balgzandpolder is een must voor elke vogelliefhebber. Deze toren is namelijk speciaal geplaatst om de vele vogels in Balgzand(polder) te spotten.

Wist je dat dit vogelrijke gebied ook wel de drukste luchthaven van Noord-Holland wordt genoemd?

Foto's van de Uitkijktoren Balgzandpolder

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Wist je dat dit vogelrijke gebied ook wel de drukste luchthaven van Noord-Holland wordt genoemd?

Balgzanddijk · 1786 PT Den Helder

Bewonder het ontwerp

Aan de rand van het natuurgebied Balgzand staat sinds 2021 uitkijktoren Balgzandpolder. Deze rechthoekige toren heeft een opvallend ontwerp. Het lijkt op een houten blok die aan de onderzijde is opengemaakt. Het uitzichtpunt heeft een open stalen constructie en is deels bekleed met houten latten. Hierdoor oogt het licht.

trap uitkijktoren Balgzandpolder

Via de vier trappen kom je uit bij de drie bordessen die op verschillende hoogtes te vinden zijn. Vanaf deze uitkijkpunten heb je een prachtig uitzicht over het vogelrijke Balgzandpolder en op de broedende vogels op de naastgelegen vogelrots. Vanaf het bovenste bordes kun je zelf helemaal naar de kust van Texel en Wieringen kijken.  

Check de leukste feitjes

Walhalla voor vogelaars

Dit uitzichtpunt wordt eigenlijk een vogeluitkijktoren genoemd en dat is niet voor niets. Nergens in deze provincie zijn er zoveel vogels te spotten als op Balgzand. De Balgzandpolder is helemaal voor vogels ingericht. Er is in 2016 zelfs een enorme vogelrots aangelegd. Kluten, sterns, meeuwen, lepelaars, bergeenden, je ziet ze hier allemaal. Landschap Noord-Holland heeft uitkijktoren Balgzandpolder speciaal geplaatst om vogelaars en andere bezoekers van dichtbij te laten genieten van de natuurpracht en de vele vogels die je hier kunt spotten, zodat het natuurgebied zelf zo min mogelijk verstoord wordt. Neem je verrekijker dus mee.

Uitkijktoren Balgzandpolder

Huur een fotohut

Natuurfotografen opgelet: speciaal voor het fotograferen van wad- en watervogels staat er een fotohut aan de rand van de Balgzandpolder. Deze is verzonken, zodat je op ooghoogte vogels van heel dichtbij kunt fotograferen. De hut is te huur. Kijk op Landschap Noord-Holland voor alle details.

Natuurinformatiecentrum ‘t Kuitje

Wil je nog meer te weten komen over Balgzand en de vele vogels in dit gebied? Bezoek dan het Natuurinformatiecentrum ’t Kuitje. Vanuit hier organiseert Landschap Noord-Holland vogelexcursies en de Waddenvereniging wadexcursies en diverse kinderactiviteiten. Kijk op Landschap Noord-Holland voor meer informatie.

Uitzicht op de vogelrots

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Balgzandpolder nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je eveneens in Den Helder uitkijktoren De Helderse Vallei, op Texel uitkijktoren Fonteinsnol en in Den Oever het Waddenbelevingspunt. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Naast uitkijktoren Balgzandpolder is een kleine parkeerplaats voor een aantal auto’s. Navigeer hiervoor naar uitkijktoren Balgzandpolder, Balgzanddijk in Den Helder.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

 

Zien en doen bij Uitkijktoren Balgzandpolder

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.