Uitkijktoren De Helderse Vallei - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren De Helderse Vallei

Terug Den Helder · Noord-Holland
Ontdek deze open uitkijktoren bij de Helderse Duinen en bewonder overdag de prachtige natuur en ’s nachts de heldere sterrenhemel. Wat een ervaring!
2003
15 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2003
15 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Ontdek deze open uitkijktoren bij de Helderse Duinen en bewonder overdag de prachtige natuur en ’s nachts de heldere sterrenhemel. Wat een ervaring!

Vlakbij ontdek je het duurzame bezoekerscentrum waar voor jong en oud van alles te beleven is.

Foto's van de Uitkijktoren De Helderse Vallei

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Vlakbij ontdek je het duurzame bezoekerscentrum waar voor jong en oud van alles te beleven is.

De Helderse Vallei · Den Helder

Bewonder het ontwerp

Boven op een heuvel aan de rand van de Helderse Vallei en ingeklemd tussen verschillende natuurgebieden staat de 15 meter hoge uitkijktoren De Helderse Vallei. Wat direct opvalt, is het open ontwerp van deze houten toren met brede stalen trappen en bordessen. Hierdoor kun je vanaf elke traptrede, de drie bordessen en het uitkijkplatform 360 graden genieten van het weidse uitzicht.

De uitzichttoren heeft een vierkanten vorm. Bovenop staat je nog een verrassing te wachten, want je kunt niet alleen staand genieten van het uitzicht, maar ook zittend. In het midden van het vierkanten uitkijkplatform ontdek je namelijk een ronde bank.

Vanaf de top word je beloond met een weids uitzicht over alle natuurgebieden van de Helderse Duinen: het Mariëndal, de Donkere Duinen, de Grafelijkheidsduinen en natuurlijk de Noordzee. Wat een uitzicht!

Uitzicht vanaf uitkijktoren De Helderse Vallei

Check de leukste feitjes

Beklim de toren in het donker

Wist je dat deze uitkijktoren is ingericht om ook ’s nachts te bezoeken? Tijdens een opknapbeurt in 2021 zijn de traptreden van de toren namelijk voorzien van reflecterende strips. Ook het pad naar de toren toe is reflecterend gemaakt. Hierdoor is de toren ideaal om het donker eens écht te beleven. En dat kan in de Wadden, want dit gebied is een van de laatste plekken in Nederland waar het ’s nachts nog echt donker is en je de heldere sterrenhemel nog prachtig kunt bewonderen. Wat een beleving!

Uitkijktoren De Helderse Vallei in het donker

Starbarn

Wist je dat uitkijktoren De Helderse Vallei sinds 2023 het predicaat ‘starbarn’ heeft gekregen? Een starbarn maakt onderdeel uit van het programma ‘Donkerte van de Wadden’ dat als doel heeft mensen de duisternis van het Waddengebied echt te laten beleven. Hierdoor zijn onder meer belevingslocaties aangewezen, starbarns (sterrenobservatoria), waar je de nacht nog echt kunt goed ervaren. Beleef de donkerte op de toren en word je bewust van het belang ervan. Ook worden er in de omgeving regelmatig (vleermuizen)excursies georganiseerd. Ga hiervoor naar De Helderse Vallei.  

Beleef de natuur

De uitkijktoren staat aan de rand van de Helderse Vallei. Bewonder de prachtige duinennatuur niet alleen vanaf de top, maar beleef die ook vanaf de grond. De Helderse Vallei biedt daarvoor een legio aan mogelijkheden voor zowel jong als oud. Zo ontdek je bij het duurzame bezoekerscentrum een blotevoetenpad, een kinderboerderij, allerlei duurzame speelvoorzieningen, een wilde bloementuin, een openluchttheater en een expositie over de omliggende natuur.

Over de geschiedenis van uitkijktoren De Helderse Vallei

In dit gebied staat al tientallen jaren een uitkijktoren. In eerste instantie stond deze in de Donkere Duinen, een bosgebied dat in de loop der jaren langzaam veranderde van een naaldbos naar een loofbomenbos. Na 50 jaar trouwe dienst was deze toren versleten. Bovendien groeide de bomen zo hoog dat er geen zicht meer was vanaf de toren. Daarom werd in 2003 een nieuwe uitkijktoren gebouwd op een betere locatie vlakbij, aan de rand van de Helderse Vallei boven op een heuvel.

De Helderse Vallei in vroegere tijden

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren De Helderse Vallei nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je op Texel uitkijktoren Fonteinsnol, eveneens in de kop van Noord-Holland het Waddenbelevingspunt bij Den Oever en ten zuiden uitkijktoren Huis van Nuwendoorn in Sint Maarten. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

In de omgeving van uitkijktoren De Helderse Vallei is een parkeerplaats dat regelmatig ook dienst doet als kofferbakmarkt. Navigeer hiervoor naar Parkeerplaats Donkere Duinen in Den Helder. Via de zuidkant van de parkeerplaats wandel je zo naar de uitzichttoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

 

Zien en doen bij Uitkijktoren De Helderse Vallei

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.