Uitkijktoren Huis van Nuwendoorn - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Huis van Nuwendoorn

Terug Sint Maarten · Noord-Holland
Beklim deze stalen uitkijktoren en ontdek het bijzondere verhaal van het indrukwekkende kasteel van graaf Floris V dat hier eeuwen geleden heeft gestaan.
2011
25 m
In principe gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
2011
25 m
In principe gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Beklim deze stalen uitkijktoren en ontdek het bijzondere verhaal van het indrukwekkende kasteel van graaf Floris V dat hier eeuwen geleden heeft gestaan.

De uitkijktoren is gebouwd op de deels heropgebouwde kasteelmuren van het eeuwenoude kasteel ’t Huys te Nuwendore.

Foto's van de Uitkijktoren Huis van Nuwendoorn

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

De uitkijktoren is gebouwd op de deels heropgebouwde kasteelmuren van het eeuwenoude kasteel ’t Huys te Nuwendore.

· Sint Maarten

Bewonder het ontwerp

Midden in het weidse polderlandschap ontdek je een opvallend uitzichtpunt: uitkijktoren Huis van Nuwendoorn, ontworpen door architect Paul van Vliet en in eigendom van Stichting Monumentenbezit. De uitzichttoren is gebouwd op de (vernieuwde) fundamenten van het eeuwenoud kasteel ’t Huys te Nuwendore. Ook enkele kasteelmuren zijn gedeeltelijk heropgebouwd.

Het ontwerp van de uitzichttoren is gebaseerd op de historie van deze bijzondere plek. De vierkanten toren heeft namelijk dezelfde afmetingen als de woontoren van het kasteel dat hier eeuwen geleden heeft gestaan. Hierdoor krijg je een goed beeld hoe dit deel van het kasteel er vroeger uit heeft gezien. Alleen is de hedendaagse toren niet gemaakt van baksteen, maar van staal.

De stalen palen geven de uitkijktoren een open karakter. Hierdoor geniet je op weg naar de top niet alleen van het weidse uitzicht, maar kun je de contouren van het oude kasteel ook goed bewonderen. De toren is voorzien van een piramidevormig dak. Bovenop heb je via het vierkanten platform een 360 graden uitzicht, waardoor je, net als eeuwen geleden, op de uitkijk kunt staan. Maar in plaats van speuren naar West-Friese opstandelingen geniet je nu van het weidse uitzicht over het uitgestrekte landbouw- en weidelandschap.

uitkijktoren Huis van Nuwendoorn

Check de leukste feitjes

What’s in a name?

Huis van Nuwendoorn, of ’t Huys te Nuwendore zoals het kasteel vroeger heette, is best een bijzondere naam. De naam komt voort uit het West-Friese woord voor kasteel, huse. De naam werd door schrijver Melis Stoke aan het begin van de 14de eeuw gebruikt om dit kasteel te duiden. Het Middelnederlandse woord nuwe betekent nieuw. Over het tweede deel van de naam, doorn of doren, bestaan verschillende verklaringen. Het zou mogelijk verwijzen naar de bijzondere doornvormige punt in de West-Friese omringdijk die in vroegere tijden langs het kasteel liep. Ook wordt genoemd dat het verwijst naar het Middelnederlandse woord dore, dat deur of poort betekent. Kasteel van nieuwe poort zou het dan zijn.

Platform op de uitkijktoren Nuwendoorn

Meer dan een uitkijktoren

Op de ruïnes van het oude kasteel worden regelmatig leuke activiteiten voor het hele gezin georganiseerd, zoals een bezoek van een valkenier met zijn indrukwekkende roofvogels. Wil jij oog in oog staan met deze schitterende roofvogels, ga dan naar de agenda van Nuwendoorn. Let op: op deze dagen wordt entree gevraagd.

detail van het platform op uitkijktoren Nuwendoorn

Een maatschappelijk bouwproces

De provincie vond de oude ruïnes van het eeuwenoude kasteel van zo’n historische waarde dat het besloot het kasteel deels te laten restaureren. Die werkzaamheden werden grotendeels gedaan door jongeren van Stichting Herstelling, een gespecialiseerd re-integratiebedrijf voor jongeren.  

Toegangspoort naar Huis van Nuwendoorn

Over de geschiedenis van uitkijktoren Huis van Nuwendoorn

Eeuwen geleden stond op deze plek het kasteel ’t Huys te Nuwendore, een stenen dwangburcht van graaf Floris V om de opstandige West-Friezen op afstand te houden. Het kasteel uit 1282 met zijn flinke woontoren van 25 meter meter hoog, 11 bij 11 meter en zijn dikke muren moet er machtig uit hebben gezien in het omliggende weidse landschap. Het kasteel bestond naast de woontoren uit een voorburcht en een hoofdburcht en was omgeven door water. Nog voordat het kasteel helemaal af was, overleed Karel V. In 1296 werd het zelfs door de West-Friezen afgebroken, om daarna weer te worden opgebouwd.

Heropbouwde delen van het kasteel 't Huys te Nuwendore

Het kasteel is zo’n 150 jaar na de bouw verdwenen, vermoedelijk door overstroming. Eeuwen later, in 1948, zijn de resten van het kasteel ontdekt. Aan het begin van deze eeuw kwam er steeds meer interesse in deze toren. Vanaf 2006 is daarom besloten het kasteel van weleer meer te visualiseren door onder meer delen van de muren met hedendaagse stenen op te bouwen en een nieuwe toegangspoort te plaatsen. In 2011 kwam daar ook de stalen uitkijktoren bij. Over deze historische plek is nog veel meer te vertellen. Meer informatie is onder meer te vinden op de websites van Nuwendoorn en van Oneindig Noord-Holland.

Uitkijktoren Huis van Nuwendoorn

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Kasteel ’t Huist te Nuwendoorn nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je ten noorden uitkijktoren De Helderse Vallei in Den Helder en het Waddenbelevingspunt in Den Oever. Ten zuiden ontdek je uitkijktoren Papenberg in Castricum en uitkijktoren Kruisberg in Heemskerk. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

Van april tot en met september is uitkijktoren Huis van Nuwendoorn dagelijks geopend tussen 10.00 en 17.00 uur. In de herfst- en wintermaanden is de toren niet te beklimmen.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis. Let op: op het historische terrein worden af en toe evenementen georganiseerd. Op die dagen wordt entree gevraagd. Tickets kun je op die dagen aan de poort kopen. Check de website dus voorafgaand aan je bezoek.

Parkeren

Bij de uitkijktoren is een kleine parkeerplaats. Navigeer hiervoor naar Huis te Nuwendoon in Sint Maarten. Let op: als je de toren wilt beklimmen wanneer er ook een evenement plaatsvindt, dan is het aantal parkeerplaatsen wellicht te beperkt. Kom dan met de fiets of te voet.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Huis van Nuwendoorn

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.