Waddenbelevingspunt - Uitkijktorens.nl

Waddenbelevingspunt

Terug Den Oever · Noord-Holland
Beklim deze ‘industriële’ en award winnende uitkijktoren op het water en ontdek weidse uitzichten over de Waddenzee en de Afsluitdijk.
2017
8 m
Gratis
prijs gewonnen
Deels rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2017
8 m
Gratis
prijs gewonnen
Deels rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim deze ‘industriële’ en award winnende uitkijktoren op het water en ontdek weidse uitzichten over de Waddenzee en de Afsluitdijk.

Tip! Kom eens wanneer het donker (en helder) is en ontdek de prachtige sterrenhemel.

Foto's van de Waddenbelevingspunt

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Tip! Kom eens wanneer het donker (en helder) is en ontdek de prachtige sterrenhemel.

· Den Oever

Bewonder het ontwerp

Het 8 meter hoge Waddenbelevingspunt staat op een wel heel bijzondere plaats, namelijk in het water. De toren is de bereiken via een loopbrug. Vanaf de kade heeft de uitkijktoren wat weg van twee ronde schrijven. Vanwege de locatie in zee is ook de fundering bijzonder, want net als bij windmolens op zee is dit gedaan met een monopile. Het ronde ontwerp is geïnspireerd op de off-shore industrie, vandaar ook de gele kleur van de staalconstructie, de zichtbare boutverbindingen en de roosterplatforms. De houten lamellen aan de staalconstructie zijn gemaakt van douglashout, dit zorgt voor een zachte uitstraling.

De ronde schijven vormen de vloeren van de twee bordessen. Het bovenste bordes bereik je via een trap. Vanaf beide platforms heb je een uniek uitzicht over onder meer de Waddenzee, de Afsluitdijk en prachtige natuur. Wil je hierover meer weten? Op beide platforms geven panelen meer informatie over de omgeving. De ontwerper van deze uitkijktoren is WRK Architecten.

Waddenbelevingspunt

Check de leukste feitjes

Award winnaar

Dit bijzondere ontwerp is niet onopgemerkt gebleven, want in 2020 heeft het Waddenbelevingspunt de Nationale Staalprijs gewonnen.

Bekijk de lepelaar van dichtbij

Op het Waddenbelevingspunt ontdek je twee telescopen, geplaatst door de Vogelbescherming. Hiermee kun je een kolonie broedende lepelaars op het nabijgelegen de Leidam prachtig observeren. In de zomer vind je hier namelijk de grootste lepelaar kolonie van Europa.

Ontdek de sterrenhemel

Wist je dat het Waddenbelevingspunt op een van de donkerste plekken van Nederland staat? Hierdoor kun je ’s avonds als het echt donker is genieten van de prachtige sterrenhemel en de melkweg. Dus ga eens in het donker op avontuur en ontdek deze geweldige ervaring.

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Den Helder uitkijktoren De Helderse Vallei en uitkijktoren Balgzandpolder, op Texel uitkijktoren Fonteinsnol en in Sint Maarten uitkijktoren Huis van Nuwendoorn. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Vlietermonument

Midden op de Afsluitdijk ontdek je het Vlietermonument. Dit monument staat op de plaats waar de Afsluitdijk in 1932 dicht werd gemaakt. Het Vlietermonument is niet alleen een monument, maar ook een uitkijktoren, ontworpen door architect Willem Dudok. Beklim de wenteltrap en ontdek het weidse uitzicht over de Waddenzee en het IJsselmeer.

Meer weten

Den Oever

Dit vissersdorp ligt op het voormalige eiland Wieringen. In het dorp is van alles te zien en te doen. Naast de grote haven met de vissershallen ontdek je molen De Hoop, een korenmolen uit de 17de eeuw en het Viking Informatie Centrum, waar je alles te weten komt over de Vikingen die op dit eiland zijn geweest. Ook vind je er een vuurtoren uit 1885, een herinnering uit de tijd dat Den Oever nog op een eiland lag. Vergeet niet de wekelijkse vismarkt te bezoeken. En kom je in de zomermaanden? Ga dan op robbentocht vanuit de haven naar de Waddenzee.

Meer weten

Natuurgebied Vatrop

Ontdek het natuurgebied Vatrop dat is ontstaan uit kleigrond dat men weghaalde voor de bouw van dijken waardoor een kleiput ontstond. Dit charmante natuurgebied is een walhalla voor vogelliefhebbers. Ontdek onder meer grutto’s, wulpen, scholeksters en bonte strandlopers. En in het voorjaar ontdek je broedende kluten en visdiefjes.

Meer weten

Kazemattenmuseum

Het Kazemattenmuseum vertelt het verhaal van 225 Nederlandse soldaten die het enorme Duitse leger tijdens de begindagen van de Tweede Wereldoorlog in mei 1940 wisten tegen te houden, de enige plek in Europa. Maar er is meer. Het museum vertelt ook het verhaal van de bouw van de Afsluitdijk tot de periode van de Koude Oorlog.

Meer weten

IJsselmeer

Wist je dat het IJsselmeer het grootste meer van Nederland is? Vroeger was het echter een zee, de Zuiderzee, die in 1932 door de Afsluitdijk tot een meer is gemaakt. Vandaag de dag is het IJsselmeer een zoetwaterreservoir. Ook is de enorme waterplas een favoriete bestemming voor watersporters. Rondom het IJsselmeer is van alles te doen en te beleven. Zo ontdek je er verschillende stranden, oude vissersdorpen zoals Marken, Volendam en Urk en authentieke stadjes zoals de kaasstad Edam en de Hanzestad Stavoren.

Meer weten

Waddenzee

De Waddenzee is een enorm gebied dat zich uitstrekt van Noord-Holland tot aan Denemarken. Vanwege de prachtige en waardevolle natuur staat de Waddenzee sinds 2009 op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het bijzondere landschap van de Waddenzee bestaat uit slikken, kwelders, duinen, geulen en zandplaten. In dit bijzondere getijdengebied vind je vele vogels en vissen, waaronder roofvogels, zeehonden en bruinvissen. Neem de tijd en ontdek nog veel meer.

Meer weten

Afsluitdijk

Sinds 1932 verbindt de Afsluitdijk Noord-Holland met Friesland. Deze 32 kilometer lange dijk is aangelegd om het land te beschermen tegen overstromingen bij slecht stormachtig weer. Maar daarnaast is het ook een belangrijke verkeersroute. Op de Afsluitdijk zijn tal van monumenten en andere bezienswaardigheden te ontdekken, waaronder de Afsluitdijk Wadden Center, het Kazemattenmuseum, het Vlietermonument en het standbeeld van Cornelis Lely, ontwerper van de Afsluitdijk.

Meer weten

Parkeerplaats Waddenbelevingspunt

Er is parkeergelegenheid in de Vissershaven van Den Oever. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Parkeren is mogelijk op de parkeerplaats in de Vissershaven. Navigeer hiervoor naar de parkeerplaats aan de Havenkade in Den Oever. Wandel de smalle Havenkade af (fietsen is niet toegestaan) en binnen 7 minuten (500 meter) ben je bij het Waddenbelevingspunt.

Toegankelijkheid

Het Waddenbelevingspunt is voor iedereen! Het onderste bordes is namelijk via een brug te bereiken. Ideaal voor mensen met een rolstoel of kinderwagen. Het bovenste bordes is alleen via een trap te bereiken.

Ontdek mooie routes langs Waddenbelevingspunt

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Waddenbelevingspunt

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland

04 nov 2023

Laat je bloed sneller lopen en ontdek de meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland. Hier moet je zijn als je een echte durfal bent.

De mooiste fietsroutes in de lente

05 apr 2023

Frisgroene natuur, blatende lammetjes en kleurige bloemen. Pak je fiets en beleef de lente met deze mooie fietsroutes die je langs toffe uitkijktorens brengt.