Wandelroute Den Oever

Download route
Waar ben ik?
8 km

Den Oever

Dit vissersdorp ligt op het voormalige eiland Wieringen. In het dorp is van alles te zien en te doen. Naast de grote haven met de vissershallen ontdek je molen De Hoop, een korenmolen uit de 17de eeuw en het Viking Informatie Centrum, waar je alles te weten komt over de Vikingen die op dit eiland zijn geweest. Ook vind je er een vuurtoren uit 1885, een herinnering uit de tijd dat Den Oever nog op een eiland lag. Vergeet niet de wekelijkse vismarkt te bezoeken. En kom je in de zomermaanden? Ga dan op robbentocht vanuit de haven naar de Waddenzee.

Natuurgebied Vatrop

Ontdek het natuurgebied Vatrop dat is ontstaan uit kleigrond dat men weghaalde voor de bouw van dijken waardoor een kleiput ontstond. Dit charmante natuurgebied is een walhalla voor vogelliefhebbers. Ontdek onder meer grutto’s, wulpen, scholeksters en bonte strandlopers. En in het voorjaar ontdek je broedende kluten en visdiefjes.

IJsselmeer

Wist je dat het IJsselmeer het grootste meer van Nederland is? Vroeger was het echter een zee, de Zuiderzee, die in 1932 door de Afsluitdijk tot een meer is gemaakt. Vandaag de dag is het IJsselmeer een zoetwaterreservoir. Ook is de enorme waterplas een favoriete bestemming voor watersporters. Rondom het IJsselmeer is van alles te doen en te beleven. Zo ontdek je er verschillende stranden, oude vissersdorpen zoals Marken, Volendam en Urk en authentieke stadjes zoals de kaasstad Edam en de Hanzestad Stavoren.

Waddenzee

De Waddenzee is een enorm gebied dat zich uitstrekt van Noord-Holland tot aan Denemarken. Vanwege de prachtige en waardevolle natuur staat de Waddenzee sinds 2009 op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het bijzondere landschap van de Waddenzee bestaat uit slikken, kwelders, duinen, geulen en zandplaten. In dit bijzondere getijdengebied vind je vele vogels en vissen, waaronder roofvogels, zeehonden en bruinvissen. Neem de tijd en ontdek nog veel meer.

Afsluitdijk

Sinds 1932 verbindt de Afsluitdijk Noord-Holland met Friesland. Deze 32 kilometer lange dijk is aangelegd om het land te beschermen tegen overstromingen bij slecht stormachtig weer. Maar daarnaast is het ook een belangrijke verkeersroute. Op de Afsluitdijk zijn tal van monumenten en andere bezienswaardigheden te ontdekken, waaronder de Afsluitdijk Wadden Center, het Kazemattenmuseum, het Vlietermonument en het standbeeld van Cornelis Lely, ontwerper van de Afsluitdijk.

Vlietermonument

Midden op de Afsluitdijk ontdek je het Vlietermonument. Dit monument staat op de plaats waar de Afsluitdijk in 1932 dicht werd gemaakt. Het Vlietermonument is niet alleen een monument, maar ook een uitkijktoren, ontworpen door architect Willem Dudok. Beklim de wenteltrap en ontdek het weidse uitzicht over de Waddenzee en het IJsselmeer.

Kazemattenmuseum

Het Kazemattenmuseum vertelt het verhaal van 225 Nederlandse soldaten die het enorme Duitse leger tijdens de begindagen van de Tweede Wereldoorlog in mei 1940 wisten tegen te houden, de enige plek in Europa. Maar er is meer. Het museum vertelt ook het verhaal van de bouw van de Afsluitdijk tot de periode van de Koude Oorlog.

Parkeerplaats Waddenbelevingspunt

Er is parkeergelegenheid in de Vissershaven van Den Oever. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

In en rondom het vissersdorp Den Oever op het voormalige eiland Wieringen is het heerlijk wandelen. Door het open landschap kijk je weids weg. De route Wandelen rondom Den Oever is een ideale manier om het authentieke dorp en de waterrijke omgeving te ontdekken.

ParkerenParkeren is mogelijk op de parkeerplaats in de Vissershaven. Navigeer hiervoor naar de parkeerplaats aan de Havenkade in Den Oever.
StartpuntKnooppunt 46, nabij de parkeerplaats. Vanaf daar wandel je in oostelijke richting naar knooppunt 45.
Afstand8 km
Knooppunten46 – 45 – 49 – 33 – 48 – 47 – 57 – 58 – 41 – 46
Het Waddenbelevingspunt

Wandelen in en rond Den Oever

De 8 kilometer lange wandelroute start in Den Oever, niet ver van het Waddenbelevingspunt. Maak eerst een kort uitstapje naar de uitkijktoren voordat je de route start, want de toren ligt net buiten de route.

In het vissersdorp Den Oever ontdek je onder meer een korenmolen, de haven en de vissershallen. Vervolgens wandel je in oostelijke richting en heb je een prachtig uitzicht over het IJsselmeer. Ooit was dit een zee, maar door de komst van de Afsluitdijk is er een meer van gemaakt waar je heerlijk kunt varen en watersporten kunt beoefenen. Vervolgens kom je langs het Viking Informatiecentrum waar je alles te weten komt over de Viking schatten die hier zijn gevonden.

Daarna vervolg je de route richting het natuurgebied Vatrop. Dit charmant stukje natuur is ontstaan uit kleigrond dat is weggehaald voor het bouwen van dijken en is een must voor elke vogelliefhebber, want je ontdekt er vele vogels. Vanaf hier kijk je uit op de Afsluitdijk en de Waddenzee. De Waddenzee is een bijzonder waterrijk landschap dat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. De wandelroute voert verder langs de Waddenzee. Ten slotte loop je Den Oever weer in en wandel je naar het beginpunt van deze route. Kortom, tijdens deze wandeling valt genoeg te ontdekken.  

Zin in een hapje of drankje? In Den Oever zijn tal van gezellige plekjes om even uit te rusten onder het genot van een heerlijke versnapering.

Andere wandelroutes in de omgeving van het Waddenbelevingspunt

Wil je al wandelend nog meer uitkijktorens ontdekken? Ontdek de andere wandelroutes in de omgeving, zoals de Kinderroute Fonteinsnol op Texel die langs uitkijktoren Fonteinsnol voert. Of de wandelroute Rondje Kalverpolder waar je niet alleen uitkijktoren Kalverpolder kunt beklimmen, maar ook een bezoek kunt brengen aan de Zaanse Schans.

Zien en doen bij Wandelroute Den Oever

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.