Kinderroute Fonteinsnol

Download route
Waar ben ik?
3 km

Speelbos Fonteinsnol

Kinderen kunnen op de Fonteinsnol hun hart ophalen. Dit duingebied is een echt bosspeelplek. Op de uitkijktoren klimmen, hutten bouwen met losliggende takken, roetsjen van de glijbaan of spelen met het treintje in de speeltuin. Het kan hier allemaal. Urenlang speelplezier gegarandeerd.

Nationaal Park Duinen van Texel

Wat zijn de duinen van Texel toch mooi! Het duinlandschap is heel afwisselend met veel natte duinvalleien, droge duinen, besloten bossen, heidevelden, kwelders en uitgestrekte strandvlakten. Ontdek al wandelend of fietsend dit uitgestrekte gebied. Spot de vele trekvogels zoals grutto’s en lepelaars die, op de grens van water en land, over Texel vliegen. Vooral waterrijke plekken zoals De Slufter en De Muy zijn ideale plekken om allerlei vogels waar te nemen. Tip: sta eens vroeg op en ervaar de zonsopkomst in de duinen. Een geweldige ervaring, mits het niet bewolkt is natuurlijk.

De Dennen

Bosgebied De Dennen maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Duinen van Texel. Aan het begin van de 20ste eeuw plantte Staatsbosbeheer voornamelijk dennen, vandaar de naam ‘De Dennen’. Het bos was oorspronkelijk bedoeld voor de houtproductie, maar dat is al lang niet meer het geval. Vandaag de dag is het een gevarieerd bos met naald- en loofbomen, open plekken en moerasgebieden waar je allerlei broedvogels kunt ontdekken; de grote bonte specht, de goudhaan, de houtsnip of de ransuil. In het vroege voorjaar zijn er veel sneeuwklokjes, een prachtig gezicht! En ga je in de herfst op pad? Kijk dan uit naar de vele paddenstoelen. 

BBQ-terrein de Dennen

Zin om eens in de bossen te barbecueën? Dat kan! In de bossen van De Dennen is een barbecueplaats waar je gratis gebruik van kunt maken. Ook is er een toilet aanwezig. Dus koelbox en barbecuegereedschap mee en genieten maar. 

Oorlogsmonument Lancaster ND-421

In de nacht van 15 januari 1944 vlogen 500 Engelse bommenwerpers naar Brunswijk in Duitsland. Na een groot luchtgevecht werden 38 vliegtuigen neergeschoten, ook de Lancaster ND-421. Het Engels gevechtsvliegtuig stortte uiteindelijk neer op de plek waar nu een herdenkingsmonument staat. Vijf bemanningsleden kwamen daarbij om.

Parkeerplaats uitkijktoren Fonteinsnol

Parkeren is mogelijk bij parkeerplaats Fonteinsnol. Check 'praktisch' voor alle info.

Download route

Wat is het duinlandschap van Nationaal Park Duinen van Texel met zijn afwisselende natuur toch mooi! Dichte bossen, open duinen, heidevelden, kwelders en uitgestrekte zandstranden, een ideaal gebied om met je kinderen op ontdekkingstocht te gaan. De wandeling ‘Kinderroute Fonteinsnol’ vlakbij uitkijktoren Fonteinsnol is een ideale manier om een deel van dit prachtige duinlandschap op Texel te ontdekken.

Parkeren en startpuntDe route start aan de parkeerplaats aan de Rozendijk 29 in Den Burg.
Afstand3 km
BewegwijzeringDe route is niet bewegwijzerd, maar via bovenstaand kaartje prima te volgen. VVV Texel heeft de route samengesteld en beschreven.
Wandelroute voor kinderen

Wandelen door het duinlandschap van Texel

De 2,7 kilometer lange wandelroute Fonteinsnol gaat over onverharde paden, maar is ook gewoon geschikt voor kinderwagens. Een ideale wandelroute voor gezinnen met kleine kinderen dus. De wandeling begint gelijk goed, want bij de start is een speelbos waar kinderen zich urenlang kunnen vermaken. Beklim net na het speelbos uitkijktoren Fonteinsnol. Vanaf het uitkijkplatform op deze houten toren heb je een prachtig uitzicht over Texel. Ontdek ook het oorlogsmonument van het neergestorte Engelse vliegtuig vlak bij de uitkijktoren. Wandel verder door de Texelse bossen. Halverwege de wandeling ontdek je bospaviljoen ’t Turfveld en een prachtig uitzicht over de duinen. Wat is de wandelroute Fonteinsnol toch genieten!

Zien en doen bij Kinderroute Fonteinsnol

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.