Rondje Texel

Download route
Waar ben ik?
49 km

Nationaal Park Duinen van Texel

Wat zijn de duinen van Texel toch mooi! Het duinlandschap is heel afwisselend met veel natte duinvalleien, droge duinen, besloten bossen, heidevelden, kwelders en uitgestrekte strandvlakten. Ontdek al wandelend of fietsend dit uitgestrekte gebied. Spot de vele trekvogels zoals grutto’s en lepelaars die, op de grens van water en land, over Texel vliegen. Vooral waterrijke plekken zoals De Slufter en De Muy zijn ideale plekken om allerlei vogels waar te nemen. Tip: sta eens vroeg op en ervaar de zonsopkomst in de duinen. Een geweldige ervaring, mits het niet bewolkt is natuurlijk.

De Dennen

Bosgebied De Dennen maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Duinen van Texel. Aan het begin van de 20ste eeuw plantte Staatsbosbeheer voornamelijk dennen, vandaar de naam ‘De Dennen’. Het bos was oorspronkelijk bedoeld voor de houtproductie, maar dat is al lang niet meer het geval. Vandaag de dag is het een gevarieerd bos met naald- en loofbomen, open plekken en moerasgebieden waar je allerlei broedvogels kunt ontdekken; de grote bonte specht, de goudhaan, de houtsnip of de ransuil. In het vroege voorjaar zijn er veel sneeuwklokjes, een prachtig gezicht! En ga je in de herfst op pad? Kijk dan uit naar de vele paddenstoelen. 

BBQ-terrein de Dennen

Zin om eens in de bossen te barbecueën? Dat kan! In de bossen van De Dennen is een barbecueplaats waar je gratis gebruik van kunt maken. Ook is er een toilet aanwezig. Dus koelbox en barbecuegereedschap mee en genieten maar. 

Speelbos Fonteinsnol

Kinderen kunnen op de Fonteinsnol hun hart ophalen. Dit duingebied is een echt bosspeelplek. Op de uitkijktoren klimmen, hutten bouwen met losliggende takken, roetsjen van de glijbaan of spelen met het treintje in de speeltuin. Het kan hier allemaal. Urenlang speelplezier gegarandeerd.

Museum Kaap Skil

Beleef de roemruchte zeegeschiedenis van Texel in het museum Kaap Skil. Leer alles over de zee; visserij, scheepvaart, jutterij en het belang van Texel in de 17de eeuw. In die tijd was Texel namelijk een belangrijk knooppunt voor de scheepvaart. Ontdek eeuwenoude scheepswrakken, ’s werelds grootste maritieme maquette en andere unieke vondsten. In de zomermaanden vind je achter het museum een waar openluchtmuseum met authentieke vissershuisjes, een graanmolen, de jutterij en oude ambachten.

Vuurtoren Texel

Deze 47 meter hoge vuurtoren staat op het noordelijke puntje van Texel. Wist je dat deze vuurtoren uit 1864 ook te beklimmen is? Via de oude stalen wenteltrap van 118 treden beklim je de zes verdiepingen van de toren. Op de top van de toren kijk je vanaf drie kanten over de zee. Bij helder weer kijk je uit over Vlieland, Wieringen en Den Helder. En in de avond doet de toren nog gewoon zijn werk.

Ecomare

In dit natuurmuseum en zeehondenopvang is van alles te zien en te beleven. In het interactieve museum kom je van alles te weten over het Werelderfgoed Waddenzee, de Noordzee en de natuur op Texel. Ontdek reusachtige walvisskeletten, ga op onderzoek in Waddenstad of sta oog in oog met een zeehond. Nergens anders kun je zeehonden van zo dichtbij bewonderen. Spot allerlei soorten vissen in het zeeaquarium en neem een kijkje bij de vogelopvang.  

Maritiem- en Juttersmuseum Flora

Beleef de wereld van het strandjutten in dit familiemuseum. In de loop der jaren heeft het museum veel strandvondsten verzameld die je allemaal in het museum kunt ontdekken. Bekijk de verschillende films en exposities, beleef boeiende verhalen en bezoek het museumcafé terwijl de kinderen zich vermaken in de speeltuin.

Parkeerplaats uitkijktoren Fonteinsnol

Parkeren is mogelijk bij parkeerplaats Fonteinsnol. Check 'praktisch' voor alle info.

Download route

Wat is Texel toch een prachtig eiland! Het eiland heeft alles in zich voor een heerlijke vakantie of een topdagje uit. Maar wist je dat je er ook fantastisch kunt fietsen? Het Rondje Texel is een ideale manier om al fietsend dit prachtige eiland te ontdekken.

ParkerenUitkijktoren Fonteinsnol ligt midden in de bossen. De dichtstbijzijnde parkeergelegenheid is bij Parkeerplaats Fonteinsnol. Navigeer hiervoor naar Rozendijk 29 in Den Burg.
StartpuntVanaf de parkeerplaats fiets je over de Rozendijk in zuidoostelijke richting naar knooppunt 5
Afstand49 km
KnooppuntenRichting 5 – 11 – 45 – 26 – 41 – 42 – 39 – 38 – 37 – 36 – 35 – 32 – 31 – 29 – 28 – 27 – 22 – 21 – 20 – 17 – 16 – 15 – richting 5
fietsen Rondje Texel
Vuurtoren Texel

Fietsen op Texel

De fietsroute start bij de parkeerplaats Fonteinsnol waar je ook een uitkijktoren kunt beklimmen. Vanaf de top van deze uitkijktoren heb je niet alleen een prachtig uitzicht over bosgebied De Dennen, maar ook over de duinen, de zee en het Texelse landschap. Via het weidse Texelse landschap voert de route vervolgens naar het oostelijke deel van het eiland. Bezoek het museum Kaap Skil en beleef de roemruchte zeegeschiedenis van Texel: ontdek onder andere eeuwenoude scheepswrakken, de grootste maritieme maquette ter wereld en andere unieke vondsten. Daarna fiets je in noordelijke richting langs de Waddenzee af, wat een vergezichten!

Vervolgens kom je uit bij het noordelijkste puntje van het eiland en ontdek je de Vuurtoren Texel. Tip: beklim deze 47 meter hoge vuurtoren en ontdek mooie vergezichten. Daarna vervolg je de route die je door het Nationaal Park Duinen van Texel voert. Het duinlandschap is heel afwisselend, want je ontdekt onder andere natte duinvalleien, droge duinen, heidevelden, kwelders en bossen. Ook ligt hier Ecomare, waar je niet alleen alles te weten komt over de Waddenzee, maar je kunt er ook zeehonden van dichtbij bewonderen in de zeehondenopvang. Ten slotte voert het Rondje Texel terug naar het startpunt bij de Fonteinsnol. Kortom, fietsen op Texel is genieten.

Zien en doen bij Rondje Texel

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.