Fietsroute Castricum – Egmond – Bergen

Download route
Waar ben ik?
55 km

Noordhollands Duinreservaat

Ontdek het Noordhollands Duinreservaat, een enorm duingebied van ruim 5.000 hectare dat zich uitstrekt van Bergen tot Zandvoort. Het is daarmee een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Ontdek het afwisselende landschap: de glooiende duinen, het idyllische strand, de groene binnenduinrandbossen en de hoogteverschillen. Hierdoor zijn er ook veel verschillende planten en dieren te vinden. Boek een van de vele activiteiten die vanuit bezoekerscentrum De Hoep worden georganiseerd of ga zelf al wandelend of fietsend op pad.

Papenberg

Sta je op deze golvende uitkijktoren dan sta je ook op het hoogste punt van de Papenberg, een prachtig duingebied aan de rand van Castricum. Aan het eind van de 18de eeuw was de Papenberg decor van de Slag bij Castricum en werd er gevochten tussen een Russisch-Engels invasieleger en Nederlands-Franse troepen. Vanaf de duinen had je goed zicht op de troepen, strategisch gezien dus een ideaal punt. Vandaag de dag gaat het er heel wat rustiger aan toe. Ontdek de trap onderaan de Papenberg die leidt naar de uitkijktoren of de onlangs aangepaste padenstructuur. Ook de duinrel, een smalle waterloop met ijzerrijk duinwater, is onderaan de duin te vinden.

Castricum

Naast uitkijktoren Papenberg en museum Huis van Hilde is er nog veel meer te zien en te doen in de kustplaats Castricum. Natuurlijk is er de zee. Zandkastelen bouwen, surfen en kiten of gewoon relaxen op het strand. Het programma voor een dagje aan zee is zo gevuld. Of bezoek een voorstelling in het theater Koningsduyn, pik een film in de lokale bioscoop of breng een bezoek aan de Tuin van Kapitein Rommel, een groen paradijsje midden in Castricum. Voor een hapje of drankje kun je vervolgens terecht in een van de cafés en restaurants die dit dorp rijk is.  

Egmond aan Zee

In deze badplaats is van alles te zien en te ontdekken. Uiteraard is de zee, het strand en de duinen dé hotspots van Egmond. Maak een strandwandeling, ga lekker zonnen en zwemmen of kom tot rust in de duinen en ontdek Schotse Hooglanders. Maar Egmond is nog veel meer. Bewonder de bollenvelden in het voorjaar die dan prachtig in bloei staan, de maritieme geschiedenis die je vandaag de dag nog in het dorp terugziet of de abdij van Egmond. Of ga lekker winkelen om vervolgens neer te strijken op een gezellig terras.

Abdij van Egmond

Al meer dan 1000 jaar is de Abdij van Egmond de plek waar Benedictijnse monniken samenkomen en dagelijks bidden. Bewonder de prachtige abdij, maak een heerlijke wandeling door de abdijtuin, snuffel door de abdijwinkel waar je lokale abdijkaas en -bier kunt kopen en ontdek alles over de Sint Adelbertabdij in het kleine museum. Je waant je terug in de tijd. En de toegang? Die is gratis.

Bergen aan Zee

Wie aan Bergen aan Zee denkt, denkt aan de zee en het strand. En dat is niet voor niets. Je kunt hier genieten van een lange kuststrook met kilometers zandstrand achter prachtige duinen van het Noordhollands Duinreservaat en de Schoorlse Duinen. Bovendien is het kustdorp als sinds de 19de eeuw een inspiratiebron voor vele kunstenaars.  

Alkmaar

Alkmaar is met zijn wereldberoemde kaasmarkt niet alleen dé kaasstad van Nederland, maar deze stad vlak bij het strand en de duinen biedt nog veel meer. Ontdek het oude centrum met prachtig oude monumenten zoals de Waag en het huis met de kogel, de vele hofjes verscholen achter prachtige poorten en gevels en de knusse winkelstraten. Om vervolgens neer te strijken op een van de talloze, gezellige terrasjes die deze stad rijk is. Nog niet genoeg gezien? Bezoek dan het Kaasmuseum of het Biermuseum.

Alkmaardermeer

Tegenwoordig is het Alkmaardermeer een recreatiegebied waarop je heerlijk kunt varen, windsurfen en andere vormen van watersport kunt beoefenen. Maar wist je dat het meer van oorsprong een veengebied is, ontstaan uit moeras? In de middeleeuwen ontgon men het veen tot landbouwgebied. Sloten werden gegraven om het overtollige water weg te laten lopen naar de veenrivier. Bij storm en hoogwater konden stukken land langs de rivier wegspoelen. Hierdoor ontstond steeds meer open water. Door de Allerheiligenvloed in 1170 heeft het Alkmaardermeer grotendeels zijn huidige vorm gekregen.

Museum Huis van Hilde

Aan de rand van Castricum, op weg naar uitkijktoren Papenberg, vind je het archeologiemuseum Huis van Hilde, een verrassend leuk museum als je meer wilt weten over de geschiedenis van Noord-Holland. Ontdek tal van archeologische vondsten, kijk oog in oog met levensechte maar ‘eeuwenoude’ mensfiguren die op basis van gevonden skeletten zijn gereconstrueerd of beleef de geschiedenis in het ArcheoLab

Uitkijkpunt Noordhollands Duinreservaat

Een prachtig uitzicht op het Noordhollands Duinreservaat vind je op dit uitkijkpunt. Het is even klimmen, maar gelukkig staan er een drietal bankjes. Een ideale rustplek.

Parkeerplaats Papenberg

Er is parkeergelegenheid vlakbij archeologiemuseum Huis van Hilde. Check 'praktisch' voor alle info.

Download route

Fietsen door het Noordhollands Duinreservaat is verrassend leuk. Je ontdek niet alleen glooiende duinen, maar ook binnenduinrandbossen, flinke hoogteverschillen, leuke plaatsjes zoals Bergen aan Zee en natuurlijk idyllisch strand en de Noordzee. Fietsroute Castricum – Egmond – Bergen is een ideale manier om deze omgeving te ontdekken.

ParkerenEr is een grote parkeerplaats bij het station van Castricum, tegenover het Archeologiemuseum Huis van Hilde. Navigeer hiervoor naar P&R Castricum Station, Kramersweg 1 in Castricum.
StartpuntVanaf de parkeerplaats fiets je in westelijke richting richting Puikman. Die straat is gelegen aan het fietsknooppuntennetwerk. Volg de borden in zuidelijke richting naar knooppunt 23.
Afstand55 km
KnooppuntenRichting 23 – 35 – 34 – 14 – 25 – 29 – 30 – 31 – 4 – 5 – 8 – 7 – 6 – 73 – 33 – 34 – 27 – 26 – 17 – 16 – richting 23
Egmond aan Zee in de duinen van Noord-Holland
Egmond aan Zee

Fietsen door de Noord-Hollandse duinen

De fietsroute start aan de rand van Castricum, namelijk bij de voet van de Papenberg. Ontdek de trap onderaan deze berg die leidt naar de moderne uitkijktoren. Vanaf de top van uitkijktoren Papenberg ontdek je de mooiste vergezichten over de duinen en de zee.

Vervolgens start je de fietsroute door het Noordhollands Duinreservaat. Dit duingebied is enorm, want het strekt helemaal uit van Bergen tot Zandvoort. Onderweg is de omgeving heel afwisselend en ontdek je onder andere glooiende duinen en groen binnenduinrandbossen. Ook bij het uitkijkpunt Noordhollands Duinreservaat heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. Tip: wijk ter hoogte van Egmond-Binnen even af van de route, want aan de rand van deze plaats ontdek je een prachtige abdij. Of sla even af bij Egmond aan den Hoef om naar Egmond aan Zee te gaan, want deze badplaats is dé hotspot voor zon, zee en strand.

De fietsroute voert vervolgens verder dwars door de Noord-Hollandse duinen. In het plaatsje Bergen aan Zee is het genieten. Niet alleen van het lange strand achter de duinen, maar het plaatsje zelf was vroeger een inspiratiebron voor kunstenaars. Daarna fiets je verder via de duinen naar Alkmaar. Stap er vooral even af, want deze stad staat onder andere bekend om zijn kazen, de Waag en de vele hofjes. Ten slotte voert de route via Heiloo en Limmen terug naar de Papenberg, het begin van deze fietsroute. Kortom, fietsen door de Noord-Hollandse duinen is genieten van duinen, zee en strand.

Andere fietsroutes in de omgeving van uitkijktoren Papenberg

Kun je geen genoeg krijgen van deze regio? Ontdek de andere fietsroutes in de omgeving, zoals de route Fietsen rond de Zaanse Schans die onder meer langs uitkijktoren Kalverpolder voert.

Zien en doen bij Fietsroute Castricum – Egmond – Bergen

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.