Uitkijktoren Kalverpolder

Terug Zaandam · Noord-Holland
2013
10 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim deze op zijn omgeving geïnspireerde houten uitkijktoren en ontdek niet alleen prachtig veenweidegebied, maar ook de wereldberoemde en historische Zaanse Schans.
Beklim deze op zijn omgeving geïnspireerde houten uitkijktoren en ontdek niet alleen prachtig veenweidegebied, maar ook de wereldberoemde en historische Zaanse Schans.

De Zaanse houtzaagmolen Het Jonge Schaap heeft het eikenhout voor deze uitkijktoren gezaagd.

2013
10 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open

Foto's van de Uitkijktoren Kalverpolder

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

De Zaanse houtzaagmolen Het Jonge Schaap heeft het eikenhout voor deze uitkijktoren gezaagd.

Schansend 7 · 1509 AW Zaandam

Bewonder het ontwerp

Een beetje verscholen achter het Zaans Museum staat deze 10 meter hoge, open uitkijktoren. Het ontwerp zelf is opvallend te noemen. De uitkijktoren Kalverpolder heeft een uitdagende constructie en is volledig gemaakt van ‘lokaal’ eikenhout. Het hout is namelijk deels gezaagd in de Zaanse houtzaagmolen ‘Het Jonge Schaap’ en is gebouwd door een Zaanse molenbouwer. De ontwerper, Daf-architecten, gaat bij haar ontwerpen altijd het gesprek aan met de context. In dit geval is dat het trilveen, de brede watergangen van de Kalverpolder en de houten industriemolens aan de Zaan. Het prachtige uitzicht en de lokale houtbouw resulteerde in dit opvallende ontwerp waarbij de houtconstructie van de uitkijktoren een moderne uitwerking heeft gekregen. Ambachtelijke houtverbindingen houden de open constructie bij elkaar. Op het bordes en het enorme uitkijkplatform kijk je prachtig uit op het omliggende, typisch Hollandse landschap.

Uitkijktoren Kalverpolder bij de Zaanse Schans

Check de leukste feitjes

Uitkijktoren op schaal

Daf-architecten besloot het ontwerp met zijn uitdagende constructie eerst uit te werken op schaal. Het bureau koos voor een eikenhouten maquette op een schaal van 1:20. De lokale molenbouwer heeft de uitkijktoren vervolgens op basis van deze maquette in de fabriek zo gemaakt dat het ter plaatse in elkaar gezet kon worden.

Wereldberoemde hotspot

Vanaf de top van de uitkijktoren kijk je niet alleen prachtig uit op de Zaanse Schans, deze oer-Hollandse en wereldberoemde hotspot is vanaf de uitkijktoren ook makkelijk te bezoeken. Wandel binnen een paar minuten naar de ingang van de Zaanse Schans en waan jezelf, met een aantal andere toeristen ?, even terug in Holland van weleer. 

Uitzicht op de Kalverpolder

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je op Texel uitkijktoren Fonteinsnol, in Castricum uitkijktoren Papenberg en op de Marker Wadden uitkijktoren De Steltloper. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Zaans Museum

De Zaanstreek was vroeger het grootste industriële gebied van Europa met zijn vele molens en fabrieken. Heel wat producten zijn in deze streek gemaakt; van meel tot schepen en van lijnolie tot keukens. Ontdek en ervaar deze bloeiende periode in ‘De Zaanstreek maakt het’. Beleef daarnaast ook de Verkade Experience waar je je in een oude chocolade- en koekjesfabriek waant. Waar de originele machines nog volop draaien en je voor even een echt Verkade meisje of jongen mag zijn. Op en top beleving voor jong en oud! Wist je trouwens dat de beroemde schilder Claude Monet fan was van de Zaanstreek? Veel van zijn schilderijen zijn op deze streek geïnspireerd. Twee van deze schilderijen vind je zelfs in het Zaans Museum!

Meer weten

Zaanse Schans

Jaarlijks komen vele toeristen van over de hele wereld naar de Zaanse Schans en dat is natuurlijk niet voor niets. Op de Zaanse Schans herleven de 18de en 19de eeuw. Ervaar hoe de mensen in die tijd leefden en werkten met zijn vele molens, schuren, werkplaatsen, groene houten huizen en Nederlandse iconen als Albert Heijn. Hollandser krijg je het niet, alsof je zo in de geschiedenis stapt. Vandaag de dag wordt er op de Zaanse Schans nog volop gewerkt en zijn alle huizen bewoond. Een unieke ervaring! Wandel langs het Bakkerijmuseum en snuif de geuren op van versgebakken koekjes. Ontdek het pakhuis en zie hoe klompen gemaakt worden en bezoek het kleine kruidenierswinkeltje waaruit supermarktketen Albert Heijn is voortgekomen. Stap binnen bij een vissershuisje uit 1850, maak een fiets- of vaartocht en snuffel door allerlei winkeltjes. Een en al ‘living history’. En de entree? Die is helemaal gratis! Voor het bezoeken van de attracties zelf wordt wel entree gevraagd.

Meer weten

Kalverpolder

Vanaf de uitkijktoren kijk je weids uit over de Kalverpolder, een oud veenweidegebied. Oorspronkelijk was dit een veengebied dat enkele meters boven de zeespiegel lag. In de 11de eeuw werd het ontgonnen, waardoor ontwateringssloten werden gegraven. Aan het einde van de 12de eeuw overstroomde dit gebied een aantal keren. Hierna werden dijken aangelegd en versterkt, zoals de Hoge Dijk in Zaandam. Tegenwoordig vind je er veel rietlanden en komen er een aantal bijzondere dieren voor die alleen in veenweidegebieden voorkomen, zoals de libel vroege glazenwasser en grutto’s.

Meer weten

Zaandam

Zaandam, gelegen aan rivier de Zaan, was vroeger het hart van het oudste industriegebied van Europa. In het centrum van Zaandam zie je daar nog duidelijke sporen van terug. Ontdek het monumentale Honig Breethuis en ervaar hoe een Zaanse koopmansfamilie anno 1830 leefde. Of bezoek het Czaar Peterhuisje, gebouwd in 1632, een van de oudste houten huisjes van Nederland. Tsaar Peter de Grote verbleef er kort voordat hij vertrok naar de V.O.C. werven in Amsterdam. Geen zin in cultuur snuiven? Langs het water zijn kleine en grotere winkels in overvloed, dus slenter gezellig rond waarna je heerlijk kunt neerstrijken bij een van de terrasjes of cafeetjes.

Meer weten

Parkeerplaats uitkijktoren Kalverpolder

Vlak bij uitkijktoren Kalverpolder is volop parkeergelegenheid. Check 'praktisch' voor alle info.

Meer weten

Openingstijden

De uitkijktoren is dagelijks geopend. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Uitkijktoren Kalverpolder ligt aan de rand van de Zaanse Schans. Bij de ingang van deze oer-Hollandse hotspot is een enorme parkeerplaats voor zowel auto’s als touringcars. Navigeer naar Schansend 7 in Zaandam. Let op: parkeren is niet gratis. De kosten zijn € 11,- per dag. Uitkijktoren Kalverpolder is om het Zaans Museum aan je rechterkant. Via het Kalverpolderpad wandel je in enkele minuten naar uitkijktoren Kalverpolder.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren Kalverpolder

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

tip

Zaanse Schans

Jaarlijks komen vele toeristen van over de hele wereld naar de Zaanse Schans en dat is natuurlijk niet voor niets. Op de Zaanse Schans herleven de 18de en 19de eeuw. Ervaar hoe de mensen in die tijd leefden en werkten met zijn vele molens, schuren, werkplaatsen, groene houten huizen en Nederlandse iconen als Albert Heijn. Hollandser krijg je het niet, alsof je zo in de geschiedenis stapt. Vandaag de dag wordt er op de Zaanse Schans nog volop gewerkt en zijn alle huizen bewoond. Een...

Meer weten

Zien en doen bij Uitkijktoren Kalverpolder

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De 6 mooiste herfstwandelingen in de Nederlandse natuur

03 okt 2022

Ontdek de prachtige herfstkleuren in de natuur. Bekijk het eens op hoogte en beklim een uitkijktoren. Dit zijn de 6 mooiste herfstwandelingen in de Nederlandse natuur.

5 uitkijktorens op bijzondere locaties

05 aug 2022

Een bezoek aan een uitkijktoren is al een belevenis op zich, maar deze 5 uitkijktorens op bijzondere locaties maken het wel extra speciaal. Ontdek ze in dit blogbericht.