Uitkijktoren Kalverpolder - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Kalverpolder

Terug Zaandam · Noord-Holland
Beklim deze op zijn omgeving geïnspireerde houten uitkijktoren en ontdek niet alleen prachtig veenweidegebied, maar ook de wereldberoemde en historische Zaanse Schans.
2013
10 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2013
10 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim deze op zijn omgeving geïnspireerde houten uitkijktoren en ontdek niet alleen prachtig veenweidegebied, maar ook de wereldberoemde en historische Zaanse Schans.

De Zaanse houtzaagmolen Het Jonge Schaap heeft het eikenhout voor deze uitkijktoren gezaagd.

Foto's van de Uitkijktoren Kalverpolder

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

De Zaanse houtzaagmolen Het Jonge Schaap heeft het eikenhout voor deze uitkijktoren gezaagd.

Schansend 7 · 1509 AW Zaandam

Bewonder het ontwerp

Een beetje verscholen achter het Zaans Museum staat deze 10 meter hoge, open uitkijktoren. Het ontwerp zelf is opvallend te noemen. De uitkijktoren Kalverpolder heeft een uitdagende constructie en is volledig gemaakt van ‘lokaal’ eikenhout. Het hout is namelijk deels gezaagd in de Zaanse houtzaagmolen ‘Het Jonge Schaap’ en is gebouwd door een Zaanse molenbouwer. De ontwerper, Daf-architecten, gaat bij haar ontwerpen altijd het gesprek aan met de context. In dit geval is dat het trilveen, de brede watergangen van de Kalverpolder en de houten industriemolens aan de Zaan. Het prachtige uitzicht en de lokale houtbouw resulteerde in dit opvallende ontwerp waarbij de houtconstructie van de uitkijktoren een moderne uitwerking heeft gekregen. Ambachtelijke houtverbindingen houden de open constructie bij elkaar. Op het bordes en het enorme uitkijkplatform kijk je prachtig uit op het omliggende, typisch Hollandse landschap.

Uitkijktoren Kalverpolder

Check de leukste feitjes

Uitkijktoren op schaal

Daf-architecten besloot het ontwerp met zijn uitdagende constructie eerst uit te werken op schaal. Het bureau koos voor een eikenhouten maquette op een schaal van 1:20. De lokale molenbouwer heeft de uitkijktoren vervolgens op basis van deze maquette in de fabriek zo gemaakt dat het ter plaatse in elkaar gezet kon worden.

Wereldberoemde hotspot

Vanaf de top van de uitkijktoren kijk je niet alleen prachtig uit op de Zaanse Schans, deze oer-Hollandse en wereldberoemde hotspot is vanaf de uitkijktoren ook makkelijk te bezoeken. Wandel binnen een paar minuten naar de ingang van de Zaanse Schans en waan jezelf, met een aantal andere toeristen ?, even terug in Holland van weleer. 

Uitzicht vanaf uitkijktoren Kalverpolder
Uitzicht op de Kalverpolder

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je op Texel uitkijktoren Fonteinsnol, in Castricum uitkijktoren Papenberg en op de Marker Wadden uitkijktoren De Steltloper. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is dagelijks geopend. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Uitkijktoren Kalverpolder ligt aan de rand van de Zaanse Schans. Bij de ingang van deze oer-Hollandse hotspot is een enorme parkeerplaats voor zowel auto’s als touringcars. Navigeer naar Schansend 7 in Zaandam. Let op: parkeren is niet gratis. De kosten zijn € 11,- per dag. Uitkijktoren Kalverpolder is om het Zaans Museum aan je rechterkant. Via het Kalverpolderpad wandel je in enkele minuten naar uitkijktoren Kalverpolder.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren Kalverpolder

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Kalverpolder

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.