Rondje Kalverpolder – wandelroute Zaandam

Download route
Waar ben ik?
3 km

Kalverpolder

Vanaf de uitkijktoren kijk je weids uit over de Kalverpolder, een oud veenweidegebied. Oorspronkelijk was dit een veengebied dat enkele meters boven de zeespiegel lag. In de 11de eeuw werd het ontgonnen, waardoor ontwateringssloten werden gegraven. Aan het einde van de 12de eeuw overstroomde dit gebied een aantal keren. Hierna werden dijken aangelegd en versterkt, zoals de Hoge Dijk in Zaandam. Tegenwoordig vind je er veel rietlanden en komen er een aantal bijzondere dieren voor die alleen in veenweidegebieden voorkomen, zoals de libel vroege glazenwasser en grutto’s.

Zaanse Schans

Jaarlijks komen vele toeristen van over de hele wereld naar de Zaanse Schans en dat is natuurlijk niet voor niets. Op de Zaanse Schans herleven de 18de en 19de eeuw. Ervaar hoe de mensen in die tijd leefden en werkten met zijn vele molens, schuren, werkplaatsen, groene houten huizen en Nederlandse iconen als Albert Heijn. Hollandser krijg je het niet, alsof je zo in de geschiedenis stapt. Vandaag de dag wordt er op de Zaanse Schans nog volop gewerkt en zijn alle huizen bewoond. Een unieke ervaring! Wandel langs het Bakkerijmuseum en snuif de geuren op van versgebakken koekjes. Ontdek het pakhuis en zie hoe klompen gemaakt worden en bezoek het kleine kruidenierswinkeltje waaruit supermarktketen Albert Heijn is voortgekomen. Stap binnen bij een vissershuisje uit 1850, maak een fiets- of vaartocht en snuffel door allerlei winkeltjes. Een en al ‘living history’. En de entree? Die is helemaal gratis! Voor het bezoeken van de attracties zelf wordt wel entree gevraagd.

Zaans Museum

De Zaanstreek was vroeger het grootste industriële gebied van Europa met zijn vele molens en fabrieken. Heel wat producten zijn in deze streek gemaakt; van meel tot schepen en van lijnolie tot keukens. Ontdek en ervaar deze bloeiende periode in ‘De Zaanstreek maakt het’. Beleef daarnaast ook de Verkade Experience waar je je in een oude chocolade- en koekjesfabriek waant. Waar de originele machines nog volop draaien en je voor even een echt Verkade meisje of jongen mag zijn. Op en top beleving voor jong en oud! Wist je trouwens dat de beroemde schilder Claude Monet fan was van de Zaanstreek? Veel van zijn schilderijen zijn op deze streek geïnspireerd. Twee van deze schilderijen vind je zelfs in het Zaans Museum!

Zaandam

Zaandam, gelegen aan rivier de Zaan, was vroeger het hart van het oudste industriegebied van Europa. In het centrum van Zaandam zie je daar nog duidelijke sporen van terug. Ontdek het monumentale Honig Breethuis en ervaar hoe een Zaanse koopmansfamilie anno 1830 leefde. Of bezoek het Czaar Peterhuisje, gebouwd in 1632, een van de oudste houten huisjes van Nederland. Tsaar Peter de Grote verbleef er kort voordat hij vertrok naar de V.O.C. werven in Amsterdam. Geen zin in cultuur snuiven? Langs het water zijn kleine en grotere winkels in overvloed, dus slenter gezellig rond waarna je heerlijk kunt neerstrijken bij een van de terrasjes of cafeetjes.

Parkeerplaats uitkijktoren Kalverpolder

Vlak bij uitkijktoren Kalverpolder is volop parkeergelegenheid. Check 'praktisch' voor alle info.

Download route

Jaarlijks bezoeken duizenden toeristen het wereldberoemde Zaanse Schans in Zaandam, maar het nabijgelegen weidse en oer-Hollandse landschap van de Kalverpolder is beslist een ontdekking waard. Het is hier namelijk heerlijk wandelen. Rondje Kalverpolder – wandelroute Zaandam is een ideale manier om dit oud veenweidegebied te ontdekken.

ParkerenUitkijktoren Kalverpolder ligt aan de rand van de Zaanse Schans. Bij de ingang van deze oer-Hollandse hotspot is een enorme parkeerplaats voor zowel auto’s als touringcars. Navigeer naar Schansend 7 in Zaandam. Let op: parkeren is niet gratis. De kosten zijn € 11,- per dag.
StartpuntAan de noordkant van de parkeerplaats.
Afstand3 km
KnooppuntenRichting 24 – 40 – 41 – richting 24
Kalverpolder
De Kalverpolder

Wandelen door de Kalverpolder: Rondje Kalverpolder

De wandelroute loopt dwars door het vrij toegankelijke Zaanse Schans. Stap terug in de tijd en ervaar hoe mensen leefden en werkten in de 18de en 19de eeuw. Wandel langs molens, oude schuren en werkplaatsen, Hollandser krijg je het niet. Ook wandel je langs rivier de Zaan met aan de ene kant uitzicht over Zaandam, het hart van het oudste industriegebied van Nederland, en aan de andere kant de Kalverpolder. Tijdens de wandeling loop je over de paden dwars door dit oude veenweidegebied dat tien eeuwen geleden werd ontgonnen. Heb jij al grutto’s en libellen gespot? Aan het einde van de wandelroute kom je langs uitkijktoren Kalverpolder die net voor het Zaans Museum staat. Als je tijd over hebt, is een bezoek aan dit ontdekmuseum beslist een aanrader. Of bezoek het oude Zaandam waar je vervolgens heerlijk kunt uitrusten op een terrasje of in een van de cafés die dit stadje rijk is. Het Rondje Kalverpolder is een heerlijke wandeling!

Zien en doen bij Rondje Kalverpolder – wandelroute Zaandam

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.