NS-wandeling Noordhollands Duinreservaat

Download route
Waar ben ik?
15 km

Noordhollands Duinreservaat

Ontdek het Noordhollands Duinreservaat, een enorm duingebied van ruim 5.000 hectare dat zich uitstrekt van Bergen tot Zandvoort. Het is daarmee een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Ontdek het afwisselende landschap: de glooiende duinen, het idyllische strand, de groene binnenduinrandbossen en de hoogteverschillen. Hierdoor zijn er ook veel verschillende planten en dieren te vinden. Boek een van de vele activiteiten die vanuit bezoekerscentrum De Hoep worden georganiseerd of ga zelf al wandelend of fietsend op pad.

Papenberg

Sta je op deze golvende uitkijktoren dan sta je ook op het hoogste punt van de Papenberg, een prachtig duingebied aan de rand van Castricum. Aan het eind van de 18de eeuw was de Papenberg decor van de Slag bij Castricum en werd er gevochten tussen een Russisch-Engels invasieleger en Nederlands-Franse troepen. Vanaf de duinen had je goed zicht op de troepen, strategisch gezien dus een ideaal punt. Vandaag de dag gaat het er heel wat rustiger aan toe. Ontdek de trap onderaan de Papenberg die leidt naar de uitkijktoren of de onlangs aangepaste padenstructuur. Ook de duinrel, een smalle waterloop met ijzerrijk duinwater, is onderaan de duin te vinden.

Castricum

Naast uitkijktoren Papenberg en museum Huis van Hilde is er nog veel meer te zien en te doen in de kustplaats Castricum. Natuurlijk is er de zee. Zandkastelen bouwen, surfen en kiten of gewoon relaxen op het strand. Het programma voor een dagje aan zee is zo gevuld. Of bezoek een voorstelling in het theater Koningsduyn, pik een film in de lokale bioscoop of breng een bezoek aan de Tuin van Kapitein Rommel, een groen paradijsje midden in Castricum. Voor een hapje of drankje kun je vervolgens terecht in een van de cafés en restaurants die dit dorp rijk is.  

Bezoekerscentrum De Hoep

Bij Bezoekerscentrum De Hoep kom je alles te weten over het zuiveren van water en de Noord-Hollandse duinen. Het centrum organiseert het hele jaar door activiteiten en excursies, ook voor kinderen. In de Hoeptuin leer je hoe het duinlandschap is ontstaan, met zijn bijzondere diersoorten en unieke bomen- en plantengroei. Ontdek de waterpoel en de vogelobservatiewand. Bij de balie zijn rugzakjes verkrijgbaar voor een leuke speurtocht door de tuin.

Egmond aan Zee

In deze badplaats is van alles te zien en te ontdekken. Uiteraard is de zee, het strand en de duinen dé hotspots van Egmond. Maak een strandwandeling, ga lekker zonnen en zwemmen of kom tot rust in de duinen en ontdek Schotse Hooglanders. Maar Egmond is nog veel meer. Bewonder de bollenvelden in het voorjaar die dan prachtig in bloei staan, de maritieme geschiedenis die je vandaag de dag nog in het dorp terugziet of de abdij van Egmond. Of ga lekker winkelen om vervolgens neer te strijken op een gezellig terras.

Museum Huis van Hilde

Aan de rand van Castricum, op weg naar uitkijktoren Papenberg, vind je het archeologiemuseum Huis van Hilde, een verrassend leuk museum als je meer wilt weten over de geschiedenis van Noord-Holland. Ontdek tal van archeologische vondsten, kijk oog in oog met levensechte maar ‘eeuwenoude’ mensfiguren die op basis van gevonden skeletten zijn gereconstrueerd of beleef de geschiedenis in het ArcheoLab

Vogelkijkhut Boetje van Onze Kees

Aan het Hoefijzermeer staat vogelkijkhut Boetje van Onze Kees, een ideale plek om allerlei watervogels te spotten. In de winter ontdek je ook andere vogels, zoals de roerdomp, de ijsvogel en de wilde zwaan.

Uitkijkpunt Noordhollands Duinreservaat

Een prachtig uitzicht op het Noordhollands Duinreservaat vind je op dit uitkijkpunt. Het is even klimmen, maar gelukkig staan er een drietal bankjes. Een ideale rustplek.

Parkeerplaats Papenberg

Er is parkeergelegenheid vlakbij archeologiemuseum Huis van Hilde. Check 'praktisch' voor alle info.

Download route

In het enorme Noordhollands Duinreservaat, dat zich uitstrekt van Bergen tot Zandvoort, is het heerlijk wandelen. Ontdek de 15 kilometer lange wandelroute van de NS die van Castricum dwars door de duinen naar Egmond aan Zee gaat: NS wandeling Noordhollands Duinreservaat. Wat een afwisselend landschap!

StartpuntStation Castricum
EindpuntHet eindpunt van de route is Egmond aan Zee. Neem daarna de bus van Egmond aan Zee naar station Alkmaar. Check voor vertrek de actuele vetrektijden de Reisplanner.
LET OPVoor deze wandeling moet iedere wandelaar in het bezit zijn van een toegangsbewijs van het Noord-Hollands Duinreservaat. Een toegangsbewijs kost € 1,80 en is aan het begin van de route bij een kaartautomaat te koop. Je kunt betalen met pinpas.
Afstand15 km
BewegwijzeringNS-wandelingen volgen meestal de bestaande markeringen van een LAW (wit-rood) of Streekpad (geel-rood). Het NS-logo op de markering tref je alleen aan als de NS-wandeling een aan- of aftak volgt naar/van het station, of als de NS-wandeling twee verschillende LAW’s of andere bewegwijzerde routes met elkaar verbindt.
Meer informatieAlle informatie over de route is te vinden bij de NS.
Noordhollands Duinreservaat
Noordhollands Duinreservaat

Let op: Wil je het Noordhollands Duinreservaat in? Dan is een Duinkaart verplicht. Kaarten zijn te koop bij de automaten aan de rand van het duingebied. Met dit geld wordt dit prachtige duingebied netjes onderhouden.

Wandelen door de Noordhollandse duinen

De wandelroute start bij het treinstation van Castricum. Ontdek museum Huis van Hilde net naast het station, een verrassend leuk archeologiemuseum dat je van alles vertelt over de geschiedenis van Noord-Holland. Beklim de Papenberg en de gelijknamige uitkijktoren. Vanaf dit bijzondere landmark sta je op het hoogste punt van Castricum. De wandelroute ‘NS wandeling Noordhollands Duinreservaat’ voert je dwars door de prachtige natuur van het Noordhollands Duinreservaat. Glooiende duinen, uitgestrekte stranden, binnenduinbossen en flinke hoogteverschillen, dat maakt de Noordhollandse duinen zo mooi en afwisselend. Je wandelt over de Oude Schulpweg waarover schelpvissers vroeger hun karren voorttrokken. Ontdek vervolgens de vogelkijkhut Boetje van onze Kees en De Kwal waar drinkwater wordt gemaakt. Halverwege de wandeling verandert het landschap; je loopt al slingerend over hoge grasduinen en diepe dalen naar het strandplaatsje Egmond aan Zee.

Zin in een hapje of drankje gekregen? Ontdek een aantal eetgelegenheden vlakbij bezoekerscentrum De Hoep. Je moet hiervoor even van de route af. Uiteraard zijn er tal van gezellige terrasjes en restaurants in het centrum van Castricum en nabij het strand van Egmond aan Zee. 

Wat een prachtige route is de NS wandeling Noordhollands Duinreservaat!

Zien en doen bij NS-wandeling Noordhollands Duinreservaat

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.