Uitkijktoren Kruisberg - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Kruisberg

Terug Heemskerk · Noord-Holland
Beklim de bijzondere uitkijktoren Kruisberg midden in het Noordhollands Duinreservaat. Je ontdekt het prachtige duingebied, de zee en, bij helder weer, zelfs Amsterdam.
2023
12,8 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
2023
12,8 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Beklim de bijzondere uitkijktoren Kruisberg midden in het Noordhollands Duinreservaat. Je ontdekt het prachtige duingebied, de zee en, bij helder weer, zelfs Amsterdam.

Wist je dat de komst van deze uitkijktoren op de Kruisberg te danken is aan enthousiaste Heemskerkers? Zij hebben hier lang op bevlogen wijze aandacht voor gevraagd.

Waar ben ik?

Wist je dat de komst van deze uitkijktoren op de Kruisberg te danken is aan enthousiaste Heemskerkers? Zij hebben hier lang op bevlogen wijze aandacht voor gevraagd.

Kruisberg 4A · 1969 MR Heemskerk

Bewonder het ontwerp

Bovenop de 26 meter hoge Kruisberg staat sinds 2023 dit bijzondere ontwerp. Uitkijktoren Kruisberg is gemaakt van cortenstaal en lange houten (en duurzame!) lamellen in waaiervorm wat het een zachte uitstraling geeft en goed opgaat in de omgeving. Het uitzichtpunt, ontworpen door de landschapsarchitecten van BoschSlabbers en uitgewerkt door Studio Martijn Beemsterboer, is geïnspireerd op een vuurtoren: de onderzijde is breed en wordt naar boven toe steeds smaller. Het idee hierachter is dat uitkijktoren Kruisberg net zo’n herkenningspunt langs de kust zal zijn als een vuurtoren.

Trap van uitkijktoren Kruisberg

Ook de binnenkant is een plaatje: de houten lamellen komen hier prachtig in uit. De 56 treden tellende wenteltrap, die zich in het midden van de toren bevindt, brengt je naar de drie etages die de toren telt. Vanaf elke verdieping heb je weer een ander uitzicht op het Noordhollands Duinreservaat. Bijzonder detail: van de eerste naar de tweede verdieping loopt ook een buitentrap waardoor je de natuur nog beter kunt beleven. Vanaf de top kijk je prachtig uit op het omliggende natuurgebied, de Noordzee en met goed weer kun je zelfs Amsterdam spotten. Ga voor meer informatie naar PWN, beheerder van dit gebied en eigenaar van de toren.

Detail uitzichttoren Kruisberg

Check de leukste feitjes

Een toren van de gemeenschap

Niet alleen bij de komst van de toren is de lokale gemeenschap intensief betrokken geweest (zie geschiedenis), maar ook bij het ontwerp. Vertegenwoordigers van de Heemskerkse inwoners, direct omwonenden en verschillende belangenverenigingen, zoals de regionale vogelwerkgroep, hebben allemaal een bijdrage geleverd aan de realisatie ervan. Dit zorgde onder meer voor een beter uitzicht. Ook zijn er, voor liefhebbers van details 😉, roofvogels in het cortenstaal weergegeven.

Duinkaart

Wil je de duinen in? Dan is een Duinkaart verplicht voor iedere volwassene. Koop een duinkaart bij de automaten aan de rand van het duingebied, op een van de verschillende andere verkooppunten, zoals bij bezoekerscentrum De Hoep of de VVV-kantoren in de regio, of heel makkelijk vooraf online. Met dit geld wordt de natuur in deze prachtige duinen netjes onderhouden. Kijk voor meer informatie op PWN, beheerder van het Noordhollands Duingebied.

Zicht op uitkijktoren Kruisberg

Over de geschiedenis van uitkijktoren Kruisberg

Dit is niet de eerste uitkijkpost die op deze plek heeft gestaan. Sinds de Tweede Wereldoorlog stond er op de Kruisberg een brandpost. Vanaf deze post kon men het hele gebied overzien. Eind jaren zeventig van de vorige eeuw raakte de brandpost in verval. Jarenlang heeft er niets gestaan totdat in 2011 WPN een houten uitkijktoren liet bouwen. Na enkele jaren werd die echter onveilig en is daarom in 2020 gesloopt.

De oude uitkijktoren op de Kruisberg
De oude uitkijktoren op de Kruisberg

In principe zou er geen nieuwe uitkijktoren meer komen, omdat wat noordelijker er inmiddels een andere nieuwe toren was gerealiseerd, uitkijktoren Papenberg. Veel mensen uit Heemskerk waren echter gehecht aan ‘hun’ toren en wilden graag dat het herbouwd zou worden, vooral Heemskerker Erwin Kater heeft zich hiervoor hard gemaakt. Er is zelfs een Facebookpagina in het leven geroepen ‘Red de Heemskerkse uitkijktoren’ en een handtekeningenactie voor de herbouw van de toren. En met resultaat: 3,5 jaar na de sloop is een prachtig nieuwe uitkijktoren herrezen. Uiteraard mocht Erwin Kater de eerste bezoeker zijn.

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Kruisberg nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je eveneens in het Noordhollands Duinreservaat uitkijktoren Papenberg, in Zaandam uitkijktoren Kalverpolder en in hartje Amsterdam A’DAM Lookout. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen en kan van zonsopgang tot zonsondergang beklommen worden. Bij schemering sluit de toren automatisch.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Bij of in de omgeving van uitkijktoren Kruisberg kan niet geparkeerd worden. De dichtstbijzijnde parkeergelegenheid is parkeerplaats Kraaienest. Vanaf de parkeerplaats wandel of fiets je in westelijke richting over de Kruisbergweg. Je blijft deze weg 1,7 kilometer vervolgen tot je bij de trap komt die naar de toren leidt. Ook bij Oudendijk 21 in Heemskerk, meer naar het zuiden, kan geparkeerd worden. Bij beide ingangen is een dagkaart automaat voor de verplichte Duinkaart (check de uitkijktorenpagina voor de details). Beide parkeerplaatsen zijn gratis.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen. Let op: ben je de eerste van de dag trek dan de schuifdeur helemaal open tot het in de magneet valt.

Zien en doen bij Uitkijktoren Kruisberg

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.