A'DAM Lookout - Uitkijktorens.nl

A’DAM Lookout

Terug Amsterdam · Noord-Holland
Ontdek niet alleen Amsterdam en omstreken vanaf dit 85 meter hoge uitzichtplatform, want in en op de A’DAM Toren is nog veel meer te doen en te beleven.
1971
100 m
Entree
Prijs gewonnen
Rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
1971
100 m
Entree
Prijs gewonnen
Rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Ontdek niet alleen Amsterdam en omstreken vanaf dit 85 meter hoge uitzichtplatform, want in en op de A’DAM Toren is nog veel meer te doen en te beleven.

De Lookout is een toren voor de echte waaghalzen onder ons. De schommels brengen je echt ‘over the edge’.

Foto's van de A’DAM Lookout

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

De Lookout is een toren voor de echte waaghalzen onder ons. De schommels brengen je echt ‘over the edge’.

Overhoeksplein 5 · 1031 KS Amsterdam

Bewonder het ontwerp

De Lookout, het observatieplatform van deze iconische toren, vind je op de bovenste verdieping van het 100 meter hoge gebouw dat nu bekend staat als de A’DAM Toren. Het betonnen gebouw naast het IJ in Amsterdam-Noord staat er echter al tientallen jaren. Ontwerper van deze toren is Arthur Staals (1907-1993). Hij ontwerpt deze markante toren in opdracht van Shell dat in 1971 door dit bedrijf als kantoor in gebruik is genomen. Omdat de ruimte beperkt is, besluit hij, in tegenstelling tot de bestaande bebouwing, de hoogte in te gaan. Ook plaatst hij de toren diagonaal op de IJ-oever. Boven op de toren ontwerpt Staal een luifel die evenwijdig is met de IJ-oever. Dit accentueert de diagonale draaiing van de romp nog meer. Staal ontwerpt gevels met antracietkleurige elementen en beglazing met een dun laagje goud. Door dit laatste licht de toren bij laaghangende zon goudkleuring op.

ADAM Lookout
Zicht op A’dam Lookout vanaf ’t IJ

Van 2014 tot 2016 is het voormalige bedrijfsgebouw helemaal vernieuwd tot een eigentijds publieksgebouw dat van alle gemakken is voorzien zonder afbreuk te doen aan het oorspronkelijke ontwerp. Ontwerpers van deze grootschalige verbouwing zijn Claus & Kaan Architecten in samenwerking met OZ Architects. Het gebouw heeft niet alleen een andere functie, maar is ook verduurzaamd en voorzien van een uitzichtplatform, de Lookout, op 85 meter hoogte. Ook is de toren verhoogd met een nieuwe kroon op het dak. Meer weten over het ontwerp? Ga dan naar Arcam.

Eenmaal op het observatiedek van de A’DAM Toren heb je een 360 graden uitzicht over Amsterdam en zijn omgeving. Wat een adembenemende vergezichten! Je ontdekt niet alleen het historische centrum van de bekendste stad van Nederland, waaronder de kenmerkende Amsterdamse grachten, maar ook de haven en de omliggende polders.

Uitzicht vanaf de ADAM Lookout
Uitzicht A’dam Lookout op Amsterdam Centraal Station

Check de leukste feitjes

Award winnaar

Het vernieuwde ontwerp van Claus & Kaan Architecten is niet onopgemerkt gebleven. In 2020 heeft de A’DAM Toren namelijk de Rabo Vastgoedprijs gewonnen. Volgens de organisatie van deze award heeft de toren een spectaculaire transformatie ondergaan en laat het daardoor zien hoeveel je met een bestaand gebouw kunt doen. Het is een spectaculair gebouw geworden met een sfeervolle ambiance en bijzondere extra’s.

Een toren met extra’s

De A’DAM Toren is niet zomaar een uitkijktoren. Er is nog veel meer te doen en te beleven. Dat begint al bij de spectaculaire lift die je zintuigen prikkelt en je in 20 seconden naar boven brengt. Eenmaal op de top, de Lookout, ontdek je dé uitdaging voor de durfallen onder ons, Over the Edge, Europa’s hoogste schommel. Er is een interactieve tentoonstelling en een gratis audiotour over de hoogtepunten van het uitzicht. Check de A’DAM Toren voor deze en andere hoogtepunten in de toren.

What’s in a name?

De toren staat tegenwoordig bekend als A’DAM Toren. A’DAM staat voor Amsterdam Dance And Music, het thema van de toren na de transformatie in 2016. Voorheen heette het echter Toren Overhoeks. Waarom? Heel simpel. De toren staat namelijk in een hoek van 45 graden ten opzichte van het IJ. Een dergelijke hoek wordt ook wel overhoeks genoemd, vandaar dus. De naam Overhoeks is trouwens gebleven, want de nieuwe woonwijk waar de toren staat, heet vandaag de dag zo. Overigens, onder veel Amsterdammers staat de toren al jaar en dag bekend als de Shell-toren. Genoeg (bij)namen dus 😉.

Over de geschiedenis van de A’DAM Toren en Lookout

In 1965 besluit Shell een nieuw kantoorgebouw te bouwen direct naast het IJ in Amsterdam-Noord. Architect Arthur Staal, die al heel wat gebouwen voor Shell had ontworpen, krijgt hiervoor de opdracht. In datzelfde jaar start de bouw. Vanwege tegenslagen met de fundering wordt de toren enkele jaren later, in 1971, in gebruik genomen. Het krijgt de naam Toren Overhoeks, maar in de volksmond staat het dus bekend als de Shell-toren. Lange tijd is de toren het hoogste gebouw van Amsterdam.

ADAM Lookout in de avond
A’DAM Toren in de avond

Nadat Shell het pand in 2009 verlaat, is het tijdelijk in gebruik als bedrijfsverzamelgebouw. Enkele jaren later wordt het kantoorgebouw getransformeerd tot de A’DAM Toren. En wat een transformatie! De oude Shell-toren is omgetoverd tot levendig centrum van de creatieve en muziekindustrie en herbergt verschillende andere functies, zoals de Lookout en een aantal horecagelegenheden. De toren is 7 dagen in de week voor publiek open en inmiddels is de Lookout een van de bekendste toeristische attracties van de stad. Over dit iconische gebouw is nog zoveel meer te vertellen. Meer weten? Kijk op Arcam.

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Zaandam uitkijktoren Kalverpolder en in de duinen van Castricum uitkijktoren Papenberg. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

A’DAM Lookout is dagelijks geopend van 10.00 tot 22.00 uur. Je kunt tot uiterlijk 21.00 uur naar boven.

Entree

Wil je boven op de Amsterdamse toren? Koop je tickets dan online. De toegang tot de Lookout is dan € 14,50 voor volwassenen en € 8,50 voor kinderen. Koop je het aan de kassa? Dan valt je ticket € 2,- duurder uit. Je kunt ook combitickets, bijvoorbeeld toegang tot de uitkijktoren en de schommel op het platform, en familietickets reserveren. Kijk op de website van A’DAM Lookout voor alle en actuele informatie.

Parkeren

A’DAM Lookout ligt in hartje Amsterdam, vlak bij het Centraal Station. De Amsterdamse toren is daarom heel goed met het openbaar vervoer te bezoeken. Je neemt via de achterzijde van het Centraal Station de gratis pont F3 richting Buiksloterweg. Hierna is het een korte wandeling langs het IJ.

Kom je liever met de auto? Parkeren is mogelijk bij een parkeergarage vlak bij A’DAM Toren. Navigeer hiervoor naar Overhoeksplein 1 in Amsterdam. De parkeergarage is aangeduid met ‘Welcome to the Pleasurezone’. Vooraf een parkeerplaats reserveren? Dat kan via A’DAM Parking.

Toegankelijkheid

Deze uitkijktoren is voor iedereen! Het uitkijkplatform van deze 85 meter hoge toren is namelijk met een lift te bereiken. Die brengt je in luttele seconden naar de top van de toren. Ideaal dus voor mensen met een rolstoel of kinderwagen. Kijk voor alle informatie over toegankelijkheid op de website van A’dam Lookout.

Zien en doen bij A’DAM Lookout

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland

04 nov 2023

Laat je bloed sneller lopen en ontdek de meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland. Hier moet je zijn als je een echte durfal bent.

De mooiste fietsroutes in de lente

05 apr 2023

Frisgroene natuur, blatende lammetjes en kleurige bloemen. Pak je fiets en beleef de lente met deze mooie fietsroutes die je langs toffe uitkijktorens brengt.