Rondje Valkenburg

Download route
Waar ben ik?
10 km

Geuldal

De Heunsberg eindigt en het Geuldal begint. Wauw, wat een idyllisch landschap! Een prachtig groen en heuvelachtig gebied waar rivier de Geul meanderend doorheen stroomt. Ernaast oude wilgen, houtwallen, hoger gelegen bossen, afgewisseld met geurige bloemenweides en de typische vakwerkhuizen. Alsof je je direct terug in de tijd waant. Door de hoogteverschillen en de kalkrijke grond kun je in het Geuldal zeldzame planten en dieren ontdekken, zoals het zinkviooltje en de geelbuikvuurpad. Ook de bever is hier sinds een aantal jaren weer gespot. Volg de graspaden langs de Geul, bezoek de oude Volmolen en rust even uit bij een klein strandje. Het Geuldal is op en top genieten.

Valkenburg

Valkenburg trekt al ruim een eeuw van heinde en verre toeristen en dat is ook niet gek. Het mergelstadje heeft naast de talrijke toeristische trekpleisters, zoals de Wilhelminatoren, de kasteelruïne, mergelgrotten, familiepretparken en het enige kuurpark van Nederland ook een pittoresk middeleeuwse stadskern met een keur aan gezellige terrassen, leuke restaurants en knusse winkels. Valkenburg is een stad met op en top sfeer, zeker in het najaar wanneer het wordt omgetoverd tot dé Kerststad van Nederland.

Heunsberg

Deze 145 meter hoge heuvel in Valkenburg is een uitloper van het plateau van Margraten dat zuidelijker ligt. Eeuwen geleden stond hier een prachtige burcht. De ruïnes ervan vind je nog steeds op deze berg terug en is een van de toeristische hotspots die jaarlijks vele toeristen trekt. Ontdek ook een heus sprookjesbos, raas van de helling van de Heunsberg met een te gekke rodelbaan (maar pas op dat je de bocht niet uitvliegt ?) of ontdek de verschillende groeven of mergelgrotten die zich in de Heunsberg bevinden. Een ware ondergrondse beleving.

Kasteelruïne

Sinds 1050 staat op de Heunsberg een prachtige kasteel(ruïne), een hoogteburcht van de heren van Valkenburg. In de loop der eeuwen werden er veel strijden gestreden en heeft het verwoestingen en heerschappijen overleefd, tot 1672. In dat jaar werd in opdracht van Stadhouder Willem III de burcht opgeblazen en definitief verwoest. De hoogteburcht is gelukkig nooit helemaal afgebroken, waardoor die vandaag de dag nog steeds te bezoeken is. Ontdek de enige hoogteburcht van Nederland, wandel door de ridderzaal, de wapenkamer, het kapel en de ondergrondse vluchtgangen. Je waant je terug in de middeleeuwse tijd van ridders en jonkvrouwen. Tip: beleef de burcht nog intenser via een App of een kasteelgids.

Parking Odapark Prins Bernardstraat

Hier is veel parkeerruimte. Tussen 11.00- en 20.00 uur betaal je € 1,90 tot een maximum van € 8,-.

Download route

In de heuvelachtige en groene omgeving van Valkenburg is het heerlijk wandelen. De wandelroute ‘Rondje Valkenburg’ is een ideale manier om niet alleen Valkenburg zelf, maar ook het idyllische achterland met zijn panoramische uitzichten te ontdekken.

Parkeren en startpuntDe route start bij Parking Odapark. Navigeer hiervoor Pr. Margrietlaan in Valkenburg.
Afstand10 km
BewegwijzeringDe route is niet bewegwijzerd, maar met het kaartje hierboven kan je prima navigeren. Ook vind je hier een routebeschrijving.
Rondje Valkenburg, uitzicht op het Geuldal
Uitzicht op het Geuldal

Wandelen in en rondom Valkenburg

Zin in een flinke wandeling door het Zuid-Limburgse land? Deze 10 kilometer lange wandelroute Rondje Valkenburg heeft behoorlijk wat klimmen en dalen, maar het is zeker goed te doen voor de minder ervaren wandelaar. Tijdens de wandeling word je beloond met de mooiste vergezichten. Niet alleen vanaf de Wilhelminatoren, maar ook door de behoorlijke hoogteverschillen in de route. Je wandelt langs de prachtige kasteelruïne op de Heunsberg waar eeuwen geleden veel strijden gestreden zijn. Via het Sint-Jansbos loop je naar het kerkdorp Oud-Valkenburg. Het groene en heuvelachtige Geuldal, waar de Kleine Geul meanderend doorheen stroomt, is werkelijk betoverend. Ontdek het mooie kasteel Schaloen en bewonder de prachtige kasteeltuin. Wat is het Rondje Valkenburg een heerlijke wandelroute.  

Zin om even lekker uit te rusten onder het genot van een hapje of drankje? Tijdens de wandeling kom je langs verschillende horecagelegenheden. Of je neemt zelf proviand mee, er staan banken genoeg.

Zien en doen bij Rondje Valkenburg

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.