Wilhelminatoren Valkenburg

Terug Valkenburg · Limburg
1906
30 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Ervaar niet alleen het toeristische Valkenburg, maar ook het idyllische, heuvelachtige landschap eromheen . Er is hier zoveel te ontdekken.
Ervaar niet alleen het toeristische Valkenburg, maar ook het idyllische, heuvelachtige landschap eromheen . Er is hier zoveel te ontdekken.

Alleen al op de Heunsberg is van alles te zien en te doen: tokkelen vanaf de toren, mergelgrotten of een kasteelruïne bezoeken? De keuze is reuze.

1906
30 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden

Foto's van de Wilhelminatoren Valkenburg

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Alleen al op de Heunsberg is van alles te zien en te doen: tokkelen vanaf de toren, mergelgrotten of een kasteelruïne bezoeken? De keuze is reuze.

Heunsbergerweg 9 · 6301 CJ Valkenburg

Bewonder het ontwerp

De Wilhelminatoren Valkenburg, ontworpen door Christiaan Alfons Prevoo, is een echte eyecatcher in deze toeristische stad. Deze imposante 35 meter hoge uitkijktoren staat namelijk op de Heunsberg, een hoge heuvel van wel 145 meter. Hierdoor torent de imposante toren sinds 1906 hoog boven Valkenburg uit. De oude uitkijktoren, grotendeels gebouwd van mergel, heeft een rechthoekige plattegrond en telt zeven bouwlagen. Door de vier steunberen lijkt de toren de vorm van een raket te hebben. Wat de toren ook bijzonder maakt, zijn de neogotische elementen: de spitsboogvormige stalen vensters, versierd met waterlijsten, decoratieve smeedijzeren muurankers en waterspuwers. Niet voor niets heeft de Wilhelminatoren Valkenburg de status van rijksmonument gekregen. Na een flinke klim kom je uit op een platform met een achtzijdig tentdak waarop een enorm kruis staat dat dag en nacht is verlicht. Vanaf hier heb je de mooiste vergezichten over Valkenburg, het Geuldal en het prachtig heuvelachtige landschap.

Wilhelminatoren Valkenburg

Check de leukste feitjes

Kom met de kabelbaan

Je kunt lopend naar de uitkijktoren, maar het is toch veel leuker om met een kabelbaan de Wilhelminatoren te bezoeken? De kabelbaan start vanuit het centrum van Valkenburg en brengt je naar de 68 meter hoger gelegen uitkijktoren. Een heerlijk relaxte rit waarbij je alvast van het fenomenale uitzicht kunt genieten.

Zo vrij als een vogel

De durfallen onder ons kunnen hier hun hart flink ophalen. Vanaf deze monumentale toren kan er namelijk onder professionele begeleiding getokkeld worden. Vanaf de top van deze 35 meter hoge toren vlieg je razendsnel 100 meter door de lucht en voel je je even zo vrij als een vogel. Een unieke ervaring!

Ontdek zijn geschiedenis

Ruim een eeuw geleden werd op initiatief van twee lokale verenigingen de Wilhelminatoren op de Heunsberg gebouwd. Beide verenigingen wilden met de komst van deze uitkijktoren het toerisme in Valkenburg stimuleren. Een aantal jaren later kocht de familie Schetters-Bours de uitkijktoren van waaruit ze drie generaties lang ook een café en restaurant runde. De toren kreeg een houten dak, zodat de toren ook bij slecht weer beklommen kon worden. Helaas waaide het dak er regelmatig af. Daarom kreeg het op initiatief van pastoor Welters in 1930 een betonnen dakverdieping met daar boven op een enorm verlicht kruis, eveneens gemaakt van beton. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de toren flink beschadigd, maar dat is later hersteld. Het betonnen kruis is in de jaren zeventig vervangen voor een aluminium exemplaar.

Heunsberg

Deze 145 meter hoge heuvel in Valkenburg is een uitloper van het plateau van Margraten dat zuidelijker ligt. Eeuwen geleden stond hier een prachtige burcht. De ruïnes ervan vind je nog steeds op deze berg terug en is een van de toeristische hotspots die jaarlijks vele toeristen trekt. Ontdek ook een heus sprookjesbos, raas van de helling van de Heunsberg met een te gekke rodelbaan (maar pas op dat je de bocht niet uitvliegt ?) of ontdek de verschillende groeven of mergelgrotten die zich in de Heunsberg bevinden. Een ware ondergrondse beleving.

Meer weten

Kasteelruïne

Sinds 1050 staat op de Heunsberg een prachtige kasteel(ruïne), een hoogteburcht van de heren van Valkenburg. In de loop der eeuwen werden er veel strijden gestreden en heeft het verwoestingen en heerschappijen overleefd, tot 1672. In dat jaar werd in opdracht van Stadhouder Willem III de burcht opgeblazen en definitief verwoest. De hoogteburcht is gelukkig nooit helemaal afgebroken, waardoor die vandaag de dag nog steeds te bezoeken is. Ontdek de enige hoogteburcht van Nederland, wandel door de ridderzaal, de wapenkamer, het kapel en de ondergrondse vluchtgangen. Je waant je terug in de middeleeuwse tijd van ridders en jonkvrouwen. Tip: beleef de burcht nog intenser via een App of een kasteelgids.

Meer weten

Valkenburg

Valkenburg trekt al ruim een eeuw van heinde en verre toeristen en dat is ook niet gek. Het mergelstadje heeft naast de talrijke toeristische trekpleisters, zoals de Wilhelminatoren, de kasteelruïne, mergelgrotten, familiepretparken en het enige kuurpark van Nederland ook een pittoresk middeleeuwse stadskern met een keur aan gezellige terrassen, leuke restaurants en knusse winkels. Valkenburg is een stad met op en top sfeer, zeker in het najaar wanneer het wordt omgetoverd tot dé Kerststad van Nederland.

Meer weten

Geuldal

De Heunsberg eindigt en het Geuldal begint. Wauw, wat een idyllisch landschap! Een prachtig groen en heuvelachtig gebied waar rivier de Geul meanderend doorheen stroomt. Ernaast oude wilgen, houtwallen, hoger gelegen bossen, afgewisseld met geurige bloemenweides en de typische vakwerkhuizen. Alsof je je direct terug in de tijd waant. Door de hoogteverschillen en de kalkrijke grond kun je in het Geuldal zeldzame planten en dieren ontdekken, zoals het zinkviooltje en de geelbuikvuurpad. Ook de bever is hier sinds een aantal jaren weer gespot. Volg de graspaden langs de Geul, bezoek de oude Volmolen en rust even uit bij een klein strandje. Het Geuldal is op en top genieten.

Meer weten

Parkeerplaats Wilhelminatoren

Er zijn verschillende parkeerplaatsen in Valkenburg. Check 'praktisch' voor alle info.

Meer weten

Openingstijden

De uitkijktoren heeft wisselende openingstijden. In de maanden mei tot en met september is de Wilhelminatoren dagelijks geopend. Buiten het zomerseizoen kan de toren niet elke dag beklommen worden. Check de openingstijden via Attractiepark Kabelbaan Valkenburg.

Entree

Wil je de toren beklimmen? De toegang tot de uitkijktoren bedraagt € 2,- per persoon, voor kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar is de toegang € 1,- per persoon.

Parkeren

Bij de Wilhelminatoren zelf kan niet geparkeerd worden. Er is volop parkeergelegenheid aan het Berkelplein. Navigeer hiervoor naar Berkelplein 82 Parking in Valkenburg. Vanaf deze parkeerplaats wandel je via de rotonde, het Berkelplein en vervolgens het Geboschke Voetpad in tien minuten naar de Wilhelminatoren. Geen plaats? Ga dan naar de volgende parkeerplaats op het Walramplein. Navigeer hiervoor naar Walramplein Valkenburg. Vanaf deze parkeerplaats wandel je via het Walramplein zuidelijk naar de Palankastraat. Vervolgens kom je bij het Berkelplein uit en vervolg je dezelfde route richting de uitkijktoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Wilhelminatoren Valkenburg

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

tip

Heunsberg

Deze 145 meter hoge heuvel in Valkenburg is een uitloper van het plateau van Margraten dat zuidelijker ligt. Eeuwen geleden stond hier een prachtige burcht. De ruïnes ervan vind je nog steeds op deze berg terug en is een van de toeristische hotspots die jaarlijks vele toeristen trekt. Ontdek ook een heus sprookjesbos, raas van de helling van de Heunsberg met een te gekke rodelbaan (maar pas op dat je de bocht niet uitvliegt ?) of ontdek de verschillende groeven of mergelgrotten die zich in...

Meer weten

Zien en doen bij Wilhelminatoren Valkenburg

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

5 uitkijktorens op bijzondere locaties

05 aug 2022

Een bezoek aan een uitkijktoren is al een belevenis op zich, maar deze 5 uitkijktorens op bijzondere locaties maken het wel extra speciaal. Ontdek ze in dit blogbericht.

Ontdek 5 uitkijktorens op leeftijd

19 jul 2022

Nederland kent tal van oude uitkijktorens vol historie met bijzondere verhalen. Lees welke 5 uitkijktorens op leeftijd je niet mag missen!