Wilhelminatoren Valkenburg - Uitkijktorens.nl

Wilhelminatoren Valkenburg

Terug Valkenburg · Limburg
Ervaar niet alleen het toeristische Valkenburg, maar ook het idyllische, heuvelachtige landschap eromheen . Er is hier zoveel te ontdekken.
1906
30 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
1906
30 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Ervaar niet alleen het toeristische Valkenburg, maar ook het idyllische, heuvelachtige landschap eromheen . Er is hier zoveel te ontdekken.

Alleen al op de Heunsberg is van alles te zien en te doen: tokkelen vanaf de toren, mergelgrotten of een kasteelruïne bezoeken? De keuze is reuze.

Foto's van de Wilhelminatoren Valkenburg

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Alleen al op de Heunsberg is van alles te zien en te doen: tokkelen vanaf de toren, mergelgrotten of een kasteelruïne bezoeken? De keuze is reuze.

Heunsbergerweg 9 · 6301 CJ Valkenburg

Bewonder het ontwerp

De Wilhelminatoren Valkenburg, ontworpen door Christiaan Alfons Prevoo, is een echte eyecatcher in deze toeristische stad. Deze imposante 35 meter hoge uitkijktoren staat namelijk op de Heunsberg, een hoge heuvel van wel 145 meter. Hierdoor torent de imposante toren sinds 1906 hoog boven Valkenburg uit. De oude uitkijktoren, grotendeels gebouwd van mergel, heeft een rechthoekige plattegrond en telt zeven bouwlagen. Door de vier steunberen lijkt de toren de vorm van een raket te hebben. Wat de toren ook bijzonder maakt, zijn de neogotische elementen: de spitsboogvormige stalen vensters, versierd met waterlijsten, decoratieve smeedijzeren muurankers en waterspuwers. Niet voor niets heeft de Wilhelminatoren Valkenburg de status van rijksmonument gekregen. Na een flinke klim kom je uit op een platform met een achtzijdig tentdak waarop een enorm kruis staat dat dag en nacht is verlicht. Vanaf hier heb je de mooiste vergezichten over Valkenburg, het Geuldal en het prachtig heuvelachtige landschap.

Wilhelminatoren Valkenburg

Check de leukste feitjes

Kom met de kabelbaan

Je kunt lopend naar de uitkijktoren, maar het is toch veel leuker om met een kabelbaan de Wilhelminatoren te bezoeken? De kabelbaan start vanuit het centrum van Valkenburg en brengt je naar de 68 meter hoger gelegen uitkijktoren. Een heerlijk relaxte rit waarbij je alvast van het fenomenale uitzicht kunt genieten.

Zo vrij als een vogel

De durfallen onder ons kunnen hier hun hart flink ophalen. Vanaf deze monumentale toren kan er namelijk onder professionele begeleiding getokkeld worden. Vanaf de top van deze 35 meter hoge toren vlieg je razendsnel 100 meter door de lucht en voel je je even zo vrij als een vogel. Een unieke ervaring!

Over de geschiedenis van Wilhelminatoren Valkenburg

Ruim een eeuw geleden werd op initiatief van twee lokale verenigingen de Wilhelminatoren op de Heunsberg gebouwd. Beide verenigingen wilden met de komst van deze uitkijktoren het toerisme in Valkenburg stimuleren. Een aantal jaren later kocht de familie Schetters-Bours de uitkijktoren van waaruit ze drie generaties lang ook een café en restaurant runde. De toren kreeg een houten dak, zodat de toren ook bij slecht weer beklommen kon worden. Helaas waaide het dak er regelmatig af. Daarom kreeg het op initiatief van pastoor Welters in 1930 een betonnen dakverdieping met daar boven op een enorm verlicht kruis, eveneens gemaakt van beton. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de toren flink beschadigd, maar dat is later hersteld. Het betonnen kruis is in de jaren zeventig vervangen voor een aluminium exemplaar.

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je bij het drielandenpunt in Vaals maar liefst twee torens: de Koning Boudewijntoren en de Wilheminatoren. In Schimmert vind je uitkijktoren de Reusch. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren heeft wisselende openingstijden. In de maanden mei tot en met september is de Wilhelminatoren dagelijks geopend. Buiten het zomerseizoen kan de toren niet elke dag beklommen worden. Check de openingstijden via Attractiepark Kabelbaan Valkenburg.

Entree

Wil je de toren beklimmen? De toegang tot de uitkijktoren bedraagt € 2,- per persoon, voor kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar is de toegang € 1,- per persoon.

Parkeren

Bij de Wilhelminatoren zelf kan niet geparkeerd worden. Er is volop parkeergelegenheid aan het Berkelplein. Navigeer hiervoor naar Berkelplein 82 Parking in Valkenburg. Vanaf deze parkeerplaats wandel je via de rotonde, het Berkelplein en vervolgens het Geboschke Voetpad in tien minuten naar de Wilhelminatoren. Geen plaats? Ga dan naar de volgende parkeerplaats op het Walramplein. Navigeer hiervoor naar Walramplein Valkenburg. Vanaf deze parkeerplaats wandel je via het Walramplein zuidelijk naar de Palankastraat. Vervolgens kom je bij het Berkelplein uit en vervolg je dezelfde route richting de uitkijktoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Wilhelminatoren Valkenburg

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Wilhelminatoren Valkenburg

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.