Wilhelminatoren Vaals - Uitkijktorens.nl

Wilhelminatoren Vaals

Terug Vaals · Limburg
Ontdek deze bijzondere uitkijktoren op het hoogste punt van Nederland en beklim deze duizelingwekkende toren met glazen Skywalk.
2011
34 m
Entree
Rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
2011
34 m
Entree
Rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Ontdek deze bijzondere uitkijktoren op het hoogste punt van Nederland en beklim deze duizelingwekkende toren met glazen Skywalk.

Vanaf de top van deze uitkijktoren kijk je uit over wel drie landen: België, Duitsland en Nederland.

Foto's van de Wilhelminatoren Vaals

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Vanaf de top van deze uitkijktoren kijk je uit over wel drie landen: België, Duitsland en Nederland.

Viergrenzenweg 164 · 6291 BX Vaals

Bewonder het ontwerp

Deze moderne uitkijktoren is een opvallend landmark in het bosgebied vlak bij het Drielandenpunt in Vaals. Vóór de bouw van de Wilhelminatoren bekeek architect Roger Martens met een hoogwerker wat de beste hoogte voor de nieuwe toren zou zijn. Wat bleek: een toren met een hoogte van 35 meter heeft nagenoeg hetzelfde uitzicht als een hoogte van 45 meter. Beide hoogtes komen ruim boven de toppen van de bomen uit. Daarop heeft de architect besloten een hoogte van 34 meter aan te houden.

De Wilhelminatoren Vaals heeft een slanke, betonnen liftschacht, die is bekleed met natuursteen; dit is de kern van de toren. Eromheen loopt een metalen trap, strak afgewerkt met houten latten. De trap komt deels los van de kern. Je hebt twee mogelijkheden om naar boven te gaan: met de lift of de 181 treden tellende trap. Zowel de lift als de trap brengen je naar een 31 meter hoog, overdekt platform. Dat is al een belevenis op zich en ideaal voor de regenachtige dagen. Maar de echte durfallen lopen vervolgens via de trap verder naar de top op 34 meter hoogte, waar naast een open platform ook een glazen Skywalk je opwacht; een uitstekend, volledig transparant doosje. Boven op deze Skywalk waan je je echt ‘on top of the world’. Vanaf hier heb je werkelijk de mooiste vergezichten over de drie landen; van het Duitse Aken, het stadion van Roda JC in Kerkrade tot ver in België. Meer weten over dit bijzondere ontwerp van Ruimtemakers Architectengroep? Ga dan naar Architectuur.nl.

Check de leukste feitjes

Een verrassing na zonsondergang

Wie de Wilhelminatoren Vaals na zonsondergang bezoekt, staat nog een verrassing te wachten. Rondom de liftkern in het natuursteen zijn overal ledlampjes aangebracht. Het lijken net vuurvliegjes; ze gloeien op als het donker wordt.

Nog meer landenpunt

Zo’n 200 jaar geleden lag er op de Vaalserberg geen drie-, maar een vierlandenpunt. Naast de bekende drie landen grensde hier ook Neutraal Moresnet, een neutraal gebied van amper 344 hectare dat hoorde bij zowel het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden als bij Pruisen. 

Let op Bokkenrijders!

Volgens de overlevering zouden de beruchte Bokkenrijders op deze plek in de bossen van Vaals regelmatig bijeen zijn gekomen. Bokkenrijders waren personen of geesten die ’s nachts op bokken door de lucht reden en die vooral op het platteland bij boerderijen en pastorieën een spoor van plundering en berovingen achterlieten. Omdat Bokkenrijders in een grote regio toesloegen en zich snel verplaatsten, dacht men destijds, in de 18de eeuw, dat de duivel hen hielp. Later kregen de bokkenrijders bij sommigen een Robin-Hood achtige status. Wat er ook van waar is, spannend is het in ieder geval wel. Vlak bij de Wilhelminatoren vind je restaurant De Bokkerijder die naar deze legende verwijst.

Over de geschiedenis van Wilhelminatoren Vaals

De Wilhelminatoren Vaals, vernoemd naar de toenmalige Nederlandse vorstin Koningin Wilhelmina, kent een lange geschiedenis. In 1905 werd de eerste, houten toren op de Vaalserberg gebouwd. Na 40 jaar werd deze toren gesloopt, nadat het tijdens de Tweede Wereldoorlog flink beschadigd was geraakt. In 1951 opende de tweede toren, maar werd een paar jaar later in zijn geheel (!) 60 meter verplaatst. Sindsdien staat de Wilhelminatoren op deze markante plek, direct naast een restaurant met panoramaterras. 65 jaar later, in 2010, bleek dat de oude toren in zo’n slechte staat verkeerde dat werd besloten de oude toren te slopen en te vervangen door dit prachtige, moderne ontwerp. Meer weten over de rijke historie van deze toren? Ga dan naar Skywalk Vaals.

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je ook vlakbij het drielandenpunt de Koning Boudewijntoren, in Schimmert uitkijktoren de Reusch en in Valkenburg nog een Wilhelminatoren. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Vaalserberg

Weet je dat het hoogste punt van Nederland hier op de Vaalserberg ligt? De Vaalserberg bereikt een hoogte van 322,7 meter boven NAP, een flinke berg voor Nederlandse begrippen dus. Qua natuur heeft de berg wat weg van het nabijgelegen Vijlenerbos; een bos met hoge naaldbomen en grote adelaarsvarens op zachte bosgrond. De Vaalserberg maakt deel uit van een heuvelrug die zich vanaf de Vaalserberg uitstrekt tot het aangrenzende ‘Aachener Wald’. Ontdek er tal van toeristische attracties, waaronder het Drielandenpunt, het grootste labyrint van Nederland en nog een tweede uitkijktoren.

Meer weten

Vliegermonument

Vlak bij de Wilhelminatoren staat een monument, het Vliegermonument, ter herinnering aan een Fokker C-VE-vliegtuig die in 1932 is neergestort en waarbij beide inzittenden omkwamen.

Meer weten

Monument Drielandenpunt

Met één been in Nederland, het andere been in Duitsland en je hand in België. Bij het drielandenpunt op de Vaalserberg is dat mogelijk! Hier komen de grenzen van de gemeenten Vaals (Nederland), Kelmis (België) en Aken (Duitsland) samen. Het monument is niet bijzonder groot, maar duidelijk herkenbaar door de drie nationale vlaggen en, in het midden, een oude grenspaal uit 1926 met daarop de afkortingen van de drie landen.

Meer weten

Het hoogste punt van Nederland

Op een steenworp afstand van het Drielandenpuntmonument ligt met 322,5 meter boven NAP het hoogste punt van de Vaalserberg en dus van Nederland. Hier voel je je misschien niet ‘on top of the world’, maar je bent in ieder geval wel ‘on top of Nederland’. Naast het hoogste punt is hier ook het symbolische Drielandenpunt te vinden, geopend in 1928. Veel toeristen zien dit punt met de drie grenspalen als het echte Drielandenpunt, maar dat klopt dus niet. En het feit dat twee van de drie grenspalen ooit op het ‘echte’ Drielandenpunt hebben gestaan, maakt de verwarring waarschijnlijk alleen maar groter. 

Meer weten

Grafheuvel Vaalserberg

De grafheuvel op de Vaalserberg, een rijksmonument, is een solitaire heuvel die dateert uit de periode van het neolithicum en/of de bronstijd.

Meer weten

Koning Boudewijntoren

Aan Belgische zijde, vlak bij het Drielandenpunt, staat nog een uitkijktoren; de Boudewijntoren, vernoemd naar de voormalig Belgische koning Boudewijn. Deze enorme toren prijkt met zijn 50 meter hoog boven de toppen van de bomen uit. In het midden van de toren zit een glazen lift die je binnen enkele seconden naar de top van de toren brengt. De top is ook te bereiken via de open trap die om de toren heen is gebouwd. Eenmaal op de toren heb je op een uitkijkplatform een fenomenaal uitzicht over de drie landen.

Meer weten

Lourdesgrot

Aan de westelijke zijde van de Vaalserberg, verscholen in het groen en weg van de drukte van het Drielandenpunt, is een bijzonder pareltje te vinden waar weinig toeristen weet van hebben. Vertel het dus vooral niet verder ?. Gelegen aan een bosrand vind je op 289 meter boven NAP een Lourdesgrot. Het is daarmee het hoogst gelegen heiligdom in Nederland. De grot werd in 1934 gebouwd en kerkelijk ingezegend. In 1990 kreeg de grot een grote uitbreiding met kruiswegpark en Calvariegroep.

Meer weten

Vijlenerbos

Wat verder van de Vaalserberg vind je niet alleen een van de mooiste bossen van Zuid-Limburg, maar ook het langste bos van Nederland; het Vijlenerbos. Dit acht kilometer lange bos herbergt naald- en loofbomen, verschillende, idyllische beekjes en prachtige uitzichten op de hogere gedeeltes. Met hoogteverschillen van wel 100 meter kan fietsen en wandelen in dit bos een flinke uitdaging zijn, maar je vindt er ook voldoende vlakke stukken.  

Meer weten

Parkeerplaats Wilhelminatoren

Er is volop parkeergelegenheid naast de Wilhelminatoren. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Meer weten

Openingstijden

De uitkijktoren is dagelijks geopend. Van 10.00 tot 20.00 uur kan deze indrukwekkende toren beklommen worden.

Entree

Wil je de toren beklimmen? De toegang tot de uitkijktoren bedraagt € 4,- per persoon. Bij het aangrenzende restaurant De Wilhelminatoren of bij het nabijgelegen restaurant De Bokkerijder haal je een toegangsmunt die de poort naar boven opent.

Parkeren

Bij restaurant De Wilhelminatoren is parkeergelegenheid. Bezoekers van de toren/Skywalk mogen hier gratis parkeren. Navigeer hiervoor naar Viergrenzenweg 230, 6291 BX Vaals. Het restaurant grenst aan De Wilhelminatoren. Tip: vraag ter plaatse of een (gratis) parkeerticket nodig is.

Toegankelijkheid

Deze uitkijktoren is voor iedereen! De toren kan namelijk niet alleen beklommen worden via 181 treden, maar er is ook een lift aanwezig die je naar het overdekte platform op 31 meter hoogte brengt. Ideaal dus voor mensen met een rolstoel of kinderwagen. De indrukwekkende Skywalk op 34 meter hoogte is enkel te beklimmen via een trap.

 

Ontdek mooie routes langs Wilhelminatoren Vaals

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Wilhelminatoren Vaals

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Bezoek uitkijktorens tijdens Open Monumentendag op 14 en 15 september

06 sep 2024

Tijdens de Open Monumentendag op 14 en 15 september zijn tal van historische uitkijktorens en andere monumenten gratis te bezoeken. Ontdek welke uitkijktorens dat zijn.

De winnaar van de Zomer Winactie

16 jul 2024

De winnaar van de Zomer Winactie is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt en welke foto het is geworden.