Wilhelminatoren Vaals - Uitkijktorens.nl

Wilhelminatoren Vaals

Terug Vaals · Limburg
Ontdek deze bijzondere uitkijktoren op het hoogste punt van Nederland en beklim deze duizelingwekkende toren met glazen Skywalk.
2011
34 m
Entree
Rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
2011
34 m
Entree
Rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Ontdek deze bijzondere uitkijktoren op het hoogste punt van Nederland en beklim deze duizelingwekkende toren met glazen Skywalk.

Vanaf de top van deze uitkijktoren kijk je uit over wel drie landen: België, Duitsland en Nederland.

Foto's van de Wilhelminatoren Vaals

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Vanaf de top van deze uitkijktoren kijk je uit over wel drie landen: België, Duitsland en Nederland.

Viergrenzenweg 164 · 6291 BX Vaals

Bewonder het ontwerp

Deze moderne uitkijktoren is een opvallend landmark in het bosgebied vlak bij het Drielandenpunt in Vaals. Vóór de bouw van de Wilhelminatoren bekeek architect Roger Martens met een hoogwerker wat de beste hoogte voor de nieuwe toren zou zijn. Wat bleek: een toren met een hoogte van 35 meter heeft nagenoeg hetzelfde uitzicht als een hoogte van 45 meter. Beide hoogtes komen ruim boven de toppen van de bomen uit. Daarop heeft de architect besloten een hoogte van 34 meter aan te houden.

De Wilhelminatoren Vaals heeft een slanke, betonnen liftschacht, die is bekleed met natuursteen; dit is de kern van de toren. Eromheen loopt een metalen trap, strak afgewerkt met houten latten. De trap komt deels los van de kern. Je hebt twee mogelijkheden om naar boven te gaan: met de lift of de 181 treden tellende trap. Zowel de lift als de trap brengen je naar een 31 meter hoog, overdekt platform. Dat is al een belevenis op zich en ideaal voor de regenachtige dagen. Maar de echte durfallen lopen vervolgens via de trap verder naar de top op 34 meter hoogte, waar naast een open platform ook een glazen Skywalk je opwacht; een uitstekend, volledig transparant doosje. Boven op deze Skywalk waan je je echt ‘on top of the world’. Vanaf hier heb je werkelijk de mooiste vergezichten over de drie landen; van het Duitse Aken, het stadion van Roda JC in Kerkrade tot ver in België. Meer weten over dit bijzondere ontwerp van Ruimtemakers Architectengroep? Ga dan naar Architectuur.nl.

Wilhelminatoren Vaals

Check de leukste feitjes

Een verrassing na zonsondergang

Wie de Wilhelminatoren Vaals na zonsondergang bezoekt, staat nog een verrassing te wachten. Rondom de liftkern in het natuursteen zijn overal ledlampjes aangebracht. Het lijken net vuurvliegjes; ze gloeien op als het donker wordt.

Nog meer landenpunt

Zo’n 200 jaar geleden lag er op de Vaalserberg geen drie-, maar een vierlandenpunt. Naast de bekende drie landen grensde hier ook Neutraal Moresnet, een neutraal gebied van amper 344 hectare dat hoorde bij zowel het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden als bij Pruisen. 

Let op Bokkenrijders!

Volgens de overlevering zouden de beruchte Bokkenrijders op deze plek in de bossen van Vaals regelmatig bijeen zijn gekomen. Bokkenrijders waren personen of geesten die ’s nachts op bokken door de lucht reden en die vooral op het platteland bij boerderijen en pastorieën een spoor van plundering en berovingen achterlieten. Omdat Bokkenrijders in een grote regio toesloegen en zich snel verplaatsten, dacht men destijds, in de 18de eeuw, dat de duivel hen hielp. Later kregen de bokkenrijders bij sommigen een Robin-Hood achtige status. Wat er ook van waar is, spannend is het in ieder geval wel. Vlak bij de Wilhelminatoren vind je restaurant De Bokkerijder die naar deze legende verwijst.

Over de geschiedenis van Wilhelminatoren Vaals

De Wilhelminatoren Vaals, vernoemd naar de toenmalige Nederlandse vorstin Koningin Wilhelmina, kent een lange geschiedenis. In 1905 werd de eerste, houten toren op de Vaalserberg gebouwd. Na 40 jaar werd deze toren gesloopt, nadat het tijdens de Tweede Wereldoorlog flink beschadigd was geraakt. In 1951 opende de tweede toren, maar werd een paar jaar later in zijn geheel (!) 60 meter verplaatst. Sindsdien staat de Wilhelminatoren op deze markante plek, direct naast een restaurant met panoramaterras. 65 jaar later, in 2010, bleek dat de oude toren in zo’n slechte staat verkeerde dat werd besloten de oude toren te slopen en te vervangen door dit prachtige, moderne ontwerp. Meer weten over de rijke historie van deze toren? Ga dan naar Skywalk Vaals.

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je ook vlakbij het drielandenpunt de Koning Boudewijntoren, in Schimmert uitkijktoren de Reusch en in Valkenburg nog een Wilhelminatoren. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is dagelijks geopend. Van 10.00 tot 20.00 uur kan deze indrukwekkende toren beklommen worden.

Entree

Wil je de toren beklimmen? De toegang tot de uitkijktoren bedraagt € 3,50 per persoon. Bij het aangrenzende restaurant De Wilhelminatoren of bij het nabijgelegen restaurant De Bokkerijder haal je een toegangsmunt die de poort naar boven opent.

Parkeren

Bij restaurant De Wilhelminatoren is parkeergelegenheid. Bezoekers van de toren/Skywalk mogen hier gratis parkeren. Navigeer hiervoor naar Viergrenzenweg 230, 6291 BX Vaals. Het restaurant grenst aan De Wilhelminatoren. Tip: vraag ter plaatse of een (gratis) parkeerticket nodig is.

Toegankelijkheid

Deze uitkijktoren is voor iedereen! De toren kan namelijk niet alleen beklommen worden via 181 treden, maar er is ook een lift aanwezig die je naar het overdekte platform op 31 meter hoogte brengt. Ideaal dus voor mensen met een rolstoel of kinderwagen. De indrukwekkende Skywalk op 34 meter hoogte is enkel te beklimmen via een trap.

 

Ontdek mooie routes langs Wilhelminatoren Vaals

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Wilhelminatoren Vaals

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.