Rondje Vaals

Download route
Waar ben ik?
6 km

Vijlenerbos

Wat verder van de Vaalserberg vind je niet alleen een van de mooiste bossen van Zuid-Limburg, maar ook het langste bos van Nederland; het Vijlenerbos. Dit acht kilometer lange bos herbergt naald- en loofbomen, verschillende, idyllische beekjes en prachtige uitzichten op de hogere gedeeltes. Met hoogteverschillen van wel 100 meter kan fietsen en wandelen in dit bos een flinke uitdaging zijn, maar je vindt er ook voldoende vlakke stukken.  

Vaalserberg

Weet je dat het hoogste punt van Nederland hier op de Vaalserberg ligt? De Vaalserberg bereikt een hoogte van 322,7 meter boven NAP, een flinke berg voor Nederlandse begrippen dus. Qua natuur heeft de berg wat weg van het nabijgelegen Vijlenerbos; een bos met hoge naaldbomen en grote adelaarsvarens op zachte bosgrond. De Vaalserberg maakt deel uit van een heuvelrug die zich vanaf de Vaalserberg uitstrekt tot het aangrenzende ‘Aachener Wald’. Ontdek er tal van toeristische attracties, waaronder het Drielandenpunt, het grootste labyrint van Nederland en nog een tweede uitkijktoren.

Grafheuvel Vaalserberg

De grafheuvel op de Vaalserberg, een rijksmonument, is een solitaire heuvel die dateert uit de periode van het neolithicum en/of de bronstijd.

Bezoekerscentrum Drielandenpunt

In de omgeving van de uitkijktoren is van alles te zien en te ontdekken. Stap vooral binnen bij het Bezoekerscentrum van het Drielandenpunt, te vinden naast de Koning Boudewijntoren, waar je alles te weten komt over deze toeristische plek, het grootste doolhof van Nederland, de leukste wandelingen en de beste tips. Het startpunt voor een topdagje Drielandenpunt en Vaalserberg.

Het hoogste punt van Nederland

Op een steenworp afstand van het Drielandenpuntmonument ligt met 322,5 meter boven NAP het hoogste punt van de Vaalserberg en dus van Nederland. Hier voel je je misschien niet ‘on top of the world’, maar je bent in ieder geval wel ‘on top of Nederland’. Naast het hoogste punt is hier ook het symbolische Drielandenpunt te vinden, geopend in 1928. Veel toeristen zien dit punt met de drie grenspalen als het echte Drielandenpunt, maar dat klopt dus niet. En het feit dat twee van de drie grenspalen ooit op het ‘echte’ Drielandenpunt hebben gestaan, maakt de verwarring waarschijnlijk alleen maar groter. 

Lourdesgrot

Aan de westelijke zijde van de Vaalserberg, verscholen in het groen en weg van de drukte van het Drielandenpunt, is een bijzonder pareltje te vinden waar weinig toeristen weet van hebben. Vertel het dus vooral niet verder ?. Gelegen aan een bosrand vind je op 289 meter boven NAP een Lourdesgrot. Het is daarmee het hoogst gelegen heiligdom in Nederland. De grot werd in 1934 gebouwd en kerkelijk ingezegend. In 1990 kreeg de grot een grote uitbreiding met kruiswegpark en Calvariegroep.

Monument Drielandenpunt

Met één been in Nederland, het andere been in Duitsland en je hand in België. Bij het drielandenpunt op de Vaalserberg is dat mogelijk! Hier komen de grenzen van de gemeenten Vaals (Nederland), Kelmis (België) en Aken (Duitsland) samen. Het monument is niet bijzonder groot, maar duidelijk herkenbaar door de drie nationale vlaggen en, in het midden, een oude grenspaal uit 1926 met daarop de afkortingen van de drie landen.

Wilhelminatoren

Op de Vaalserberg staat nog een tweede uitkijktoren die je zeker bezocht moet hebben, de Wilhelminatoren. Deze moderne 35 meter hoge uitkijktoren is een bijzonder landmark bekleed met natuursteen. Beklim de toren via de 181 treden tellende trap of neem de lift. Bovenop staat voor de echte durfallen een verrassing te wachten: een glazen Skywalk, een volledig transparant doosje dat uit de toren steekt. Een onvergetelijke ervaring!

Parkeerplaats Wilhelminatoren

Er is volop parkeergelegenheid naast de Wilhelminatoren. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

Wandelen door het Zuid-Limburgse groene en heuvelachtige landschap is prachtig! Maar een wandeling door drie landen maakt het pas echt een unieke ervaring om nooit te vergeten. En dat is precies wat de wandelroute ‘Rondje Vaals’ doet.

ParkerenBij restaurant De Wilhelminatoren is parkeergelegenheid. Bezoekers van de toren/Skywalk mogen hier gratis parkeren. Navigeer hiervoor naar Viergrenzenweg 230, 6291 BX Vaals. Tip: vraag ter plaatse of een (gratis) parkeerticket nodig is.
StartpuntAan de oostkant van parkeerplaats
Afstand6 km
BewegwijzeringDe route is niet bewegwijzerd, maar met het kaartje hierboven kan je prima navigeren. Ook vind je hier een routebeschrijving.
Rondje Vaals
Krijtlandpad met zicht op Vijlen

Wandelen in 3 landen

Deze 6 kilometer lange wandeling Rondje Vaals voert je rondom de Vaalserberg en heeft een flinke helling, dus smeer je kuiten maar vast in. Tijdens de wandeling door de Vaalserbossen word je beloond met de mooiste vergezichten. Niet alleen vanaf de twee uitkijktorens (Wilhelminatoren en Koning Boudewijntoren), maar ook door de hoogteverschillen. De wandeling brengt je onder meer naar het hoogste punt van Nederland! Loop van Duitsland naar Nederland en via België weer terug naar Nederland. Wat een beleving! Ontdek de bijzondere Lourdesgrot, verscholen in het groen. Ook gaat de wandeling via de Vaalserberg richting het sprookjesachtige Vijlenerbos, een van de mooiste bossen van Zuid-Limburg. Rondje Vaals heeft alles in zich voor heerlijke wandeling. Dat belooft wat!

Zin om even lekker uit te rusten onder het genot van een hapje of drankje? Op de Vaalserberg vind je verschillende horecagelegenheden waar je kunt genieten van Limburgse lekkernijen.  

Zien en doen bij Rondje Vaals

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.