Koning Boudewijntoren - Uitkijktorens.nl

Koning Boudewijntoren

Terug Plombières · Région Wallonne
Voel je ‘on top of the world’ en beklim deze immense toren vlak bij het hoogste punt van Nederland. Op duizelingwekkende hoogte kijk je uit op wel drie landen.
1993
52 m
Entree
Rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
1993
52 m
Entree
Rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Voel je ‘on top of the world’ en beklim deze immense toren vlak bij het hoogste punt van Nederland. Op duizelingwekkende hoogte kijk je uit op wel drie landen.

Wat doe jij? Beklim je deze 50 meter hoge toren of ga je met de glazen lift?

Foto's van de Koning Boudewijntoren

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Wat doe jij? Beklim je deze 50 meter hoge toren of ga je met de glazen lift?

Route des Trois Bornes 99 B · 4581 Plombières

Bewonder het ontwerp

Wat is deze uitkijktoren hoog! Met zijn 50 meter torent de Koning Boudewijntoren, ontworpen door Tom Vandenbergh, trots boven de Vaalse bossen en het Drielandenpunt uit. Van een afstand oogt de uitkijktoren wellicht wat fragiel en elegant, maar van dichtbij zie je pas hoe groot en overweldigend deze toren werkelijk is. De stalen toren, die net op Belgisch grondgebied staat, is bekleed met stalen platen. Opvallend is de transparante trap met 208 treden die om de kern van de toren omhoog kronkelt. Een flinke klim voor de durfallen onder ons, want de wind waait steeds harder naarmate je hoger klimt. Je voelt de toren meebewegen. Vind je dit een tikkeltje spannend of kun je niet met de trap naar boven? Dan is er altijd nog de glazen lift die je binnen enkele seconden naar het uitzichtplatform brengt. Eenmaal boven heb je in een glazen binnenruimte een overweldigend uitzicht over Duitsland, Nederland en België. Wil je meer sensatie en je zintuigen flink prikkelen? Open dan een van de glazen schuifdeuren en stap op het transparante platform rondom of ga via de trap nog een verdieping hoger. Wat een hoogte, en wat een vergezichten!

Koning Boudwijntoren op de Vaalserberg

Check de leukste feitjes

What’s in a name?

De Koning Boudewijntoren of Boudewijntoren, zoals sommigen de toren ook wel noemen, is vernoemd naar de Belgische koning Boudewijn die van 1953 tot 1993 koning van België was. Hoe simpel kan het zijn.

Nog meer landenpunt

Zo’n 200 jaar geleden lag er op de Vaalserberg geen drie-, maar een vierlandenpunt. Naast de bekende drie landen grensde hier ook Neutraal Moresnet, een neutraal gebied van amper 344 hectare dat hoorde bij zowel het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden als bij Pruisen.

Over de geschiedenis van de Koning Boudewijntoren

Dit is niet de eerste uitkijktoren die op deze plek heeft gestaan. In 1970 werd namelijk de eerste Koning Boudewijntoren gebouwd, een 33 meter hoge toren die werd gemaakt uit twee oude Franse radarstations. In 1993 is die uitkijktoren afgebroken en werd in datzelfde jaar dit indrukwekkende exemplaar gebouwd.

Vaals

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je ook vlakbij het drielandenpunt de Wilhelminatoren, in Schimmert uitkijktoren de Reusch en in Valkenburg nog een Wilhelminatoren. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is dagelijks geopend. Van 11.00 tot 18.00 uur kan deze toren beklommen worden. Let op: op vrijdagen is de toren vanaf 13.00 uur geopend. Kijk op Google voor de actuele openingstijden.

Entree

Wil je de toren beklimmen? De toegang tot de uitkijktoren bedraagt € 5,- per persoon. Voor kinderen is de toegang € 3,- per persoon. Een toegangsmunt is te koop direct naast de toren. Het naastgelegen Bezoekerscentrum, waar je in het verleden ook toegangsmunten kon kopen, is tijdelijk gesloten.

Parkeren

Naast de Koning Boudewijntoren is een grote parkeerplaats met betaald parkeren. Navigeer hiervoor naar parkeerplaats Drielandenpunt (aan Belgische zijde). Aan Nederlandse zijde zijn ook een drietal parkeerplaatsen. Die zijn ook op loopafstand van de Koning Boudewijntoren, maar de weg ernaar toe is steil.

Toegankelijkheid

Deze uitkijktoren is voor iedereen! De 50 meter hoge toren is namelijk niet alleen met de trap buitenom te beklimmen, maar er is ook een (glazen) lift. Die brengt je in een paar seconden naar de top van de toren. Ideaal dus voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Koning Boudewijntoren

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Koning Boudewijntoren

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.