Wandelroute Vaals – Drielandenpunt

Download route
Waar ben ik?
5 km

Koning Boudewijntoren

Aan Belgische zijde, vlak bij het Drielandenpunt, staat nog een uitkijktoren; de Boudewijntoren, vernoemd naar de voormalig Belgische koning Boudewijn. Deze enorme toren prijkt met zijn 50 meter hoog boven de toppen van de bomen uit. In het midden van de toren zit een glazen lift die je binnen enkele seconden naar de top van de toren brengt. De top is ook te bereiken via de open trap die om de toren heen is gebouwd. Eenmaal op de toren heb je op een uitkijkplatform een fenomenaal uitzicht over de drie landen.

Vaalserberg

Weet je dat het hoogste punt van Nederland hier op de Vaalserberg ligt? De Vaalserberg bereikt een hoogte van 322,7 meter boven NAP, een flinke berg voor Nederlandse begrippen dus. Qua natuur heeft de berg wat weg van het nabijgelegen Vijlenerbos; een bos met hoge naaldbomen en grote adelaarsvarens op zachte bosgrond. De Vaalserberg maakt deel uit van een heuvelrug die zich vanaf de Vaalserberg uitstrekt tot het aangrenzende ‘Aachener Wald’. Ontdek er tal van toeristische attracties, waaronder het Drielandenpunt, het grootste labyrint van Nederland en nog een tweede uitkijktoren.

Grafheuvel Vaalserberg

De grafheuvel op de Vaalserberg, een rijksmonument, is een solitaire heuvel die dateert uit de periode van het neolithicum en/of de bronstijd.

Bezoekerscentrum Drielandenpunt

In de omgeving van de uitkijktoren is van alles te zien en te ontdekken. Stap vooral binnen bij het Bezoekerscentrum van het Drielandenpunt, te vinden naast de Koning Boudewijntoren, waar je alles te weten komt over deze toeristische plek, het grootste doolhof van Nederland, de leukste wandelingen en de beste tips. Het startpunt voor een topdagje Drielandenpunt en Vaalserberg.

Het hoogste punt van Nederland

Op een steenworp afstand van het Drielandenpuntmonument ligt met 322,5 meter boven NAP het hoogste punt van de Vaalserberg en dus van Nederland. Hier voel je je misschien niet ‘on top of the world’, maar je bent in ieder geval wel ‘on top of Nederland’. Naast het hoogste punt is hier ook het symbolische Drielandenpunt te vinden, geopend in 1928. Veel toeristen zien dit punt met de drie grenspalen als het echte Drielandenpunt, maar dat klopt dus niet. En het feit dat twee van de drie grenspalen ooit op het ‘echte’ Drielandenpunt hebben gestaan, maakt de verwarring waarschijnlijk alleen maar groter. 

Lourdesgrot

Aan de westelijke zijde van de Vaalserberg, verscholen in het groen en weg van de drukte van het Drielandenpunt, is een bijzonder pareltje te vinden waar weinig toeristen weet van hebben. Vertel het dus vooral niet verder ?. Gelegen aan een bosrand vind je op 289 meter boven NAP een Lourdesgrot. Het is daarmee het hoogst gelegen heiligdom in Nederland. De grot werd in 1934 gebouwd en kerkelijk ingezegend. In 1990 kreeg de grot een grote uitbreiding met kruiswegpark en Calvariegroep.

Monument Drielandenpunt

Met één been in Nederland, het andere been in Duitsland en je hand in België. Bij het drielandenpunt op de Vaalserberg is dat mogelijk! Hier komen de grenzen van de gemeenten Vaals (Nederland), Kelmis (België) en Aken (Duitsland) samen. Het monument is niet bijzonder groot, maar duidelijk herkenbaar door de drie nationale vlaggen en, in het midden, een oude grenspaal uit 1926 met daarop de afkortingen van de drie landen.

Vliegermonument

Vlak bij de Wilhelminatoren staat een monument, het Vliegermonument, ter herinnering aan een Fokker C-VE-vliegtuig die in 1932 is neergestort en waarbij beide inzittenden omkwamen.

Vijlenerbos

Wat verder van de Vaalserberg vind je niet alleen een van de mooiste bossen van Zuid-Limburg, maar ook het langste bos van Nederland; het Vijlenerbos. Dit acht kilometer lange bos herbergt naald- en loofbomen, verschillende, idyllische beekjes en prachtige uitzichten op de hogere gedeeltes. Met hoogteverschillen van wel 100 meter kan fietsen en wandelen in dit bos een flinke uitdaging zijn, maar je vindt er ook voldoende vlakke stukken.  

Wilhelminatoren

Op de Vaalserberg staat nog een tweede uitkijktoren die je zeker bezocht moet hebben, de Wilhelminatoren. Deze moderne 35 meter hoge uitkijktoren is een bijzonder landmark bekleed met natuursteen. Beklim de toren via de 181 treden tellende trap of neem de lift. Bovenop staat voor de echte durfallen een verrassing te wachten: een glazen Skywalk, een volledig transparant doosje dat uit de toren steekt. Een onvergetelijke ervaring!

Parkeerplaats Koning Boudewijntoren

Nabij de uitkijktoren is er parkeergelegenheid. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

Wat is Zuid-Limburg toch mooi! Door de groene en heuvelachtige omgeving waan je je net in het buitenland. Rondom de Koning Boudewijntoren is het dan ook heerlijk wandelen. Je hebt er enkele prachtige uitzichten over Vaals. De wandelroute ‘Vaals-Drielandenpunt’ is een ideale manier om dit sprookjesachtige deel van Nederland te ontdekken.

ParkerenNaast de Koning Boudewijntoren is een grote parkeerplaats met betaald parkeren. Navigeer hiervoor naar parkeerplaats Drielandenpunt (aan Belgische zijde).
StartpuntNet ten noorden van de Koning Boudewijntoren vind je de eerste routepaal
Afstand5 km
BewegwijzeringDe route is te volgen via de houten Staatsbosbeheer-paaltjes met rode kop. 
Uitzicht tijdens de wandelroute Vaals - Drielandenpunt

Wandelen in Zuid-Limburg

Feitelijk sta je bij de Koning Boudewijntoren op Belgisch grondgebied, maar een paar meter verderop passeer je de Nederlandse grens al. Op de Vaalserberg is van alles te doen en te ontdekken. Zo vind je er het grootste doolhof én het hoogste punt van Nederland en natuurlijk niet te vergeten het bekende Drielandenpunt. In de bossen op de Vaalserberg met zijn hoge naaldbomen en grote varens op zachte bosgrond is het ook heerlijk wandelen. Ontdek tijdens de wandelroute Vaals – Drielandenpunt een oude grafheuvel en, verscholen in het groen, de bijzondere Lourdesgrot. En beklim een tweede uitkijktoren, de Wilhelminatoren, aan de Nederlandse zijde. De wandeling voert je via de Vaalserberg richting het sprookjesachtige Vijlenerbos, een van de mooiste bossen van Zuid-Limburg. Kortom, de wandelroute Vaals – Drielandenpunt brengt je naar de mooiste plekken.

Zin om even lekker uit te rusten onder het genot van een hapje of drankje? Op de Vaalserberg vind je verschillende horecagelegenheden waar je kunt genieten van Limburgse lekkernijen.  

Zien en doen bij Wandelroute Vaals – Drielandenpunt

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.