Fietsen door Vaals

Download route
Waar ben ik?
47 km

Vaalserberg

Weet je dat het hoogste punt van Nederland hier op de Vaalserberg ligt? De Vaalserberg bereikt een hoogte van 322,7 meter boven NAP, een flinke berg voor Nederlandse begrippen dus. Qua natuur heeft de berg wat weg van het nabijgelegen Vijlenerbos; een bos met hoge naaldbomen en grote adelaarsvarens op zachte bosgrond. De Vaalserberg maakt deel uit van een heuvelrug die zich vanaf de Vaalserberg uitstrekt tot het aangrenzende ‘Aachener Wald’. Ontdek er tal van toeristische attracties, waaronder het Drielandenpunt, het grootste labyrint van Nederland en nog een tweede uitkijktoren.

Grafheuvel Vaalserberg

De grafheuvel op de Vaalserberg, een rijksmonument, is een solitaire heuvel die dateert uit de periode van het neolithicum en/of de bronstijd.

Bezoekerscentrum Drielandenpunt

In de omgeving van de uitkijktoren is van alles te zien en te ontdekken. Stap vooral binnen bij het Bezoekerscentrum van het Drielandenpunt, te vinden naast de Koning Boudewijntoren, waar je alles te weten komt over deze toeristische plek, het grootste doolhof van Nederland, de leukste wandelingen en de beste tips. Het startpunt voor een topdagje Drielandenpunt en Vaalserberg.

Het hoogste punt van Nederland

Op een steenworp afstand van het Drielandenpuntmonument ligt met 322,5 meter boven NAP het hoogste punt van de Vaalserberg en dus van Nederland. Hier voel je je misschien niet ‘on top of the world’, maar je bent in ieder geval wel ‘on top of Nederland’. Naast het hoogste punt is hier ook het symbolische Drielandenpunt te vinden, geopend in 1928. Veel toeristen zien dit punt met de drie grenspalen als het echte Drielandenpunt, maar dat klopt dus niet. En het feit dat twee van de drie grenspalen ooit op het ‘echte’ Drielandenpunt hebben gestaan, maakt de verwarring waarschijnlijk alleen maar groter. 

Lourdesgrot

Aan de westelijke zijde van de Vaalserberg, verscholen in het groen en weg van de drukte van het Drielandenpunt, is een bijzonder pareltje te vinden waar weinig toeristen weet van hebben. Vertel het dus vooral niet verder ?. Gelegen aan een bosrand vind je op 289 meter boven NAP een Lourdesgrot. Het is daarmee het hoogst gelegen heiligdom in Nederland. De grot werd in 1934 gebouwd en kerkelijk ingezegend. In 1990 kreeg de grot een grote uitbreiding met kruiswegpark en Calvariegroep.

Monument Drielandenpunt

Met één been in Nederland, het andere been in Duitsland en je hand in België. Bij het drielandenpunt op de Vaalserberg is dat mogelijk! Hier komen de grenzen van de gemeenten Vaals (Nederland), Kelmis (België) en Aken (Duitsland) samen. Het monument is niet bijzonder groot, maar duidelijk herkenbaar door de drie nationale vlaggen en, in het midden, een oude grenspaal uit 1926 met daarop de afkortingen van de drie landen.

Gulpen

Midden in het Limburgse heuvelland ligt het toeristische Gulpen. Ontdek het gezellige centrum vol knusse winkels en de vele terrassen. Bezoek de Gulpener Bierbrouwerij en het Proeflokaal. Het idyllische Gulp stroomt dwars door het dorp. Een prachtig gezicht!

Vijlenerbos

Wat verder van de Vaalserberg vind je niet alleen een van de mooiste bossen van Zuid-Limburg, maar ook het langste bos van Nederland; het Vijlenerbos. Dit acht kilometer lange bos herbergt naald- en loofbomen, verschillende, idyllische beekjes en prachtige uitzichten op de hogere gedeeltes. Met hoogteverschillen van wel 100 meter kan fietsen en wandelen in dit bos een flinke uitdaging zijn, maar je vindt er ook voldoende vlakke stukken.  

Kasteel van Beusdael

Net over de Nederlandse grens ontdek je kasteel van Beusdael in het Belgische gehucht Beusdael. Volgens de overlevering zou een houten donjon van het kasteel stammen uit de tijd van Karel de Grote. Eeuwen later werd er op deze plaats een stenen donjon geplaatst. Het idyllische kasteel, omgeven door een gracht, is helaas niet te bezoeken.

Commanderij van Sint-Pieters-Voeren

Dit prachtige kasteel staat in de Belgische gemeente Voeren. Het is een voormalige commanderij, de verblijfplaats van de lokale commandeur van een geestelijke ridderorde, in dit geval de Duitse Orde.

Parkeerplaats Wilhelminatoren

Er is volop parkeergelegenheid naast de Wilhelminatoren. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

Fietsen door het Zuid-Limburgse groene en heuvelachtige landschap is prachtig! Je waant je net in het buitenland. En dat klopt ook, want de fietsroute voert deels door België. De route Fietsen door Vaals is een ideale manier om deze pittoreske omgeving te ontdekken.

ParkerenBij restaurant De Wilhelminatoren is parkeergelegenheid. Bezoekers van de toren/Skywalk mogen hier gratis parkeren. Navigeer hiervoor naar Viergrenzenweg 230, 6291 BX Vaals.
StartpuntFiets vanaf de parkeerplaats over de Viergrenzenweg in zuidelijke richting naar knooppunt 91.
Afstand47 km
KnooppuntenRichting 91 – 5 – 6 – 4 – 58 – 57 – 1 – 92 – 427 – 428 – 85 – 86 – 90 – 93 – richting 91
Fietsen door Vaals
Vaalserberg

Fietsen door Vaals

Je start de fietsroute bij de Wilhelminatoren, boven op de Vaalserberg. Deze hoogste berg van Nederland herbergt niet alleen toeristische hotspots zoals het Drielandenpunt, maar je fietst ook door mooie natuur; hoge naaldbomen en grote adelaarsvarens. Bovendien heb je de keuze uit twee uitkijktorens, de Wilhelminatoren en het zuidelijker gelegen Koning Boudewijntoren. Je kunt ze ook beide beklimmen uiteraard 😉. Daarna fiets je zuidelijker en gaat de route door het mooie landschap van België. Onderweg doe je enkele plaatsen aan, zoals Eiksken en Klein-Kuttingen.

Vervolgens, je bent nog net in België, ontdek je het kasteel Beusdael. Wat een idyllisch kasteel, maar is helaas niet te bezoeken. Daarna vervolg je de fietstocht door België en steek je weer de grens over. Wat is het Zuid-Limburgse landschap toch prachtig! Midden in het Limburgse heuvelland ligt het toeristische Gulpen. Ontdek niet alleen het toeristische centrum vol knusse winkels en gezellige terrasjes, maar bezoek als je tijd hebt ook de Gulpener Bierbrouwerij. Ten slotte fiets je via Mechelen weer terug naar het startpunt bij de Wilhelminatoren. Fietsen door Vaals is dus genieten.

Andere fietsroutes in de omgeving van Wilhelminatoren Vaals

Kun je geen genoeg krijgen van deze grensregio? Ontdek de andere fietsroutes in de omgeving, zoals Fietsroute Fietsen rond het Drielandenpunt. Tijdens deze fietsroute kom je ook langs de Koning Boudewijntoren. Of fiets, verder noordwaarts, de route Fietsen door het Geuldal en bezoek Wilhelminatoren Valkenburg.

Zien en doen bij Fietsen door Vaals

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.