Fietsen door het Geuldal

Download route
Waar ben ik?
54 km

Geuldal

De Heunsberg eindigt en het Geuldal begint. Wauw, wat een idyllisch landschap! Een prachtig groen en heuvelachtig gebied waar rivier de Geul meanderend doorheen stroomt. Ernaast oude wilgen, houtwallen, hoger gelegen bossen, afgewisseld met geurige bloemenweides en de typische vakwerkhuizen. Alsof je je direct terug in de tijd waant. Door de hoogteverschillen en de kalkrijke grond kun je in het Geuldal zeldzame planten en dieren ontdekken, zoals het zinkviooltje en de geelbuikvuurpad. Ook de bever is hier sinds een aantal jaren weer gespot. Volg de graspaden langs de Geul, bezoek de oude Volmolen en rust even uit bij een klein strandje. Het Geuldal is op en top genieten.

Valkenburg

Valkenburg trekt al ruim een eeuw van heinde en verre toeristen en dat is ook niet gek. Het mergelstadje heeft naast de talrijke toeristische trekpleisters, zoals de Wilhelminatoren, de kasteelruïne, mergelgrotten, familiepretparken en het enige kuurpark van Nederland ook een pittoresk middeleeuwse stadskern met een keur aan gezellige terrassen, leuke restaurants en knusse winkels. Valkenburg is een stad met op en top sfeer, zeker in het najaar wanneer het wordt omgetoverd tot dé Kerststad van Nederland.

Het Lage Bergse Bos

Ten zuiden van het Hoge Bergse Bos ligt het Lage Bergse Bos. Struin door het bos en park en spot Schotse Hooglanders. Wat een gevarieerd landschap is het Bergse Bos! Ontdek de hoger en lager gelegen plekken en de open en verdichte delen van dit natuurgebied. Spot vogels zoals fazanten, torenvalken en buizerds. Een rustige en groene oase in een verstedelijkt gebied.

Heunsberg

Deze 145 meter hoge heuvel in Valkenburg is een uitloper van het plateau van Margraten dat zuidelijker ligt. Eeuwen geleden stond hier een prachtige burcht. De ruïnes ervan vind je nog steeds op deze berg terug en is een van de toeristische hotspots die jaarlijks vele toeristen trekt. Ontdek ook een heus sprookjesbos, raas van de helling van de Heunsberg met een te gekke rodelbaan (maar pas op dat je de bocht niet uitvliegt ?) of ontdek de verschillende groeven of mergelgrotten die zich in de Heunsberg bevinden. Een ware ondergrondse beleving.

Kasteelruïne

Sinds 1050 staat op de Heunsberg een prachtige kasteel(ruïne), een hoogteburcht van de heren van Valkenburg. In de loop der eeuwen werden er veel strijden gestreden en heeft het verwoestingen en heerschappijen overleefd, tot 1672. In dat jaar werd in opdracht van Stadhouder Willem III de burcht opgeblazen en definitief verwoest. De hoogteburcht is gelukkig nooit helemaal afgebroken, waardoor die vandaag de dag nog steeds te bezoeken is. Ontdek de enige hoogteburcht van Nederland, wandel door de ridderzaal, de wapenkamer, het kapel en de ondergrondse vluchtgangen. Je waant je terug in de middeleeuwse tijd van ridders en jonkvrouwen. Tip: beleef de burcht nog intenser via een App of een kasteelgids.

Savelsbos

Het Savelsbos is een van de mooiste bossen van Nederland. Het langgerekte hellingbos is uniek, het ligt namelijk op de steile overgang van het Maasdal naar het plateau van Margraten. Het hoogste en laagste punt van het bos ligt 75 meter uit elkaar. Ook herbergt het Savelsbos de grootste dassenpopulatie van Nederland.

Bemelerberg

Gelegen in het Zuid-Limburgse Heuvelland ligt de glooiende Bemelerberg. De berg is bekend vanwege de mergelwand. Rond de heuvel liggen kalkgraslanden waar wilde orchideeën bloeien en Mergellandschapen grazen.

Kasteel Mheer

Midden in het dorp Mheer ligt het gelijknamige kasteel uit de 14de eeuw dat sinds 1668 wordt bewoond door de familie van Loè. Het kasteel is alleen te bezoeken tijdens de Kasteelfeesten.

Keutenberg

De Keutenberg is bekend onder de wielersport. Het is een van de steilste hellingen van de Amstel Gold Race. Het heeft een stijgingspercentage van meer dan 20%. Op de top van de 163 meter hoge Keutenberg ligt de buurschap Berghof.

Gulpen

Midden in het Limburgse heuvelland ligt het toeristische Gulpen. Ontdek het gezellige centrum vol knusse winkels en de vele terrassen. Bezoek de Gulpener Bierbrouwerij en het Proeflokaal. Het idyllische Gulp stroomt dwars door het dorp. Een prachtig gezicht!

Parkeerplaats Wilhelminatoren Valkenburg

Bij de Wilhelminatoren zijn enkele parkeerplaatsen.

Download route

ParkerenBij de Wilhelminatoren zijn enkele parkeerplaatsen. Navigeer hiervoor naar Heunsbergerweg 9 in Valkenburg.
StartpuntFiets vanaf de parkeerplaats over de Heunsbergerweg, via de Kokswegen Daalhemerweg naar knooppunt 60 in het centrum van Valkenburg.
Afstand54 km
KnooppuntenRichting 60 – 39 – 36 – 59 – 58 – 85 – 83 – 82 – 81 – 80 – 72 – 51 – 74 – 73 – 5 – 66 – 65 – 64 – 102 – 61 – 40 – 60
Fietsen door het Geuldal

tip

Heunsberg

Deze 145 meter hoge heuvel in Valkenburg is een uitloper van het plateau van Margraten dat zuidelijker ligt. Eeuwen geleden stond hier een prachtige burcht. De ruïnes ervan vind je nog steeds op deze berg terug en is een van de toeristische hotspots die jaarlijks vele toeristen trekt. Ontdek ook een heus sprookjesbos, raas van de helling van de Heunsberg met een te gekke rodelbaan (maar pas op dat je de bocht niet uitvliegt ?) of ontdek de verschillende groeven of mergelgrotten die zich in...

Meer weten

Zien en doen bij Fietsen door het Geuldal

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.