Fietsroute Beekdaelen

Download route
Waar ben ik?
46 km

Schimmert

Uitkijktoren De Reusch ligt in Schimmert, een dorpje in het glooiende Limburgse landschap dat boven op een plateau ligt dat is ontstaan door de erosie van omliggende rivieren en beken. Het dorp kent een gezellige en historische dorpskern rondom de Sint-Remigiuskerk. Naast de regionale lekkernijen die er in De Reusch te vinden zijn, tref je in het dorp zelf ook een aantal horecagelegenheden waar je kunt eten en drinken of kunt neerstrijken op een terras.

Geleenbeekdal

In dit dal slingert de schitterende Geleenbeek door het glooiende Limburgse landschap, langs natte bossen, enorme beuken, bloemrijke graslanden en bloeiende hoogstamboomgaarden. Wat een afwisseling!

Kasteel Hoensbroek

Wat een sprookjesachtig kasteel! Maak een dansje in de prachtige balzaal, beklim de middeleeuwse toren of speel allerlei spellen op het binnenplein uit lang vervlogen tijden. Dit enorme slot herbergt meer dan 40 authentiek ingerichte kamers. Je waant je direct terug in de tijd. Kasteel Hoensbroek is een prachtig bewaard kasteel voor jong en oud.

Dal van de Roode Beek

De Roode Beek dankt zijn naam aan een oude legende. Tijdens een strijd tussen de Germanen en de Romeinen zou het bloed rijkelijk in de beek hebben gevloeid, waardoor het rood kleurde. Tegenwoordig weten we dat de Roode Beek zijn naam ontleent aan het rode, ijzerrijke water dat vanuit het venige gebied in de beek stroomt. Het dal is een prachtig landschap van vochtige heide en veen en waar je Schotse Hooglanders kunt spotten.  

Kasteel Doenrade

Aan de rand van het dorp Doenrade ligt het gelijknamige kasteel dat rond 1117 is gebouwd. Het is daarmee een van de oudste kastelen van Limburg. Vroeger werd het kasteel bewoond door belangrijke adellijke families. Tegenwoordig kan iedereen romantisch genieten in dit Limburgs paleisje, want het is een hotel en restaurant.

Boerderijmuseum

Altijd meer willen weten over het leven op de Limburgse boerderij? Bezoek dan het Boerderijmuseum en ontdek de grote collectie tractoren, machines en andere voorwerpen die je op de boerderij tegen komt. Zie een boerengezin aan het werk in vroegere tijden en bekijk verschillende demonstraties zoals ploegen, dorsten, stroop stoken en vlaaien bakken. In de tuin vind je bloemen, groenten en gewassen die echt bij de boerderij horen.  

Sint-Remigiuskerk

De kerk van Schimmert is gewijd aan Remigius van Reims, een Frankische bisschop van Reims en heilige van de Rooms-Katholieke Kerk. Wil je de kerk bezoeken? Dat kan, maar check wel vooraf de openingstijden. Buiten de mis is de kerk beperkt open. 

Parkeerplaats watertoren De Reusch

Bij watertoren de Reusch is voldoende parkeergelegenheid. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

In het glooiende Limburgse landschap is het heerlijk fietsen. De fietsroute Beekdaelen is een ideale manier om de Zuid-Limburgse omgeving te ontdekken. Je waant je net in het buitenland.

ParkerenBij de uitkijktoren is parkeergelegenheid. Navigeer hiervoor naar De Bockhofweg 1 in Schimmert.
StartpuntFiets vanaf de parkeerplaats over de Bockhofweg naar de Hagensweg en sla daar rechtsaf richting knooppunt 62
Afstand47 km
KnooppuntenRichting 62 – 35 – 90 – 92 – 93 – 25 – 85 – 26 – 86 – 60 – 70 – 71 – 97 – 63 – 75 – 91 – 52 – 66 – 34 – 24 – 87 – 83 – 96 – 95 – 98 – 63 – richting 62
Zuid-Limburg

Fietsen door Zuid-Limburg

Voordat je op pad gaat, is het aan te raden eerst een kijkje te nemen in uitkijktoren De Reusch. Niet alleen het uitzicht van de toren is een beleving, maar ook de activiteiten in de oude watertoren zelf. Want in het regionale centrum van streekproducten en duurzaamheid valt van alles te ontdekken en te beleven. Heb je genoten van het uitzicht? Dan fiets je vervolgens het dorp Schimmert in, waar je het Boerderijmuseum en de kerk van Schimmert kunt bewonderen. Je fietst door het heuvelachtige Limburgse land van het Geleenbeekdal, want de schitterende Geleenbeek slingert hier erdoorheen. Onderweg kom je onder andere bloemrijke graslanden en bloeiende hoogstamboomgaarden tegen, met tussendoor enkele dorpjes. Op en top genieten dus.   

Daarna, aan de rand van het dorp Doenrade ontdek je het oudste kasteel van Limburg, kasteel Doenrade. Je fietst vervolgens verder en ontdekt hoe mooi het Limburgse land is. Het volgende kasteel is in aantocht: kasteel Hoensbroek. Dit kasteel is beslist een bezoek waard, want dit enorme slot herbergt tal van kamers waar je je direct terug in de tijd waant. Ten slotte fiets je via het typische Limburgse landschap terug naar het startpunt.

Andere fietsroutes in de omgeving van uitkijktoren De Reusch

Kun je geen genoeg krijgen van deze Zuid-Limburgse regio? Ontdek de andere fietsroutes in de omgeving, zoals Fietsen door het Geuldal. Tijdens deze fietsroute kom je langs de Wilhelminatoren Valkenburg. Of fiets, verder zuidwaarts, de route Fietsen door Vaals en bezoek Wilhelminatoren Vaals en de Koning Boudewijntoren.

Meer fietsroutes langs de mooiste plekken in Nederland

Welk stukje van Nederland je per fiets ook wilt ontdekken, Uitkijktorens.nl heeft de mooiste fietsroutes voor jou samengesteld. Of je nu op de Veluwe, het noordelijkste puntje van Groningen of dwars door het glooiende landschap van Zuid-Limburg wilt fietsen. Bij elke uitkijktoren ontdek je een afwisselende fietstocht die je via de mooiste paden naar de meest verrassende plekken brengt. Onderweg ontdek je een en soms wel meerdere uitkijktorens. Beklim ze allemaal en maak daardoor van elke fietstocht een waardevolle herinnering.

Zien en doen bij Fietsroute Beekdaelen

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.