Bewonder het ontwerp
Deze uitzichttoren staat op een heel bijzondere plek, namelijk precies op de grens met onze zuiderburen, bij grenspaal 281. Wat direct opvalt, is de ronde vorm van deze 22 meter hoge uitkijktoren. Het ontwerp is geïnspireerd op een Spaanse toren die vroeger tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1668 – 1648) in Vlaanderen op strategische plekken stonden, zoals een landgrens; de Staats-Spaanse Linies. De ontwerper, Raakvlak Architecten, heeft er een moderne versie van gemaakt.
De klim naar boven is een belevenis op zich. Je wordt verwelkomd door de Hulster Pagadder Mira en haar zus Piedra die de stad Hulst bewaken. Op elke verdieping ontdek je mooie verhalen over de omgeving en een QR-code die, als je het scant, een kaart laat zien van alle hoeve- en streekproducten uit de omgeving. Eenmaal boven heb je een prachtig 360 graden uitzicht over beide landen en ontdek je onder meer de waterwinbossen en, in de verte, de kerncentrales van Doel.
Check de leukste feitjes
What’s in a name?
De markante naam van deze uitkijkpost verwijst naar de Tweede Wereldoorlog. Het gebied waar de toren staat, was destijds namelijk een smokkelroute en verboden terrein. Het symboliseert hiermee de verbondenheid tussen het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen en het Belgische Waasland.
Ontwerpwedstrijd
Voor het ontwerp van deze uitzichttoren werd een architectuurwedstrijd in het leven geroepen. Maar liefst elf architectenbureaus hadden een ontwerp gemaakt, waaruit drie ontwerpen werden geselecteerd als finalisten. Inwoners van de het Belgische Stekene en het Nederlandse Hulst, waar Sint Janssteen deel van uit maakt, mochten stemmen op hun favoriet. Uiteindelijk kreeg het ontwerp van Raakvlak Architecten de meeste stemmen, omdat het ontwerp het best passend was voor deze grensstreek.
Uitkijktoren Camera Batavia
Net over de grens, op ongeveer tien minuten rijden van uitkijktoren Niemandsland, ontdek je een tweede uitkijktoren, Camera Batavia. Deze 4,5 meter hoge toren, ontworpen door kunstenaar Arjen Boerstra, was voor het eerst te bewonderen tijdens Oerol Festival op Terschelling. Bovenin de toren, op tien meter hoogte, ontdek je een bolle spiegel. Hierdoor kun je al zittend of liggend en in één oogopslag genieten van het omliggende landschap. ‘Een verwarrende en nieuwe ervaring die de gebruikelijke blik op het landschap vervangt’, aldus de kunstenaar. Sinds 2022 is de bijzondere uitkijktoren te vinden bij Verbeke Foundation in het Belgische Verstekene, maar op termijn is het de bedoeling dat het een plek op de dijk bij het Friese Ternaard krijgt.
Ontdek de andere uitkijktorens in de regio
Wist je dat er in Zeeland nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je bij Burgh-Haamstede nog een oude toren, De Plompe Toren. Of ontdek uitkijktoren Slikken van de Heen in het Zeeuwse Sint Philipsland. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.