Uitkijktoren Niemandsland - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Niemandsland

Terug Stekene · Vlaams Gewest
Beklim deze Spaanse toren op de Nederlands-Belgische grens en ontdek niet alleen mooie streekverhalen, maar ook de lekkerste streekproducten.
2022
22 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2022
22 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim deze Spaanse toren op de Nederlands-Belgische grens en ontdek niet alleen mooie streekverhalen, maar ook de lekkerste streekproducten.

Wist je dat je de Pagadders, Spaanse soldaatjes, niet alleen tegenkomt bij de uitkijktoren? In Hulst ontdek je ze ook en vertellen ze hun spannende geschiedenis.

Foto's van de Uitkijktoren Niemandsland

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Wist je dat je de Pagadders, Spaanse soldaatjes, niet alleen tegenkomt bij de uitkijktoren? In Hulst ontdek je ze ook en vertellen ze hun spannende geschiedenis.

Sint-Jansteenstraat 12 · 9190 Stekene

Bewonder het ontwerp

Deze uitzichttoren staat op een heel bijzondere plek, namelijk precies op de grens met onze zuiderburen, bij grenspaal 281. Wat direct opvalt, is de ronde vorm van deze 22 meter hoge uitkijktoren. Het ontwerp is geïnspireerd op een Spaanse toren die vroeger tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1668 – 1648) in Vlaanderen op strategische plekken stonden, zoals een landgrens; de Staats-Spaanse Linies. De ontwerper, Raakvlak Architecten, heeft er een moderne versie van gemaakt.

De klim naar boven is een belevenis op zich. Je wordt verwelkomd door de Hulster Pagadder Mira en haar zus Piedra die de stad Hulst bewaken. Op elke verdieping ontdek je mooie verhalen over de omgeving en een QR-code die, als je het scant, een kaart laat zien van alle hoeve- en streekproducten uit de omgeving. Eenmaal boven heb je een prachtig 360 graden uitzicht over beide landen en ontdek je onder meer de waterwinbossen en, in de verte, de kerncentrales van Doel.

Check de leukste feitjes

What’s in a name?

De markante naam van deze uitkijkpost verwijst naar de Tweede Wereldoorlog. Het gebied waar de toren staat, was destijds namelijk een smokkelroute en verboden terrein. Het symboliseert hiermee de verbondenheid tussen het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen en het Belgische Waasland.

Ontwerpwedstrijd

Voor het ontwerp van deze uitzichttoren werd een architectuurwedstrijd in het leven geroepen. Maar liefst elf architectenbureaus hadden een ontwerp gemaakt, waaruit drie ontwerpen werden geselecteerd als finalisten. Inwoners van de het Belgische Stekene en het Nederlandse Hulst, waar Sint Janssteen deel van uit maakt, mochten stemmen op hun favoriet. Uiteindelijk kreeg het ontwerp van Raakvlak Architecten de meeste stemmen, omdat het ontwerp het best passend was voor deze grensstreek.

Uitkijktoren Camera Batavia

Uitkijktoren Camera Batavia
Uitkijktoren Camera Batavia op het Oerol Festival

Net over de grens, op ongeveer tien minuten rijden van uitkijktoren Niemandsland, ontdek je een tweede uitkijktoren, Camera Batavia. Deze 4,5 meter hoge toren, ontworpen door kunstenaar Arjen Boerstra, was voor het eerst te bewonderen tijdens Oerol Festival op Terschelling. Bovenin de toren, op tien meter hoogte, ontdek je een bolle spiegel. Hierdoor kun je al zittend of liggend en in één oogopslag genieten van het omliggende landschap. ‘Een verwarrende en nieuwe ervaring die de gebruikelijke blik op het landschap vervangt’, aldus de kunstenaar. Sinds 2022 is de bijzondere uitkijktoren te vinden bij Verbeke Foundation in het Belgische Verstekene, maar op termijn is het de bedoeling dat het een plek op de dijk bij het Friese Ternaard krijgt.

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in Zeeland nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je bij Burgh-Haamstede nog een oude toren, De Plompe Toren. Of ontdek uitkijktoren Slikken van de Heen in het Zeeuwse Sint Philipsland. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Parkeren is mogelijk op de parkeerplaats vlak bij de rotonde in Kapellebrug. Navigeer hiervoor naar Van Hogendorplaan in Kapellebrug. Je wandelt vervolgens de Van Hogendorplaan af. Bij de T-splitsing ga je linksaf, de Heerstraat in. Aan het einde van dit pad ontdek je uitkijktoren Niemandsland. Vanaf de parkeerplaats loop je in ongeveer 15 minuten naar de toren.

Wil je dichterbij parkeren? Dat kan eventueel ook in de berm aan het einde van de Van Hogendorplaan, nabij de splitsing met de Heerstraat. Vanaf hier wandel je zuidwaarts in ongeveer 7 minuten de Heerstraat af.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Niemandsland

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.