Uitkijktoren Markiezaat - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Markiezaat

Terug Bergen op Zoom · Noord-Brabant
Beklim uitkijktoren Markiezaat en ontdek dat deze open toren boven op de unieke steilrand van De Brabantse Wal staat. Vanaf de top heb je een adembenemend uitzicht over uitgestrekt laagland.
ca. 2004
13 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
ca. 2004
13 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim uitkijktoren Markiezaat en ontdek dat deze open toren boven op de unieke steilrand van De Brabantse Wal staat. Vanaf de top heb je een adembenemend uitzicht over uitgestrekt laagland.

Tip: neem je verrekijker mee. Bij helder weer kun je de Oosterschelde zien en wie weet spot je ook wel een zeearend die op het eiland in de Markiezaat broedt.

Foto's van de Uitkijktoren Markiezaat

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Tip: neem je verrekijker mee. Bij helder weer kun je de Oosterschelde zien en wie weet spot je ook wel een zeearend die op het eiland in de Markiezaat broedt.

· Bergen op Zoom

Bewonder het ontwerp

Naast het bezoekerscentrum De Kraaijenberg en, heel bijzonder, op de rand van De Brabantse Wal staat de 13 meter hoge uitkijktoren Markiezaat. Deze toren, volledig gemaakt van hout, heeft een vierkanten vorm waarvan de buitenste palen taps toelopen. In het midden van de toren ontdek je vijf trappen die je naar de verschillende kleinere en grotere uitkijkplatforms brengt.

Uitkijktoren Markiezaat

Vanaf de top van de uitkijktoren valt één ding gelijk op: de houten toren staat boven op de steilrand van de Brabantse Wal. Direct achter de toren daalt het landschap namelijk plotseling een paar meter en ontdek je het drassige laaglandgebied rondom het Markiezaatsmeer, een deel van de Oosterschelde dat in 1984 van de zee is afgesloten. Vanaf de top heb je een fenomenaal uitzicht over onder meer het Markiezaat en het Markiezaatsmeer, zeker met zonsondergang! Dit meer is een van de vogelrijkste broedgebieden van Nederland, dus vogelspotters kunnen hier hun hart ophalen. En mocht het een keer regenen? Geen nood, de uitkijktoren heeft een afdak, dus een prima plek om ook even te schuilen. Let wel op: de treden kunnen glad zijn.

Detail uitkijktoren in de Markiezaat

Check de leukste feitjes

Dieren spotten

Bij de uitkijktoren ontdek je allerlei dieren. In de nok van de toren logeert regelmatig een kerkuil en een Vlaamse gaai is zelfs vaste bewoner. Dit vogeltje blijft heel stil zitten als bezoekers de toren beklimmen. Hierdoor wordt die bijna niet opgemerkt. En wie goed kijkt, ontdekt ook allerlei houten exemplaren. Op en rondom de toren vind je onder meer een houten uil, konijn, hertje en een roofvogel op zijn nest.

Walhalla voor vogelliefhebbers

Het is al een paar keer genoemd: vanaf uitkijktoren Markiezaat kun je heel wat vogels spotten. In dit gebied broeden er namelijk zo’n 125 vogelsoorten, waaronder de lepelaar. Van april tot en met september kun je een lepelaar kolonie spotten. Je ontdekt nog veel meer vogels, waaronder eenden, spechten, buizerds en valken.

Uitzicht uitkijktoren Markiezaat

Over de geschiedenis van uitkijktoren Markiezaat

Wist je dat halverwege de vorige eeuw hier ook al een uitzichttoren stond? Het had alleen een ander doel. Het was namelijk een luchtwachttoren. Vanaf de top speurden vrijwilligers het luchtruim af, op zoek naar Russische vliegtuigen die onder de radar vlogen. Per telefoon moesten ze eventuele waarnemingen aan het luchtwachtcentrum in Breda doorgeven die in verbinding stond met het landelijke militaire hoofdkwartier. Daar werd bepaald of gevechtsvliegtuigen moesten worden ingezet. Gelukkig heeft dat nooit hoeven te gebeuren. Halverwege de vorige eeuw kende Nederland 276 van zo’n luchtwachttorens. Helaas zijn vele, ook deze in Bergen op Zoom, afgebroken. In totaal zijn er nog 19 torens over, waaronder Luchtwachttoren Rossum en luchtwachttoren 701.

Luchtwachttoren in Warfhuizen
Luchtwachttoren bij Warfhuizen (Gr)

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Markiezaat nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je vlakbij in Halseren uitkijktoren Pompejus, bij Breda uitkijktoren De Bliksemschicht en in het Zeeuwse Sint Philipsland uitkijktoren Slikken van de Heen. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar geopend en kan van zonsopgang tot zonsondergang beklommen worden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Niet ver van uitkijktoren Markiezaat is parkeergelegenheid. Navigeer hiervoor naar Fianestraat 21 in Bergen op Zoom. Vanaf de parkeerplaats wandel je in een minuut of twee naar het bezoekerscentrum De Kraaijenberg of direct naar de uitzichttoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Markiezaat

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland

04 nov 2023

Laat je bloed sneller lopen en ontdek de meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland. Hier moet je zijn als je een echte durfal bent.

De mooiste fietsroutes in de lente

05 apr 2023

Frisgroene natuur, blatende lammetjes en kleurige bloemen. Pak je fiets en beleef de lente met deze mooie fietsroutes die je langs toffe uitkijktorens brengt.