Uitkijktoren Markiezaat - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Markiezaat

Terug Bergen op Zoom · Noord-Brabant
Beklim uitkijktoren Markiezaat en ontdek dat deze open toren boven op de unieke steilrand van De Brabantse Wal staat. Vanaf de top heb je een adembenemend uitzicht over uitgestrekt laagland.
ca. 2004
13 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
ca. 2004
13 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim uitkijktoren Markiezaat en ontdek dat deze open toren boven op de unieke steilrand van De Brabantse Wal staat. Vanaf de top heb je een adembenemend uitzicht over uitgestrekt laagland.

Tip: neem je verrekijker mee. Bij helder weer kun je de Oosterschelde zien en wie weet spot je ook wel een zeearend die op het eiland in de Markiezaat broedt.

Foto's van de Uitkijktoren Markiezaat

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Tip: neem je verrekijker mee. Bij helder weer kun je de Oosterschelde zien en wie weet spot je ook wel een zeearend die op het eiland in de Markiezaat broedt.

· Bergen op Zoom

Bewonder het ontwerp

Naast het bezoekerscentrum De Kraaijenberg en, heel bijzonder, op de rand van De Brabantse Wal staat de 13 meter hoge uitkijktoren Markiezaat. Deze toren, volledig gemaakt van hout, heeft een vierkanten vorm waarvan de buitenste palen taps toelopen. In het midden van de toren ontdek je vijf trappen die je naar de verschillende kleinere en grotere uitkijkplatforms brengt.

Uitkijktoren Markiezaat

Vanaf de top van de uitkijktoren valt één ding gelijk op: de houten toren staat boven op de steilrand van de Brabantse Wal. Direct achter de toren daalt het landschap namelijk plotseling een paar meter en ontdek je het drassige laaglandgebied rondom het Markiezaatsmeer, een deel van de Oosterschelde dat in 1984 van de zee is afgesloten. Vanaf de top heb je een fenomenaal uitzicht over onder meer het Markiezaat en het Markiezaatsmeer, zeker met zonsondergang! Dit meer is een van de vogelrijkste broedgebieden van Nederland, dus vogelspotters kunnen hier hun hart ophalen. En mocht het een keer regenen? Geen nood, de uitkijktoren heeft een afdak, dus een prima plek om ook even te schuilen. Let wel op: de treden kunnen glad zijn.

Detail uitkijktoren in de Markiezaat

Check de leukste feitjes

Dieren spotten

Bij de uitkijktoren ontdek je allerlei dieren. In de nok van de toren logeert regelmatig een kerkuil en een Vlaamse gaai is zelfs vaste bewoner. Dit vogeltje blijft heel stil zitten als bezoekers de toren beklimmen. Hierdoor wordt die bijna niet opgemerkt. En wie goed kijkt, ontdekt ook allerlei houten exemplaren. Op en rondom de toren vind je onder meer een houten uil, konijn, hertje en een roofvogel op zijn nest.

Walhalla voor vogelliefhebbers

Het is al een paar keer genoemd: vanaf uitkijktoren Markiezaat kun je heel wat vogels spotten. In dit gebied broeden er namelijk zo’n 125 vogelsoorten, waaronder de lepelaar. Van april tot en met september kun je een lepelaar kolonie spotten. Je ontdekt nog veel meer vogels, waaronder eenden, spechten, buizerds en valken.

Uitzicht uitkijktoren Markiezaat

Over de geschiedenis van uitkijktoren Markiezaat

Wist je dat halverwege de vorige eeuw hier ook al een uitzichttoren stond? Het had alleen een ander doel. Het was namelijk een luchtwachttoren. Vanaf de top speurden vrijwilligers het luchtruim af, op zoek naar Russische vliegtuigen die onder de radar vlogen. Per telefoon moesten ze eventuele waarnemingen aan het luchtwachtcentrum in Breda doorgeven die in verbinding stond met het landelijke militaire hoofdkwartier. Daar werd bepaald of gevechtsvliegtuigen moesten worden ingezet. Gelukkig heeft dat nooit hoeven te gebeuren. Halverwege de vorige eeuw kende Nederland 276 van zo’n luchtwachttorens. Helaas zijn vele, ook deze in Bergen op Zoom, afgebroken. In totaal zijn er nog 19 torens over, waaronder Luchtwachttoren Rossum en luchtwachttoren 701.

Luchtwachttoren in Warfhuizen
Luchtwachttoren bij Warfhuizen (Gr)

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Markiezaat nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je vlakbij in Halseren uitkijktoren Pompejus, bij Breda uitkijktoren De Bliksemschicht en in het Zeeuwse Sint Philipsland uitkijktoren Slikken van de Heen. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Bezoekerscentrum de Kraaijenberg

Bezoekerscentrum De Kraaijenberg

Wil je het Markiezaat en Markiezaatsmeer ontdekken? Start dan bij het Bezoekerscentrum De Kraaijenberg aan het Markiezaatsmeer vlak bij uitkijktoren Markiezaat. Ontdek alles over de planten en dieren in de omgeving met de interactieve tentoonstelling BeleveNissen, doe mee aan excursies of ga naar het voedselbos of de insectentuin. Kortom, voor jong en oud is van alles te zien en te beleven. Het Bezoekerscentrum is elke zondagmiddag geopend en in de lente- en zomermaanden ook op woensdagmiddag.

Meer weten

Klauterwoud

Vlak bij uitkijktoren Markiezaat en het bezoekerscentrum ontdek je een superleuk speelbos. Kinderen kunnen hier naar hartenlust ravotten, met de waterpomp spelen, houten dieren en de natuur ontdekken. Voor de ouders is er een grote picknicktafel waar je van het zonnetje en het uitzicht op het Markiezaatsmeer kunt genieten.

Meer weten
Markiezaat

Markiezaat en Markiezaatsmeer

Ontdek Markiezaat en het Markiezaatsmeer. Dit reusachtige zoetwatermoeras is vanaf 1984 ontstaan door de afsluiting van de Oosterschelde met de Markiezaatskade. Dit beschermde Natura2000gebied is een walhalla voor vogelaars. Door het afwisselende natuurgebied, open water, slikken, moeras, graslanden met grazende runderen en paarden en bossen, broeden er zo’n 120 vogelsoorten, zoals de graspieper, de putter en de bruine kiekendief. ’s Winters ontdek je vooral zwanen en ganzen. Of ontdek de vele steltlopers tijdens de voor- en najaarstrek. Wie weet spot je wel een zeearend. De vele vogels is een lust voor het oog. Bijzonder detail: in het voorjaar en zomer kun je vanaf uitkijktoren Markiezaat een lepelaarskolonie op het eiland De Spuitkop ontdekken.  

Meer weten

De Brabantse Wal

We steken maar meteen van wal: De Brabantse Wal is een bijzonder Natura 2000-gebied met een opvallende verhoging in het landschap, een zandplateau, dat uniek is vanwege de steilrand van deze wal. Dit natuurgebied is te vinden in het uiterste westen van Noord-Brabant, op de scheiding van de Brabantse zandgronden en het zeekleigebied van de vroegere Schelde. Wat dit prachtig stukje natuur nog meer zo bijzonder maakt, is het diverse landschap: van glooiende natuur met hoogtes tot wel 20 meter boven zeeniveau, de lager gelegen, uitgestrekte polders, de waterrijke gebieden tot de weer hoger gelegen abdijbossen en andere boslandschappen. Wist je trouwens dat De Brabantse Wal in de Tweede Wereldoorlog het strijdtoneel was tijdens de Slag om de Schelde? Hier vonden een van de grootste gevechten in deze omgeving plaats. De gelijknamige film De Slag om de Schelde laat dit goed zien.

Meer weten
vogelkijkhut bij Markiezaat

Vogelkijkhut Markiezaat

Al wandelend tussen de paarden ontdek je vlak bij het Markiezaatsmeer deze vogelkijkhut, een prachtig stil plekje waar je de vele vogels goed kunt waarnemen. Wie van rust en natuur houdt, komt hier dus goed in zijn trekken. Leuk detail: langs het pad naar de vogelkijkhut groeien in het voorjaar orchideeën.

Meer weten

Hoeve Hildernisse

Midden in de Markiezaat ontdek je een oude boerderij gelegen nabij het verdronken dorp Hildernisse en heeft daarom niet voor niets de toepasselijke naam Hoeve Hildernisse gekregen. De hoeve kent een lange geschiedenis. In 1807 stichtte Aymond Cuypers hier landgoed Mattemburgh. Op Hoeve Hildernisse wordt decennialang al geboerd. Vandaag de dag kun je er ook overnachten, zowel in de boerderij als in het naastgelegen bakhuisje.

Meer weten
Monument de emmer van toen is de buis van nu

Monument ‘de emmer van toen is de buis van nu’

Wat een bijzonder kunstwerk zo pal naar de persstations van de Brabantse Delta: een metershoge toren met 162 opgeplakte emmers, ontworpen door kunstenaars Auke van der Heide en Jan Wessendorp. Deze locatie is niet voor niets gekozen. In persstations worden dagelijks vele liters afvalwater via buizen weggepompt. Vroeger gebruikte men daarvoor gewoon (poep)emmers. Dit kunstwerk staat stil bij die omwenteling. Als je goed kijkt, staan er jaartallen op de emmers. Die verwijzen naar de jaartallen van de verdronken dorpen in dit gebied.

Meer weten

Bergen op Zoom

Bergen op Zoom, een van de oudste steden van Nederland, heeft een rijk en bewogen verleden. Ontdek de Markiezenhof, de Grote Markt en de Gevangenpoort. Struin door smalle straatjes en oude pleintjes. Geen zin in cultuur? Bergen op Zoom kent ook leuke knusse winkeltjes, gezellige terrassen en cafeetjes.

Meer weten

Parkeerplaats uitkijktoren Markiezaat

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar geopend en kan van zonsopgang tot zonsondergang beklommen worden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Niet ver van uitkijktoren Markiezaat is parkeergelegenheid. Navigeer hiervoor naar Fianestraat 21 in Bergen op Zoom. Vanaf de parkeerplaats wandel je in een minuut of twee naar het bezoekerscentrum De Kraaijenberg of direct naar de uitzichttoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren Markiezaat

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Markiezaat

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Ervaar de herfst in de bossen

30 sep 2024

De herfst is begonnen! Waar kun je dit magische seizoen het beste ervaren? In het bos natuurlijk. Ontdek de leukste herfstbostips.

Ontdek het grootste zonnebloemschilderij

26 sep 2024

Beklim de uitkijktoren en ontdek het levensechte zonnebloemschilderij van Vincent van Gogh. Wat een belevenis!